A különféle fejlődési- és pszichés zavarok terápiás lehetőségeinek köre manapság egyre bővül. A hagyományos kezelések mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nem invazív, alternatív megoldások is, mint kiegészítő terápiák. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a neurofeedback, más szóval EEG biofeedback módszerre is, amely azokban esetekben lehet eredményes, ahol a pszichés vagy neurológiai probléma az agyhullámokban kimutatható működési eltéréseket okoz.

(fotó: Artis Centrum)

A leglátványosabb eredmények a hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD), a tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia…), viselkedészavarok, autizmus spektrum zavar, szorongás, alvászavar, stressz, tikk, dadogás, illetve agysérülés után rehabilitáció terén tapasztalhatók, de akár a teljesítmény fokozására is alkalmas, például sportolóknál.

A tréninget egy mérés előzi meg, amely abból áll, hogy a fejbőr megfelelő pontjain érzékelőket rögzítünk, amelyek „leolvassák” az EEG jeleket. Vagyis „a fejbe nem megy be semmi”, szó sincs olyasmiről, hogy a kliens fejét áramütés vagy sugárzás érné. Erre épül a tréning, melynek segítségével az eltérő működésű területeket „optimalizáljuk”.

A tréningező személy a monitoron animációt, mesét vagy filmet néz, a számítógép pedig visszajelzést ad a pillanatnyi teljesítményről.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a film megáll, elhalványul vagy picire zsugorodik a kép, esetleg figyelmeztető hangjelzést ad, ha a személy elkalandozik, nem figyel vagy feszültté válik. Akkor indul újra, ha „összerendezi” a figyelmét, ellazul, illetve javítja teljesítményét, ezzel úgymond „rászoktatjuk” erre a jobb teljesítményre.

(fotó: Artis Centrum)

Egy kis fizika

Aki egy kicsit is jártas az agykontroll témájában, nem ismeretlen számára az agyhullámok fogalma. Biztosan mindenki találkozott már a „lemegyek alfába“ kifejezéssel, ami azt jelenti, hogy relaxált állapotba kerülünk, agyunk főleg alfa hullámokat produkál. Nézzük, ezen kívül milyen hullámok figyelhetünk meg:

Delta (0-4Hz): a mély alvás során van jelen, illetve idegrendszeri sérülés esetén,

Theta (4-8Hz): az elalvás előtti állapothoz kötődik, fontos szerepe van az emlékek elraktározásában, a vizualizációban, kreativitásban, intuícióban,

Alfa (8-12Hz): a mentális relaxáció, várakozás, tiszta tudat állapota,

SMR /szenzomotoros ritmus vagy alsó Béta/ (12-15Hz): a fizikai nyugalom állapotában figyelhető meg,

Béta1 (15-19Hz): az éberség állapotához, a részletekhez való odafigyeléshez, a beszédhez, logikus gondolkodáshoz, racionalitáshoz kapcsolódik,

Béta2 (19-23Hz): a túlzott bekapcsolódás, maximális koncentráció, kíváncsiság és az esetleges szorongás állapotához kötődik.

Felső Béta (23-38 Hz): a fokozott éberséggel függ össze, de jelen van extrém szorongás, feszültség esetén is.  

A fenti agyhullámok mindegyike mindig jelen van, de ha például valaki álmossá válik, annál megnövekszik a lassú Delta és Theta agyhullám. Aki pedig  figyelmetlen, szórakozott és álmodozik megnövekszik a Theta hullámok aránya. 

A lassú hullámok (általában Theta, esetleg Alfa) összekapcsolhatóak a figyelmi problémákkal, tanulási nehézségekkel is. Ha ezek aránya a frontális agylebenyen megnövekszik, a figyelem, viselkedés, érzelmek irányítása nehezebbé válik.

A neurofeedback tréninget gyógypedagógus, speciális pedagógus, pszichológus vagy orvos végezheti. Átlagosan 20-40 fejlesztő alkalom szükséges a tartós változás előidézéséhez. A tréningek 20 – 45 percig tartanak. További információkért látogass el az Artis Centrum honlapjára!



Melecski Júlia,
gyógypedagógus, TSMT terapeuta, neurofeedback tréner,
az
Artis Centrum társalapítója

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb