A különféle fejlődési- és pszichés zavarok terápiás lehetőségeinek köre manapság egyre bővül. A hagyományos kezelések mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nem invazív, alternatív megoldások is, mint kiegészítő terápiák. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a neurofeedback, más szóval EEG biofeedback módszerre is, amely azokban esetekben lehet eredményes, ahol a pszichés vagy neurológiai probléma az agyhullámokban kimutatható működési eltéréseket okoz.

(fotó: Artis Centrum)

A leglátványosabb eredmények a hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD), a tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia…), viselkedészavarok, autizmus spektrum zavar, szorongás, alvászavar, stressz, tikk, dadogás, illetve agysérülés után rehabilitáció terén tapasztalhatók, de akár a teljesítmény fokozására is alkalmas, például sportolóknál.

A tréninget egy mérés előzi meg, amely abból áll, hogy a fejbőr megfelelő pontjain érzékelőket rögzítünk, amelyek „leolvassák” az EEG jeleket. Vagyis „a fejbe nem megy be semmi”, szó sincs olyasmiről, hogy a kliens fejét áramütés vagy sugárzás érné. Erre épül a tréning, melynek segítségével az eltérő működésű területeket „optimalizáljuk”.

A tréningező személy a monitoron animációt, mesét vagy filmet néz, a számítógép pedig visszajelzést ad a pillanatnyi teljesítményről.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a film megáll, elhalványul vagy picire zsugorodik a kép, esetleg figyelmeztető hangjelzést ad, ha a személy elkalandozik, nem figyel vagy feszültté válik. Akkor indul újra, ha „összerendezi” a figyelmét, ellazul, illetve javítja teljesítményét, ezzel úgymond „rászoktatjuk” erre a jobb teljesítményre.

(fotó: Artis Centrum)

Egy kis fizika

Aki egy kicsit is jártas az agykontroll témájában, nem ismeretlen számára az agyhullámok fogalma. Biztosan mindenki találkozott már a „lemegyek alfába“ kifejezéssel, ami azt jelenti, hogy relaxált állapotba kerülünk, agyunk főleg alfa hullámokat produkál. Nézzük, ezen kívül milyen hullámok figyelhetünk meg:

Delta (0-4Hz): a mély alvás során van jelen, illetve idegrendszeri sérülés esetén,

Theta (4-8Hz): az elalvás előtti állapothoz kötődik, fontos szerepe van az emlékek elraktározásában, a vizualizációban, kreativitásban, intuícióban,

Alfa (8-12Hz): a mentális relaxáció, várakozás, tiszta tudat állapota,

SMR /szenzomotoros ritmus vagy alsó Béta/ (12-15Hz): a fizikai nyugalom állapotában figyelhető meg,

Béta1 (15-19Hz): az éberség állapotához, a részletekhez való odafigyeléshez, a beszédhez, logikus gondolkodáshoz, racionalitáshoz kapcsolódik,

Béta2 (19-23Hz): a túlzott bekapcsolódás, maximális koncentráció, kíváncsiság és az esetleges szorongás állapotához kötődik.

Felső Béta (23-38 Hz): a fokozott éberséggel függ össze, de jelen van extrém szorongás, feszültség esetén is.  

A fenti agyhullámok mindegyike mindig jelen van, de ha például valaki álmossá válik, annál megnövekszik a lassú Delta és Theta agyhullám. Aki pedig  figyelmetlen, szórakozott és álmodozik megnövekszik a Theta hullámok aránya. 

A lassú hullámok (általában Theta, esetleg Alfa) összekapcsolhatóak a figyelmi problémákkal, tanulási nehézségekkel is. Ha ezek aránya a frontális agylebenyen megnövekszik, a figyelem, viselkedés, érzelmek irányítása nehezebbé válik.

A neurofeedback tréninget gyógypedagógus, speciális pedagógus, pszichológus vagy orvos végezheti. Átlagosan 20-40 fejlesztő alkalom szükséges a tartós változás előidézéséhez. A tréningek 20 – 45 percig tartanak. További információkért látogass el az Artis Centrum honlapjára!Melecski Júlia,
gyógypedagógus, TSMT terapeuta, neurofeedback tréner,
az
Artis Centrum társalapítója

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.11.29.

A Fő téri nagyparkoló a városi műjégpálya felállítása miatt az esti órákban lezárásra kerül

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy 2023. november 29-én és 2024. január 7-én a Fő téri parkoló a városi…

2023.11.28.

December 1-től kezdik kifizetni a 300 eurós nyugdíjkiegészítést

A Szociális Biztosító december 1-jével megkezdi a rendkívüli, 300 eurós nyugdíjkiegészítés folyósítását, és december 20-ig minden jogosult megkapja…

2023.11.29.

SacheRock Underground fesztiválsorozat Zselízen

Míg a zselízi Sacher-ház történelmi épülete egyre épül-szépül és nyeri vissza eredeti, monarchista arculatát, addig a kulturális és…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb