A korai fejlesztés és megelőzés célcsoportjába 06 éves korú, megkésett vagy eltérő fejlődésű, sajátos nevelési igényű gyermekek tartoznak. Olyanok, akik elmaradást mutatnak a mozgás- és értelmi fejlődés, kommunikáció, beszéd-, szociális, érzelmi fejlődés, figyelem, magatartás és/vagy a látás, hallás területén.

(fotó: Artis Centrum)

Komplex koragyermekkori intervenció és megelőzés

Legfőbb feladata a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, a gyermek és a család társadalmi inklúziójának támogatása.

A korai fejlesztés és gondozás tevékenységei: komplex gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás, a társas, kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztése, mozgásfejlesztés és pszichológiai segítségnyújtás.

A gyermek megismerése során kirajzolódnak az erősségek és a gyengébb vagy hiányzó képességek. Az állapot leírásakor az akadályozott, kóros működések megállapítása mellett jelentős hangsúlyt kap a gyermek erőforrásainak, ép funkcióinak felmérése. Ez az alapja és kiindulópontja a fejlesztésnek. A megismerés folyamata nemcsak magára a gyermekre vonatkozik, hanem az őt körülvevő környezetre is.

A korai fejlesztést segíti az is, hogy ma már sokkal jobb a klinikai diagnosztika, a szülők is jóval korábban kaphatnak képet arról, hogy mi történhetett, ennek megfelelően a habilitáció, rehabilitáció is sokkal hamarabb elkezdődhet.

(fotó: Artis Centrum)

A korai életszakasz a legérzékenyebb időszak, de egyben a lehető legfogékonyabb is, melynek során minden nap számít: ebben a szakaszban lehet a legjobban elősegíteni a gyermek fejlődését. Ha a korai fejlesztéssel megelőzhető a másodlagos problémák kialakulása, akkor később sokkal kevesebb gyermeknek lesz szüksége speciális intézményre, szociális szolgáltatásokra.


Korai fejlesztés Szlovákiában

Hazánkban a korai fejlesztési lehetőségek korlátozott számban érhetők el, a szülők ilyen irányú tájékoztatása ritkán valósul meg, kevés a rendelkezésükre álló információ. Nincs kiépített védőnői hálózat, a gyermek korai fejlesztését főként egészségügyi keretek között lehet csak elképzelni, mindenféle gyógypedagógiai, nevelési-oktatási módszer nélkül.

Ezzel szemben Magyarországon konduktorok, gyógypedagógusok és gyógytornászok vesznek részt benne. Nálunk magyar anyanyelvi közegben szinte alig van lehetőségük a szülőknek a fejlesztést igénybe venni.


Barthalos Réka konduktor
az Artis Centrum (Komárom – Párkány) társalapítója

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb