Az új koronavírus akut légzőszervi megbetegedést okoz – vírusos tüdőgyulladást. Egy cseppfertőzésről van szó. A vírusos megbetegedés általános tünetei: 38 °C feletti láz, köhögés, nátha, izom- és ízületi fájdalom, légzési nehézségek. A lappangási idő 2 és 14 nap között mozog (átlagosan 6 nap).

A COVID 19 akut légzőszervi megbetegedést az új koronavírus okozza (SARS-CoV-2), mely a Coronaviridae  családba tartozik. Ez egy béta-koronavírus, amely fajba a SARS-CoV és a MERS-CoV is tartozik, de ezektől genetikailag különbözik.

A megbetegedés köhögéssel, nehézlégzéssel, lázzal, tüdőgyulladással mutatkozik, s komplikációk fellépése esetén akár halállal is végződhet.


Általános óvintézekdések:

– rendszeres kézmosás szappannal és meleg vízzel legalább 20 másodperc időtartamban, illetve alkoholos kézfertőtlenítő használata.  Ne nyúljunk szemünkhöz, szánkhoz és orrunkhoz mosatlan kézzel;

– köhögéskor vagy tüsszentéskor takarjuk el szánkat és orrunkat egyszer használatos papírzsepkendővel, amit ezután a szemétkosárba dobunk;

– kerüljük az érintkezést olyan emberekkel, akik légzőszervi megbetegedések tüneteit mutatják, vagy a következő tünetek egyike is fennáll esetükben: láz, köhögés, torokfájás, nehézlégzés.

– Lehetőség szerint kerüljük a kézfogást, és az érintkezés során tartsuk be a min. 1 m távolságot.


Tudnivalók az óvodás, alapiskolás és középiskolás tanulók szülei számára:

Amennyiben a tanulónál a fenn említett tünetek jelentkeznek, otthon kell maradnia,  s értesítsük orvosát telefonon. Ha az orvos úgy dönt, kórházba kell szállítani, mentőt küld érte. Dönthet úgy is, hogy a tanuló házi karanténban marad.

A SZK Oktatásügyi Minisztáriuma nem ajánlja a koronavírussal fertőzött területekre irányuló kirándulások, exkurziók megvalósítását.  Amennyiben az iskola diákjai koronavírussal fertőzött területről térnek vissza, a visszatérésüktől számított 14 napig ellenőrizni kell egészségügyi állapotukat.

Egyúttal javasoljuk, hogy a visszatérés utáni 6 napig maradjanak otthon.

A koronavírussal kapcsolatos információkat a Lévai járás  Regionális Közegészségügyi Hivatalában kérhetnek telefonon : 0910 901129 vagy email-ben: lv.riaditel@uvzsr.sk.


REflex24

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb