Szélsőségek elleni menetet szerveztek Ipolyságon. A résztvevők 2020. február 5-én, szerdán transzparensekkel, jelszavakat skandálva haladtak át a helyi zsinagógától a Főtérre.

A rendezvényt a totalitárius rendszerek áldozataira való megemlékezéssel kezdték a helyi Zsinagóga udvarán, ezt követte maga a menet, majd a rendezvény zárása a parlamenti választásokon induló jelöltek vitája volt egy helyi vendéglátóipari egységben. A kegyeleti megemlékezés és a vita szervezője egy állampolgárokból álló laza csoportosulás, a Kezdeményezés a Toleráns Hontért volt, tehát polgári kezdeményezésről van szó.

„Célunk a régiónkban megtalálható intoleranciától és gyűlölettől való elhatárolódás. Először csak egy jelölti vitát akartunk szervezni, mivelhogy Ipolyságon ilyen rendezvények ritkán vannak. Megtudtuk viszont, hogy Kotlebáék itt is gyűlést tartanak, ezért döntöttünk úgy, hogy rendezvényt tiltakozó gyűléssel is kibővítjük”

– magyarázta Juliana Gubišová, a rendezvény szervezője.

A városi önkormányzattal való megbeszélést követően a Kezdeményezés a Toleráns Hontért saját gyűlését visszavonta, tehát mintha nem is szervezte volna.

„Abban maradtunk viszont, hogy a tiltakozásnak a Kezdeményezés maga nem lesz szervezője, de egyéni véleményünket kifejezhetjük. Arra kértük a polgárokat, hogy az illemnek megfelelő, toleráns magatartást tanúsítsanak”

– egészítette ki Gubišová.

A szervezők a jövőben további rendezvényeket igyekeznek majd szervezni, viszont a terveik között nem szerepelnek politikai gyűlések, sem pedig adott politikai célok, illetve gondolatok átadása végett szervezett rendezvények.

„Valószínűleg szívesen szerveznénk a jövőben jótékonysági koncertet, hogy Ipolyságon valakinek segíthessünk, illetve egyéb, a polgárokat nemzetiségi és politikai hovatartozástól független összekötő akciókat”

– zárta a szervező.

Érdekelt minket a menet egyik résztvevőjének véleménye, hogy miért támogatta ezt a rendezvényt.

„Úgy gondolom, meg kell mutatnunk, hogy nem tetszik nekünk a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) startégiája. Ez egy szép módja ennek, nem szélsőséges, nem erőszakos. Ez van felírva a táblámra – »Együttes erővel többet érünk el, és küzdeni tudunk a rossz ellen« – ezt szeretném kifejezni, és ezért vagyok itt. Ezzel fejezem ki abbéli véleményemet, hogy nem értek egyet a ĽSNS-vel, így talán a szimpatizánsaik is elgondolkodnak, tulajdonképpen miért is szimpatizálnak velük”

– fejtette ki egy résztvevő.

A rendezvény záró részében Zachar Pál (Magyar Közösségi Összefogás), Pompoš Ivan (Az emberekért – Za ľudí), Kabina Milan (Kereszténydemokrata Mozgalom – Kresťanskodemokratické hnutie) és Dubéci Martin (Progresszív Szlovákia/Együtt – Progresívne Slovensko/Spolu) parlamentiképviselő-jelöltek aktuális társadalmi kérdésekről szóló vitájára került sor.


szöveg és fotók: REflex24

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb