Kelenye. 2023.04.23. Immár harmadik alkalommal mutatkozott be a közönségnek a GDM csapata, az eseményre a kelenyei kultúrházban került sor. A bejáratban a csapat egyik tagja fogadott, aki frissítővel kínált és megmutatta az asztalunkat. Ezzel kezdetét vette a kiadós ebédnek is beillő világkörüli gasztro délután. Élménybeszámolónk előtt azonban egy rövid interjú keretében bemutatásra kerül a kezdeményezés a GDM csapat vezetője, Antolov Dominik segítségével.

A GDM csapata

Kérlek foglald össze röviden, miről szólnak a Gout du Monde csapata által szervezett ebédek!
A Gout du Monde csoport az első szlovákiai gasztrocsoport, hét taggal. A GDM a világ minden tájáról hoz ízeket a vendégeknek, hogy közelebb hozza a külföldi országokat, kultúrákat, szokásokat és hagyományokat. A rendezvény során konkrét országokat mutatunk be, és a gasztronómiájukat prezentáljuk tányéron.

Honnan jött a Gout du Monde ötlete? Mi volt az alap elképzelés?
A Covid alatt, amikor otthon maradtunk és az éttermek zárva voltak, elkezdtem egzotikus ételeket készíteni, hogy picit érdekeseb legyen az otthoni étkezés.

A covid után barátaimnak készítettem el ezeket az ételeket, és ők adták az ötletet, hogy a különleges ízeket be lehetne valahol mutatni. Ekkor született meg bennem a Gout du Monde ötlete.

Hogyan alakult meg a Gout du Monde csapata és kik a tagjai?
Különféle módszereket kerestem arra, hogy lehetne úgy bemutatni az ételeket az embereknek, hogy közben nem vagyok helyhez kötve. Az volt az elképzelésem, hogy ízekkel körbejárjam a világot. Elsőként Patrikot – aki szakács – szólítottam meg, ő gyerekkorom óta a barátom. Aztán összefutottam Petivel a cukrászunkkal. Mivel már rég nem láttuk egymást, beszélgettünk, hogy kinek mi az új. Előadtam neki az ötletet és azonnal csatlakozott. Tudtam, hogy ha ételt akarunk bemutatni, nem elég csak megfőzni, hanem jól is kell kinéznie. Ebben Erik és Patrik, akiket Johnnynak hívunk, segítenek. Tagja a csapatnak még Tibor, aki a piacot szolgálja ki, ahol azokat a fűszereket kínáljuk, amelyekkel éppen főzünk. Az utolsó tag pedig Richard, az IT technikusunk.

Antolov Dominik

Hogyan válasszátok ki az alkalmak során elkészített és bemutatott ételeket?
Az események keretében négy programmal készültünk az érdeklődőknek: A Világ körül, Felfedező, A Föld kincsei és Séf titka. Mindegyik program a maga módján választja ki az ételeket. Jelenleg az „Utazás a világ körül” programon dolgozunk, ahol az aperitiftől kezdve az előételen keresztül, a leves, a főétel és desszert mind más kontinensről – országból származik.

Igyekszünk olyan varietét prezentálni a tányéron, amely az ízek érdekes kombinációját, valamint új és ismeretlent élményeket hoz.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az eddigi három bemutató-alkalom során?
Bár még csak az elején járunk, a visszajelzéseket csak pozitívak. Az embereknek tetszik az ötlet, és támogatnak minket. Örülünk akkor is, ha kapunk építő kritikát és javaslatokat. Ennek köszönhetően fejlődhetünk és tökéletesíthetjük a csapatot.

A csapat cukrásza

Mik a jövőbeli terveitek, hol találkozhatnak veletek a legközelebb a gasztronómia szerelmesei?
Jelenleg arra koncentrálunk, hogy az gasztroesemények tökéletesek legyenek. Ezért maradunk a hazai pályánkon, Kelenyében. Később tervezzük bejárni Szlovákiát, Magyarországot és más külföldi desztinációkat. A legközelebbi alkalom, ahol az emberek találkozhatnak velünk, ismét Kelenyében lesz, június 3-án. Szeretettel várunk mindenkit!


Aki szeretne eljutni hozzánk a www.gdm542.webnode.sk oldalon megtalálja a részleteket.


Miután már tudjuk, miről is van szó, lássuk az élménybeszámolót, melynek a végén egy másik vendég véleményét is közöljük:

A gasztroesemény az aperitif bemutatásával és elfogyasztásával kezdődött, amely a Dél-afrikai Köztársaságból származó Amarula nevet viselte. Egy különlegesen édes, kávés likőrről volt szó, amelyhez hasonló ízesítésű alkoholos itallal valójában nem találkoztam még. Számomra túlságosan is édesnek bizonyult, ám az asztaltársaságunk tagjai közül sokan dicsérték és örömmel fogyasztották. Mint minden további fogás esetében, bemutatásra került a származási hely, illetve maga az ital is, az ételek esetében pedig a receptek és az elkészítés módja egyaránt. A bemutató szlovák nyelven zajlott.

Élőétel: Mas huni

Az előétel a Maldív-szigetekről származó Mas huni volt, melynek két fő alapanyaga a tonhal és a kókusz, apró falatkák formájában került tálalásra, lime karikákkal díszítve. Noha személy szerint nem vagyok a halaskenők rajongója, a kókusz meglepően jól működött a tonhallal keverve és a lime savanyúsága is illett az ízkompozícióhoz.

Az előételt követte a francia Soupe a l’oignon, amely egyfajta francia krémleves volt, hagymával és sajtdarabkákkal, illetve a levesbe helyezett két vajas-sajtos-fűszeres pirítóssal. Asztaltársaságunk tagjai kiemelten dicsérték ezt a fogást. A főétel előtt rövid szünet következett.

A főétel a mongol chanasan takhia volt, csirkéből készült keleties ízesítésű étel, melyben a szójaszósz és a gyömbér íze mellett ugyancsak a keleti fűszerek domináltak. A köret egyfajta sós palacsinta volt, amely meglepően jól kiegészítette a főételt. Időközben lehetőségünk volt megkóstolni a Peri peri nevezetű etióp specialitást, a többieknek különösen ízlett, ami engem illet, be kell valljam, hogy a hagymaleves után teljesen jól laktam, így jól is jött a főétel előtti szünet.

Főétel: chanasan takhia

A főétel után ismét volt egy kis szünet, majd következett a desszert, a Dominikai Közösségből származó Mango cream, vagyis mangókrém. A csapat cukrásza a bemutató során az elkészítés módját is szemléltette, hasonlóképpen zajlott a többi étellel is, ám ott inkább csak az alapanyagok bemutatására került sor. A tejszínhabos desszert az aperitifhez hasonlóan különösen édes volt, ám mindannyiunkban volt még elég hely ahhoz, hogy elfogyasszuk.

Most jártunk ilyen eseményen először. Nagyon tetszett, hogy amíg vártuk az ételeket, addig elő zenével gondoskodtak a hangulatról a szervezők. A személyzet nagyon kedves és udvarias volt. Az ételek nagyon finomak voltak és bőségesen jutott mindegyik fogásból. Tetszett, hogy ez alkalommal más kultúrák ételeit kóstolhatjuk meg, és közben az adott országról is megtudtunk egy kicsit, mielőtt elénk találtak az ételt

– értékelte az eseményt az egyik vendég

Mindent összevetve, a gasztroesemény remek fogásokkal, jó hangulatban, élőzenével és kedves, készséges szervezői hozzáállással telt. A rövid sorsolás keretében még az ételekhez felhasznált fűszercsomagok egyikét is sikerült megnyernünk.

Bátran merem ajánlani azoknak a következő eseményt, akik a megszokottól kicsit másképp szeretnék elkölteni a hétvégi családi ebédek egyikét!

fotók: REflex24/Morva Mátyás

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb