Az alábbi egyszerű süteményt sokféleképpen szokták megnevezni, van ahol lusta asszony süteményének, vagy olajos gyümölcsös piskótának hívják. Nálunk ez a „beledobálós” sütemény, mivel sok finom gyümölcsöt „dobálunk” bele a nyers tésztába, ami aztán belesül. Minden évszakban készítjük, tavasztól nyárig friss gyümölccsel, télen kompótnak eltett gyümölcs kerül a süteménybe. Mindenki azzal a gyümölccsel készítheti, amit szeret, nagyon finom sárga vagy őszibarackkal, cseresznyével, meggyel, eperrel és szilvával is. Fogyasztható kávé, kakaó, meleg tej mellé, és nem elhanyagolható, hogy könnyen csomagolható, így a kollégiumba vagy munkába utazó családtagoknak is bepakolható minden – szállítás alatt előfordulható – kellemetlenség nélkül.

fotó: Gyekiczky Adrienn

Ennek a süteménynek egy másik pozitív oldala, hogy könnyen elkészül, így akár a kisebb gyermekeinket is bevonvhatjuk a konyhai teendőkbe, megismerve a sütés-főzés örömeit. Meg kell tanítanunk nekik, hogy a főzés és sütés azon kívül, hogy étel készül a családnak, azért is hasznos, mert egy közös tevékenységet nyújt a családtagok részére. A gyermekek tanulhatnak, beszélgethetnek édesanyjukkal, nagymamájukkal. A felnőtt generáció pedig átadhatja a tudását a következő, felcseperedő nemzedéknek. Megtanítja nekik, hogy aki az ételt készíti, beleadja szíve minden szeretetét is. Ilyen közös élmények maradandó emlékeket nyújtanak, és összetartják a családot, megőrzik a családi tűzhely melegét.

fotó: Gyekiczky Adrienn

A süti hozzávalói:

3 csésze liszt,
1,5 csésze cukor,
1 csésze langyos tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
1 csésze olaj,
2 egész tojás.

Elkészítése: A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor), majd folyamatosan hozzákeverjük a folyékony hozzávalókat (tej, olaj, tojások) is. A nyers keveréket kikent, kilisztezett (vagy sütőpapírral bevont) tepsibe öntjük. A tetejére ”beledobáljuk” a gyümölcsöket. Nálunk a gyerekeknek mindig ki kell hagyni sima tésztát is.  180 fokon sütjük, míg a teteje aranyszínű nem lesz. A tetejére, ha meghűlt, porcukrot szórunk.

Kellemes együtt eltöltött perceket kívánok a konyhában!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb