Koronavírus ide vagy oda, idén novemberben sem hiányozhat asztalunkról egy jó kacsa vagy libasült, hiszen hagyományos módon ilyenkor van itt a finom szárnyas sült ételek készítésének időszaka. Ha már gágogásuk lebuktatta anno az elrejtőző Szent Mártont, nem ússzák meg évszázadok után sem, hogy a tányéron végezzék.

A sült kacsát régi hagyományos módon egy nagy fazékban sütöm meg sok zsírban. A húst megtisztítom az esetlegesen rajta maradt tokoktól, a bőrét kockásra bevagdosom. A zsírt 1 kg felkockázott kacsahájból és 0,5 kg felkockázott húsos hájból (ebből lesz a kacsatöpörtyű) nyerem ki. Először a hájat teszem oda sütni, és mikor már elegendő zsírt engedett ki, akkor teszem bele a kacsacombokat és a mellet. 1 dl vizet is öntök hozzá. Nagyon puhára sül meg így a kacsa, de lassú tűzön, türelmesen kell sütni. Mivel a tetején a bőr csak úgy finom, ha ropogós, előmelegített sütőben, tepsire rakva megpirítom a tetején a kockára bevagdosott bőrt is. Ez már tényleg csak 5 perc. A zsírból kiszűröm a töpörtyűt, ami az egyik legfinomabb ínyencség. Közeben elkészülhet a köretnek szánt ludaskása is.

A ludaskása hozzávalói: 0,5 kg rizs, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 marék zöldborsó, só, vegeta, 2 libanyak (lehet kacsa is) és liba- vagy kacsaaprólék tetszés szerint.

Ludaskása és zsemlés knédli.

A ludaskását én kuktában készítem, mert így sokkal hamarább elkészül. A 0,5 kg rizst egy tálba teszem, és folyó víz alatt kimosom, amíg már nem fehér színű víz folyik le róla. A libanyakakat és az aprólékot az edénybe teszem, hozzáadok egy fél kiskanál sót és egy kiskanál ételízesítőt (vegeta). Beleteszem az apróra vágott sárgarépát, fehérrépát és a borsót. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a belevalókat. Kuktában forrás után már csak 5-8 percig főzöm, hagyományos edénybe 30 perc alatt minden puhára fő. Ekkor beleteszem a rizst, és egy leveseskanál kacsa – vagy libazsírt. Ettől jó pergős lesz a rizs, nem fog összetapadni. Ha túl kevés lenne a víz, picit önthetünk hozzá, de csak annyit, hogy éppen ellepje a rizsünket. Amire a vizet lassú tűzön magába szívja a rizs, meg is puhul, és el is készül a ludaskása. Én leszedem a nyakakról a bőrt, így rakom vissza a rizsbe, kényelmesebben fogyasztható.

Nem hiányozhat a kacsasült mellől a ludaskása mellett a knédli, a laksa és a dínsztelt káposzta sem.

Kellemes sütést-főzést és jó étvágyat kívánok! Utána ne mérjék meg a koleszterinszintjüket!


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb