Amikor elérkezik a nyár, már alig várom, hogy beérjenek az első termések. Így van ez a cukkinival is, amit könnyen termeszthet bárki a kiskertjében, nem igényel túl sok gondoskodást. Piacon, boltban is kapható már ilyenkor. Nem csak az íze finom, de a meleg nyári napokon a gyomrot sem terheli, könnyű étkek készíthetők belőle.

(fotó: pixabay.com)

A cukkini eredetileg Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de ma már az egész világon elterjedt. Egészségünknek is jót teszünk, ha fogyasztjuk ezt a zöldséget, mivel a cukkini bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. A cukkiniból készült ételek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a hasnyálmirigy-károsodás elhárítása után annak regenerálódását segítik elő.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Elsősorban kirántani szoktam ezt a zöldséget. Meghámozom, kiszedem a belsejéből a magokat és felkarikázom. Ha valaki héjával együtt fogyasztja, az is nagyon egészséges, mert a héja nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz. Besózom, panírozom és kisütöm. Bármilyen körettel, friss nyári zöldségsalátával nagyon finom nyári ebéd.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

A cukkini másik leggyakrabban készített változata nálunk a töltött, sült cukkini. Tölthető darált húsos keverékkel, de sonkával, más zöldségekkel is. Kétféleképpen is fel lehet vágni az alaposan megmosott cukkinit, vagy hosszanti irányba, vagy 5-6 cm széles karikákra.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Mindkét esetben kiszedjük a belsejéből a magokat, és annak helyére kerül a töltelékünk. A darált húsos változatnál a húst ugyanúgy bekeverem és ízesítem, mint amikor fasírtat csinálok, majd ezt töltöm bele a cukkinibe, és sütőpapírral bélelt tepsire rakva a sütőben megsütöm. A sütés vége előtt sajtot teszek rá, ami pár perc alatt ráolvad, majd rásül, és készen is van az ételünk.

Tölthetjük a cukkinit úgy is, hogy csíkokra vágott sonkát vagy szalonnát, lilahagymát, tejfölt, sajtot használunk töltetlékként, ezeket helyezzük a cukkini belsejébe, s így sütjük a tetején lévő sajttal aranybarnára.

Mindkét változat nagyon finom, és a töltelék mindenki számára ízlés szerint variálható, attól függően, hogy ki mit szeret. Minél többször kísérletezünk, annál tökéletesebbre fejleszthetjük a saját változatunkat.

Mindenkinek kellemes főzést és sikeres „kísérletezést” kívánok!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb