Mindenki tudja, hogy milyen finom ételről beszélnek, ha a vadast emlegetik. Készüljön bármilyen húsból, akár vadból, akár marhából, annyi biztos, hogy az elmaradhatatlan zöldséges mártás jut az eszébe mindenkinek.

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

Van néhány „aranyszabály”, amit be kell tartani egy jó vadas elkészítésénél. Ne készítsük maradék húslevesből vagy húslevesből kivett zöldségből. Ne használjuk fel hozzá a maradék húst sem. Ne tálaljuk tésztával, a vadashoz krumpligombóc, krumplifánk, vagy zsemlegombóc illik. A mártásnak egyszerre kell zöldségesnek, savanyúnak és édesnek is lenni. Érezni kell benne a mustár ízét is. A cukrot karamellizálni kell bele, így még ínyencebb ízvilágot kapunk. A szalonna elmaradhatatlan hozzávaló. Nem csak vadból, de fehér háztáji húsból is készíthetünk vadast, ennek gyakran adják a hamis vadas megnevezést.

Hozzávalók:               
1,5 kg nyúlhús,                              2 evőkanál ecet
5-6 szál sárgarépa,                       2-3 evőkanál mustár,
2-3 szál fehérrépa,                        3 evőkanál cukor,
1 kisebb zeller,                              20 dkg füstölt szalonna,
1 nagy fej hagyma,                       kis tejföl és egy doboz tejszín
3-4 babérlevél,                              kevés liszt (kb. egy evőkanál)
6-7 szem bors,
só,


Elkészítés:

A nyulat feldarabolom, és a vékonyra vágott, zsírjára sütött szalonnacsíkokon, lisztbe mártva egy vékony külső kérget pirítok rajta. A kisütött szalonnaszeleteket félreteszem, ez majd a végén kerül bele az ételbe. Felteszem a megtisztított zöldségeket a babérlevéllel, szemes borssal, sóval és a megpirított húsokkal és addig főzöm, míg puha nem lesz minden. Amikor megpuhultak a hozzávalók, kiszedem a léből a húst egy tálra, a zöldségeket, a hagymán kívül, turmixgépbe rakom, és pépesítem. Botmixerrel is elvégezhető ugyanez. A zöldséges péphez hozzáöntöm a főzőlevet, és engedem, hogy lassan forrni kezdjen.  Egy edénybe karamellizálom a cukrot, és a forrásban lévő mártáshoz adom. Ecettel és mustárral ízesítem még. A lisztet elkeverem a tejszínben, majd a tejfölt is belekeverem, és ezzel besűrítem a vadast. Most már jöhet bele a hús és a szalonna. Mi a Felvidéken tudjuk, hogy  zsemlés knédlivel tálalva az igazi!

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb