A magyar kultúra napját követő délutánon, 2020. január 23-án mutatta be Karaffa Gyula író Csunnyamesék c. kötetét Csernik Pál Szende mesemondónő közreműködésével az Ipolysági Városi Könyvtárban. A felolvasással egybekötött író-olvasó találkozón kiderült, képesek-e megszólítani a humorral és tájnyelvvel dúsított pajzán mesék a XXI. század olvasóközönségét, honnan merítette az ihletet az alkotó és az is, kockázatos-e egy ennyire kendőzetlen hangvételű művel előállni.

A könyvbemutató az előszó felolvasásával kezdődött. Handó Péter, a méltatás írója kiemelte, hogy a Csunnyamesék fittyet hány a jelenkori irodalmi kánonra és normákra. A kötet nyelvezete ötvözi az erdélyi, a nyírségi és a nógrádi tájnyelvet: a kombináció egyedi, a valóságban nem fellelhető és radikálisan szabadszájú. A témaválasztást illetőleg megtudhattuk, a teljes kötetre jellemzően „a féri–nő viszony alapkérdései fogalmazódnak meg és át.”

Mielőtt még Csernik Pál Szende mesemondásba kezdett volna, Karaffa Gyula is összefoglalta saját kötetével kapcsolatos gondolatait. Többek közt azt boncolgatta, hol van a helye az irodalomban a nyers, szabadszájú és szókimondó történeteinek. Feltette a kérdést, hogy valóban kiírja-e magát az irodalmi kánonból a szerző, aki hasonló művel áll elő. Beszámolt kezdeti aggodalmairól és arról, miként jutott el a döntésig: magánkiadásban jelenteti meg a Csunnyameséket. Mint elárulta, a biztatásban fontos szerepet játszottak azok a műértők, barátok és ismerősök, akik véleményt mondtak a kéziratról.

A délután második felében a meséké és a mesélésé volt a főszerep. Csernik Pál Szende felolvasott, beszélt a Csunnyamesékhez   fűződő viszonyáról, a mesekönyvvel átélt – olykor derűs, olykor feszélyező – kalandjairól, illetve arról is, hol van helye a csúnya beszédnek és a pikáns témáknak és hol nincs. Gyerek jelenlétében például soha nem mesélne a könyvből.

Két meseközt Karaffa Gyula azt is kifejtette, hogy az egyes mesék magvai valójában a falusi emberekről szóló, köztudatban is élő viccekből erednek. Az ipolysági közönség kitörő jókedvvel és határozott tapssal díjazta mind az író, mind a mesemondónő igyekezetét.

A könyv magánkiadásban jelent meg, érdeklődni a karaffagye@gmail.com címen lehet.

A következő hivatkozásra kattintva elérhető a teljes előszó, illetve néhány mese ízelítő gyanánt: https://konyves.blog.hu/2009/10/09/karaffa_gyula_csunnyamesek_reszlet


Morva Mátyás
a képek a szerző felvételei

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb