Környékünkön talán nincs is olyan család, akinek ősszel az asztalára ne kerülne legalább egyszer egy finom, illatozó almás pite. Az az igazi, ha a két vékony tészta között rengeteg a töltelék.

Az almához jól illik a fahéj, ezért ez is kihagyhatatlan az almás pitéből. Az almás töltelék készülhet bármilyen fajta almából, fahéjjal vagy fahéj nélkül, sőt, van ahol még darált dió is kerül az töltelékbe. A tengerentúli piték általában kör alakú formában készülnek, de vidékünkön a hagyományos nagy tepsibe sütött változat az elterjedtebb, ahogy még nagyanyáink is készítették. Tetejét hol rácsozottan, hol csak egyszerűen teljes tésztából készítik, és megszórják porcukorral. Én is egy nagy tepsivel készítettem, Gréta lányom egyik kedvence, ezért mindig gyorsan elfogy.


A tészta hozzávalói: ½ kg simaliszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál só, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás és 2 tojássárgája, 125 dkg vaj és kb. 1 deci tej vagy tejszín.

A töltelékhez 1,5 kg almát lereszelünk, tetszés szerint fahéjjal, cukorral ízesítjük.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy fél órára fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és a levét kicsavarjuk. Ezt nagyon szeretik meginni a gyerekek, ez valóban 100 %-os almalé. A reszelt almát tetszés szerinti mennyiségű cukorral és fahéjjal összekeverjük. A tésztát kivéve a hűtőből két részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tepsi méretére a tésztát. A nyújtófára feltekerve ügyesen beletesszük a tepsi aljába. Erre jöhet az almatöltelék, amit arányosan eloszlatunk a tésztán. Kinyújtjuk a tészta másik felét, amivel betakarjuk az almát, vagyis a tetejére tesszük. A széleit kicsit az ujjunkkal összenyomkodjuk, a tetejét jó alaposan megszurkáljuk villával, hogy kijöhessen a felesleges gőz és ne púposodjon fel a pite teteje. 180 fokon megsütjük. Akkor jó, ha már szép aranybarna a teteje.

Ha kihűlt, felszeleteljük és megszórjuk a tetejét porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb