Most egy olyan receptet szeretnék bemutatni, ami több típusú ételt foglal magába, ezzel egyedi, mégis harmonikus ízvilágot teremtve. Könnyű nyári étel, a nagy melegekben is szívesen fogyasztják az emberek. Gyors ebéd lehet a családnak, de vendégváróként is megállja a helyét, mert viszonylag gyorsan elkészül. A nyári időszakban a friss, ízekben gazdag hozzávalók is könnyen beszerezhetőek.

Hozzávalók:

– a húsgolyókhoz: fél kg darálthús, 1 tojás, 1 db vöröshagyma, 1 marék zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

– a gombamártáshoz: 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej lilahagyma, 2 zöldpaprika, 2 db paradicsom, 50 dkg gomba, petrezselyemzöld ízlés szerint, 3 evőkanál paradicsomsűrítmény vagy ketchup, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, fűszerpaprika, őrölt bors, 2.5 dl víz.

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgolyókat. A darált húst befűszerezzük a sóval, borssal, paprikával és az őrölt köménnyel, majd belereszeljük a vöröshagymát.

Hozzáadjuk a tojást és a marék prézlit, majd golyókat formázunk belőle. Előnyösebb, ha kicsike golyókat készítünk, mert gyorsabban megfő, és kiadósabb is az étel.

A szafthoz a felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, erre jöhet a felkockázott hagyma, amit üvegesre pirítunk. Ezt követően hozzáadjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. Ezeket kissé megfonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a gombát is, amit szintén pirítunk.

Közben hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Ezután adhatjuk hozzá a sót és a fűszereket, majd a paradicsomsűrítményt vagy a ketchupot. Ha paradicsomsűrítményt használunk, vigyázzunk, hogy nehogy túl savanyú legyen tőle az ételünk. Kóstoljuk, és ha szükséges, adjunk hozzá egy-két teáskanál cukrot. Ezután felöntjük vízzel és belerakjuk az előkészített húsgolyókat.

Amennyiben nem lepi el őket a víz teljesen, óvatosan fordítsuk meg a főzési idő felénél. Kb. 35-40 perc alatt biztos megfőnek a húsgolyók., persze ez méretfüggő. Ekkor jöhet a szaftba a tejszín vagy tejföl. Én a tejszínt jobban szeretem használni, mert sokkal lágyabb, krémesebb lesz tőle a mártás. Egyet hagyjuk forrni még, és kész is az ételünk.

Penne tésztával, nokedlival is kitűnően harmonizál.  Próbálják ki, a siker garantált, jó étvágyat!


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb