Sokan talán még Ipolyság lakosai közül sem sejtik, milyen csodákat rejt a szenior centrum épületének első emelete. Én nagyjából tudtam, mire számíthatok, mégis meglepett, mennyi a látnivaló az enyhén zsúfolt termekben. Pleva János örömmel fogadott és hatalmas lelkesedéssel mesélt a munkájáról.

Pleva János szenvedélye mindig is a modellezés és a makettkészítés volt. 1966-ban kapta az első kisvasútját és tudta jól, hogy terepasztal is dukál hozzá. Máris hozzálátott a megépítéséhez. Azóta jónéhány alkotás került ki a kezei közül, jelenleg élete tizedik terepasztalának befejezésén munkálkodik.

Persze nem mindig volt lehetősége kiteljesedni, hiszen a családi élet, az idő- és a helyszűke miatt nem szentelhette minden figyelmét a tervezésnek és építésnek. 1994-ben viszont Raynaud-szindrómát diagnosztizáltak nála, amely a végtagokban, különösen az ujjakban jelentkező keringési zavarral jár.

Az orvos azt javasolta, hogy kerülje a túlzott testmozgást, ha teheti, maradjon egy helyen, de az ujjait mozgassa minél többet, persze nem megerőltető módon. Így tért vissza Pleva János régi vesszőparipájához és a terepasztalok mellett elkezdte felépíteni Ipolyság város mását 1:100 méretarányban.

Eleinte egy egészen szűkös pincehelységben dolgozott, amely semmilyen szempontból nem volt megfelelő a makettkészítéshez és a modellezéshez, de a legnagyobb problémát mégis a helyhiány okozta. Hamar megtöltötte a teret, a város a kisvasút fölé került. A további alkotások, például a környékhez kötődő várak makettjei csak összecsomagolt állapotban fértek el, ily módon megtekintésre alkalmatlanok voltak.

2011-ben az akkori polgármester látogatást tett Pleva Jánosnál és munkáit látva úgy döntött, hogy a város nagyobb teret biztosít számára: egyrészt a jövőbéli tervei kivitelezéséhez, másrészt egy állandó kiállítóterem berendezéséhez. Lassan már az új hely is túlzsúfolt, de ez elsősorban a modellező buzgalmát dicséri.

“Nagyon tudok örülni, hogy van hová jönnöm. Mert a pince az egy pince, ez a kiállítóterem meg mégiscsak egy terem, amit a szívemhez közelálló dolgokkal tudtam megtölteni.”

A kiállításon egyébként rengeteg a látnivaló a modelleken és a maketteken túl is: kortárs festők ajándék képeitől kezdve történelmi fotókon át egészen a régi fényképezőgépek és kamerák gyűjteményéig. Persze a gyerekeket, különösen a fiúkat általában a vonatok érdeklik a legjobban. A Múzeumok Éjszakáján például nem csak a kisvasút indult el, hanem az előre megkészített alapanyagokból az érdeklődők is készíthettek maketteket.

A fő látnivaló természetesen a terem közepén kapott helyet: Ipolyság városrészeinek és a környező falvak egy-egy szeletének miniatűr mása. Mint kiderült, sok az olyan rész is ami a valóságban nincs egymás mellett. Ez elengedhetetlen a hely kapacitásának gazdaságos kihasználása szempontjából. Érdekesség, hogy a makettháztetők nem véletlenül kékek, sárgák, pirosak vagy éppen szürkék. Minden színnek megvan a maga jelentése. A kék tetőszerkezet azokra az épületekre került fel, amelyek ma már nem léteznek a valóságban. A sárga tetejű házak megvannak még, de egészen más célt szolgálnak, mint az eredeti rendeltetésük.

Piros tetőt kaptak a máig meglévő, eredeti funkciójukat betöltő épületek és szürkét az átalakult vagy elbontott házak makettjei. Jelenleg még félkész állapotban van, de hamarosan elkészül majd a makettváros roppant látványos éjszakai kivilágítása is. Ez annyit jelent, hogy a kiállítóterem elsötétítését követően a makettházak ablakaiban meggyúlnak a fények. Az eddig látottak alapján egészen egyedi és varázslatos élmény lesz, mint amikor éjszaka lenéz valaki a kálváriadombról a városra.

Az ingyenes kiállítást megtekinteni vágyók számára a körbevezetés közben lehetőség nyílik egy interaktív helytörténeti órán való részvételre. Pleva János nem csak az összes épület formáját ismeri, hanem a történetüket is. Megtekinthető például Ipolyság legszebb házának és első bérházának makettje, amelyeket sajnos a valóságban már hiába keresnénk.

A környék várai és várromai közül madártávlatból látható többek közt a Lévai, a Drégelypalánki és a Csábrági vár. A Nógrádi pedig éppen most készül. Noha a terepasztal sincs még teljesen kész, a sínek már le lettek fektetve és a vonatok menetrend szerint közlekednek, ha kell…

“Én megpróbálom megépíteni azt is, ami már nincs és azt is, amiből még van valami …”

Az inspiráció a makettek tervezéséhez és megépítéséhez alapvetően belülről jön. Olyan épületeken dolgozik a legszívesebben, amelyekhez személyesen is kötődik, hiszen szűkebb pátriájának része. A tervezési folyamat során személyes látogatást tesz, fényképez és alaprajzokat kutat fel. Persze bizonyos esetekben kénytelen a korabeli képeslapokra, festményekre és rekonstruált ábrákra hagyatkozni, amennyiben az adott építmény már nem létezik, vagy teljesen átalakult.

Előfordul az is, hogy egy-egy munka félkész állapotban marad, mert nincs meg a kellő motiváló erő: az érzelmi kötödés. Ez történt például a selmeci Leányvár esetében. Máskor különleges alkalmakra készít bizonyos maketteket, például a gimnázium épületét az intézmény fennállásának 100. évfordulójára építette meg. Az alkotás rövid ideig a gimnáziumban volt kiállítva, tehát megvalósult a gimnázium a gimnáziumban kompozíció is. Az állandó jelleggel bemutatott darabok közül jónéhány szétszedhető, majd újra összerakható, ezek szállíthatóak is, alkalmanként időszakos kiállításokon kerülnek bemutatásra Magyarország- és Szlovákia-szerte.

“Úgy tudnám megfogalmazni, hogy ez nekem a szívügyem. Ha nem volna szívügyem, nem csinálnám…”

Utolsó állomásként irodáját és műhelyét mutatta meg Pleva János. Betekintést nyerhettem a Nógrádi vár makettjének tervezési és kivitelezési munkálataiba. A beszélgetést egy rövid helyzetértékeléssel zárta: az alapanyagokat és a szerszámokat saját költségén a szerzi be, a helyszín fenntartási költségeit a város állja és a munkakedve lankadatlan. Ez mind jól is van így, csak egy dolog hiányzik. Egy nála fiatalabb, de legalább annyira lelkes segítő, aki szépen lassan mindent eltanul tőle és majd, ha eljön az ideje, átveszi a helyét…

A makettkiállítás ingyenesen megtekinthető a munkanapokon 9-től 11.30-ig és 13.00-tól 16.00-ig. A kiállítás facebook oldala elérhető itt.


Morva Mátyás
a képek a szerző felvételei

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb