Nem hiába örökítette meg még a dalban is a szerző, hogy bizony egy jó habos süteménynek nincs párja. Így van ez velem is, mivel ez a kedvenc süteményem. Mert ugye, ha süteményről van szó, akkor az legyen édes, habos és persze szemet gyönyörködtető, hogy az ember alig várja, hogy megkóstolhassa.

Környékünkön igencsak elterjedt süteményről van szó. Megtalálható a cukrászdák kínálatában házi krémes néven. Mi mindig csak habosnak hívtuk, mivel a tetején lévő tojásfehérje habja dominál a süteményen. Nem annyira bonyolult az elkészítése, viszont kissé időigényes, de az íze mindenért kárpótol. Érdemes belevágni az elkészítésébe. Én így készítem:

A tészta hozzávalói: 6 db tojás, 15 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál fehérbor,  7 dkg félgrízes liszt, 1 csomag sütőpor

A krém hozzávalói: 6 db tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 1 csomag vaníliáscukor

A hab hozzávalói: 6 tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor.

A tetejére csokit reszelünk

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Elkészítése:

A tésztához a 6 db tojást szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a 15 dkg cukorral. Ezután belekeverjük a kakaóport, az ecetet és a fehérbort. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd azt is hozzákeverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, és fakanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, hozzákeverjük a sűrű masszához. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 180 fokon készre sütjük.

A krémhez először a 6 tojássárgáját simára elkeverjük a liszttel és a tejjel, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. Ezalatt a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük a kézimixerrel. Ha kihűlt a pépünk, adagokban hozzákeverjük a vajas krémhez. Kis időre a hűtőbe tesszük hűlni.

Ezalatt elkészítjük a habot, amit gőz fölött verünk fel a tojásfehérjékből és a kristálycukorból. Akkor lesz jó a hab, amikor már a kristálycukor elolvad benne, és a hab kemény lesz, tartást kap.

Végül a kihűlt tésztára rákenjük a krémet, majd a krémre egyenletesen rásimítjuk a habot is. A tetejét megszórjuk csokireszelékkel. Egy órára a hűtőbe tesszük, utána pedig kockára szeletelve tálaljuk.

Kellemes sütést kívánok mindenkinek!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb