Nagy János felsőtúri plébános elmondása alapján Felsőtúron május 23-án, szombaton kiszolgálták az Elsőáldozás szentségét.

(fotó: K. Krisztián)

A döntést, miszerint az eseményt a már csillapodni látszó járványhelyzet ellenére is meg lehet tartani, nem helyileg hozták meg: a püspökség iránymutatása alapján volt rá lehetőség.

„A zsúfoltság elkerülése végett a szombati napot választottuk, így lehetővé vált az előírt távolságok betartása. Az általános óvintézkedések az elsőáldozókra is vonatkoztak, többek közt a szájmaszk kötelező viselése.”

A felkészülés során a szülők és a gyermekek együtt ismételték át a szükséges tudásanyagot, a családtagok is szentgyónáson vettek részt. A felkészülés részét képezte például a napi jócselekedet, a szentmise-látogatás és az Úr Jézushoz írt hálaadó és kérő levél.

(fotó: K. Krisztián)

A plébános kiemelte, hogy az előkészületek jól láthatóan szeretetből, hálából és örömből fakadtak, nem pedig kényszerből.

Véleménye szerint nem feltétlenül kedvező, hogy sok falusi gyermek ott lesz elsőáldozó, ahova iskolába jár (pl. Ipolyságon) és nem pedig ott, ahol kicsi kora óta látogatja a szentmiséket – tehát szülőfalujában. Szerencsére Felsőtúron ez nem így történt…

A Felsőtúri plébániához tartozó Nagytúron június első szombatján tartják az elsőáldozást. A bérmálkozásra való felkészülés ősszel kezdődik majd és 2021 tavaszán lesz a szentség kiszolgálva. Környékünk más településein a járványhelyzet miatt elhalasztották az elsőáldozást és/vagy a bérmálkozást. Ilyen például Ipolyvisk és Ipolyság…

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb