Hirdetés

Ipolyság. 2023. március 15-én adták át az ipolysági status quo zsidó temető felújított kohanita kapuját a Fény a csendben c. konferencia keretein belül. A kapu helyreállítása önkéntes munkának és adományoknak hála valósult meg.

Kapusta Krisztinát, a Honti Múzeum munkatársát és a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatóját, már ismerhetik olvasóink, hiszen Feltárul az ipolysági zsidóság története c. interjúsorozatunkat is az ő segítségével sikerült elkészíteni.

Az átadóünnepség elején ismertette jelenlévőkkel a kohénekre vonatkozó szigorú rituális szabályokat, hiszen a kohanita kapu szorosan összefügg az egyikkel. Azért volt rá szükség, beleértve a talpalatnyi beugró erkélyt, mert a kohének alapvetően nem léphettek a zsidó temető területére.

A temetések, megemlékezések szertartásait ennek a kapunak köszönhetően mégis figyelemmel kísérhették. Az itt látható kohanita erkélyt az ő részükre alakították ki, ez a sírkerten kívüli területnek számított, ugyanakkor rálátást engedett az egész temetőre

– Kapusta Krisztina.

A jelenlévők Radvánszki Péter budapesti rabbi ünnepi gondolatainak meghallgatása után közelebbről is szemügyre vehették a fotókon dokumentált felújítási munkálatokat, illetőleg magát a kohanita kaput a mögötte lévő erkéllyel.

fotók: REflex24.sk/Morva Mátyás

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.06.04.

Ilyen volt a városi gyereknap Ipolyságon – képgaléria

Sok-sok év után újra élettel telt meg a Sóderos a tegnapi szezonnyitó városi gyermeknapon. Gyönyörű, rendezett környezet, színes…

2023.06.05.

Nemzeti összetartozás napja Ipolyságon (+képgaléria)

A trianoni békeszerződés megkötésének napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító törvényt 2010-ben fogadta el az magyar országgyűlés, melynek…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb