Az ősz közeledtével a szorgalmas háziasszonyok spájza egyre jobban megtelik.  A nyár eleji üres polcok folyamatosan megtöltődnek a finom befőttekkel, kompótok, savanyúságok sorakoznak egymás után rajtuk. Várnak a hideg téli napokra, amikor egy jó ebéd elmaradhatatlan kiegészítői lehetnek. Az én spájzomban is a kompótok és savanyúságok kapnak helyet. Ilyenkor mindig egy elégedett mosollyal nézek végig az egész nyári munkámon. Ettől már csak az szórakoztatóbb, ha a polcról vissza is mosolyognak.  Ezen pedig könnyen segíthetünk, ha egy kis kreativitást viszünk a befőzésbe.

fotó: Gyekiczky Adrienn

Én ezt a káposztával töltött almapaprikákkal oldottam meg. Az egyik kedvenc savanyúságunk segítségével egyszerűen formázhatunk meg egy-egy mosolygós arcot is. Nincs másra szükségünk, csak pár szem feketeborsra, ezek lesznek a szemek. Valamint piros húsú paprikára. Ebből vágunk félkör alakú darabokat mosolygós szájnak.

fotó: Gyekiczky Adrienn

A savanyúság ugyanúgy készül, mint mindig: a káposztát apróra vágjuk, egy nagy tálban besózzuk és állni hagyjuk. Az almapaprikák magházát kivágjuk, a paprikákat alaposan megmossuk. A káposztát miután a sótól levet engedett kicsavarjuk és beletöltjük az almapaprikákba. Az arcokhoz a káposztába a borsokat beleszúrjuk szemeknek, és a paprikát belenyomkodjuk szájnak. Az arcokkal az üveg falának kifelé a megtöltött paprikákat a befőttesüvegbe rakjuk, ráöntjük a levet és lezárjuk. Kidúnsztoljuk a savanyúságot, de én csak egyet hagyom forrni, és már le is kapcsolom.

fotó: Gyekiczky Adrienn

A levet így készítem: 3 liter vizet, fél liter ecetet, és fél kilogramm cukrot összeforralok egy zacskó befőzőporral (Deko, Zeko, Zelko, stb.). Aki nem akar cukrot használni, az tehet bele a cukor mennyiségének megfelelő édesítőszert is.

Kreatív befőzést kívánok mindenkinek!

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb