Ha már az olasz konyha egyszerűségéről és nagyszerűségéről meséltem az interjúban, egy bármikor elkészíthető ételvariációra esett a választásom. Az alapanyagok fellelhetők az olasz háztartásokban amolyan mindenki kamrájában megtalálható hozzávalókról van szó. Persze, ha nekünk nincs nonnánk, azaz olasz nagymamánk, kénytelenek leszünk a boltban beszerezni mindent. Legyen szó vészhelyzetről, vagy, ha egy romantikus vacsorával lepnénk meg párunkat – minden esetben nyugodt szívvel ajánlom ezt a receptet, mint mentőövet.

Paradicsompesztós spagetti napszárította paradicsomcsíkokkal és parmezánforgáccsal (fotó: Máté Patrik)

Hozzávalók (2 fő részére):
Olivaolajban érlelt szárított paradicsom, 10-15 db mérettől és ízléstől függően
Paradicsomos pesztó, 2 evőkanál
1 db kisebb csilipaprika, ízléstől függően
2 gerezd foghagyma
Csipetnyi só
Csipetnyi bors
Kis csokor petrezselyem zöld
Parmezán
Jó minőségű, extra szűz olívaolaj
200g spagetti tészta

Munkamenet:

Odatesszük a tésztához a főzővizet, minden esetben sózzuk. A forrásban lévő vízbe belehelyezzük a kívánt tésztamennyiséget. Amíg megfő, elkészítjük a szószunkat. 2 evőkanál olívaolajat teszünk a serpenyőbe, belehelyezzük a felcsíkozott szárított paradicsomot, picit megpirítjuk, aztán hozzáadjuk az apróra vágott foghagymát és csilipaprikát.

(fotó: Máté Patrik)

1-2 percig még hagyjuk összeérni az ízeket, közben rázogatjuk a serpenyőt. Ezután hozzáadjuk a paradicsomos pesztót és a tészta főzővizéből egy keveset – pont annyit, hogy a pesztóval, és a többi alapanyaggal együtt egy krémes állagot kapjunk. Addigra kellemes al dente, azaz fogkemény állagú a tésztánk, amit a fazékból egyenesen átszedünk a serpenyőbe. Főzővizet adunk hozzá, és alacsony tűzön tökéletesre főzzük a spaghettinket. Közben tetszés szerint sózzuk, borsozzuk és rendszeresen megrázzuk a serpenyőt, így helyettesítve a kevergetést. 1-2 perc után hozzáadjuk az apróra vágott kis csokornyi friss petrezselyem zöldet, és az egy evőkanálnyi frissen reszelt parmezánt.

(fotó: Máté Patrik)

Ha valaki legalább annyira szereti a parmezánt, mint én, akkor nyugodtan szórjon még, tetszés szerint. Miután minden alapanyag a helyére, vagyis a serpenyőbe került, egy utolsó percig hagyjuk az ételünk alkotóelemeit harmonikus egységgé válni rendszeres serpenyőmozgatás mellett.

(fotó: Máté Patrik)

Ezek után vegyük le a tűzről és tálalhatjuk is. Díszítésképpen az egyes alkotóelemeket nyugodtan használhatjuk. Végezetül finoman meglocsoljuk jófajta olívaolajjal.

Buon appetito a tutti!

Jó étvágyat mindenkinek!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb