Az ősz beköszöntével megérett az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, a szilva is. Nézzük, mi minden készíthető belőle a kompóton, a lekváron (és a pálinkán :-)) kívül.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Sült tea házilag

Az utóbbi években egyre többször jelent meg a köztudatban a sült tea. Apró üvegekben megtalálható a kávézók, cukrászdák kínálatában is. Ez egy gyümölcskoncentrátum, ami friss gyümölcsből készül. A sütés hatására a gyümölcsből finom rejtett ízek kerülnek elő. Ez a benne lévő méznek és fűszereknek köszönhető. Házilag is nagyon egyszerűen elkészíthető. Előnyei közül a legfontosabbak: nincs benne tartósítószer, színezék, ízfokozó, zselésítő anyag. Én szilvából készítettem el, fahéjjal, mézzel, citrommal. Egyébként bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Hideg téli napokon biztosan okoz majd néhány kellemes ízélményt.

Hozzávalók: 2 kg (kimagozott, megmosott, apróra vágott) szilva, 30-40 dkg cukor vagy méz, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj.  

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Elkészítése: a hozzávalókat összekeverve egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Egy óra alatt 160 fokon megsütjük. A sült teát üvegekbe szedjük, lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Télen egy evőkanállal kerüljön belőle egy 2,5 dl-es csészébe, és forrázzuk le, mint a teát. Kicsit hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk. Közben pedig kikanalazhatjuk belőle a gyümölcsdarabkákat. 😀

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Fahéjas szilvás pite

A pite az egyik hagyományos sütemény a térségünkben. Az ősz közeledtével egyre többször készítjük, mert megérnek a tölteléket alkotó gyümölcseink. Lehet ez alma vagy akár szilva is. Mivel a szilvával nagyon harmonizál a fahéj, ezért a pitét befedő tésztát, kicsit formabontóan, fahéjas tekercsek „összenyújtásával” készítettem. Az ízharmónia tökéletes lett. Csak azt az egyet sajnálom, hogy itt nem lehet érezni az illatokat, ami ilyenkor a konyhában terjeng.

A tészta hozzávalói: ½ kg simaliszt, 1 sütőpor, egy teáskanál só, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás és 2 sárgája, 125 dkg vaj, tejjel vagy tejszín (szükség szerint az összegyúráshoz).

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kb. 15 percig hűtőben pihentetjük. Utána két részre osztjuk. A tepsit vagy sütőformát vastagon vajjal kikenjük, és a kinyújtott tésztát belesimítjuk. Erre kerül a töltelék, ami a 3 csomag fahéjas cukorral elkevert apróra vágott szilva. A tészta másik felét is kinyújtjuk, megszórjuk vastagon fahéjas cukorral, feltekerjük, és tekercsekre vágjuk. A tekercseket két fólia között egymás mellé tesszük, és egységes tésztává nyújtjuk. Ezzel befedjük a pitét, és 180 fokon megsütjük. Megvárjuk, míg kihűl, porcukorral megszórva tálaljuk.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Szilvásgombóc, a nagy klasszikus

Nem maradhat ki egy évben sem, hogy ne készítsek a frissen megérett szilvából a családnak szilvásgombócot. Ilyenkor ipari mennyiségek tűnnek el egy pillanat alatt a teli vájlingból. Mindegy, hogy pirított prézlibe, dióba vagy mákba forgatom bele, az utánozhatatlan szilvával töltött krumplis tészta, mindennel összhangban van. A kimaradt tésztából pedig kötelező nudlit készíteni.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Az egyik legegyszerűbb recept a világon: 1 kg krumplit héjában megfőzünk, kihűtjük, meghámozzuk, és egy nagy tálba lereszeljük. Kb. 30-40 dkg liszttel és egy csipet sóval tésztát gyúrunk belőle. Semmi más nem kell bele. Ha jó hideg a krumpli, jól össze fog állni. A tésztát kinyújtjuk, kockákra vágjuk és egy fahéjas cukorba mártott fél szilvát töltünk bele, majd gombóccá formázzuk.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

A gombócokat forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor jó, ha már feljön a víz tetejére. A maradék tésztából nudlikat formázunk, és azokat is ugyanígy kifőzzük. A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk (diót és mákot is használhatunk). Ez egyik legfinomabb édes ételt készíti, aki ezt megcsinálja.

Szóval akkor: Szilvára fel!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb