Nyugodt a helyzet az Ipolyság – Parassapuszta határátkelőn - Reflex24

A Szlovák Köztársaság Kormánya által a koronavírus terjedésének megakadályozására irányuló intézkedések után is nyugodt a helyzet az Ipolyság  – Parassapuszta határátkelőn. A tűzoltók megmérik az érkezők testhőmérsékletét, a rendőrök és a katonák szórólapokat osztanak, és figyelmeztetik az embereket a kötelező karantén szükségességének betartására. Valamennyien védőmaszkot viselnek.

(reflex24.sk)

A SZK Kormánya lezárta a következő határátkelőket:

Csehország: Vöröskő – Nedašova Lhota, Magyarország: a Dunacsúny – Rajka közti schengeni utat,  a Petőpuszta községhez tartozó Ipoly-hidat, a Kalonda – Ipolytarnóc, Tajti – Cered, Sajólénártfalva – Bánréve, Bódvavendégi – Tornanádaska, Buzita – Büttös, Perény – Hidasnémeti, Újhely – Sátoraljaújhely (gyalogos), Abaújnádasd – Kéked, Eszkáros – Hollóháza, Nagykövesd – Pácin, Perbenyik – Lácacséke, Ausztria: Magyarfalu – Angern (komp) és  Pozsony – Kopčianska utca átkelőket. A többi határátkelő továbbra is használható.


2020. március 13-án reggel 7:00 órától a következő intézkedések léptek életbe:

– Valamennyi határátkelőn bevezették az ellenőrzést, csak a Szlovákiában állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezők juthatnak be az országba. A határ közelében élőknek a munkáltató által kiállított igazolásra van szükségük, hogy naponta ingázhassanak.

– Mindhárom nemzetközi repülőteret – Pozsony, Kassa, Poprád – lezárták a személyforgalom előtt.

– Leáll a nemzetközi vonat- és buszközlekedés. A teherforgalmat engedélyezik.

– Minden külföldről érkező számára elrendelik a kötelező karantént.

– 2020. március 16-ától valamennyi iskola és iskolai intézmény két hétre bezár.

– Bezárják a szociális  és kulturális intézményeket is.

– A bárok, sí- és wellnessközpontok és aquaparkok is zárva maradnak.

– A belföldi vonatok az iskolai szünetekben érvényes menetrend szerint  közlekednek.

– Korlátozzák a bevásárlóközpontok hétvégi üzemeltetését  (csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak tartanak nyitva).

(teraz.sk)


A helyközi autóbuszok menetrendjének változásai

2020. március 15-étől az intézkedések visszavonásáig a belföldi helyközi autóbuszjáratok az iskolai szünetekben érvényes menetrend szerint közlekednek.  Az aktualizált  menetrendek megtalálhatók a közlekedési vállalat weboldalán: www.sadzv.sk.


Jelenthetik-e a polgárok azokat, akik nem tartják be a karantént?

A kötelező karantént be nem tartó személyeket jelentsük az  adott személy tartózkodási helyének megfelelő Regionális  Közegészségügyi Hivatalban.

– A hivatalok listáját, elérhetőségét megtalálhatják a következő weboldalon: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=58;

– a karantén megszegéséért fizikai személyekre 1659  eurós, jogi személy esetében pedig akár  20.000 eurós pénzbüntetés is kiszabható;

– ha az adott személy esetében beigazolódik a fertőzöttség, a közegészségügyi hivatal értesíti a rendőrséget, s a rendelkezés megszegéséért akár 1-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is  büntethető  (Emberre veszélyes fertőző betegség terjesztése, §163 és §164)


Kire vonatkozik a karantén?

Szlovákia valamennyi állampolgárára, amennyiben az utóbbi napokban külföldön tartózkodott vagy most tér haza hosszabb külföldi tartózkodás után. Nem vonatkozik a külföldön élő szlovák állampolgárokra.

(northfoto.com)

Kötelező karantén és a határ közelében élő szlovák állampolgárok

– A Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező állampolgároknak, akik külföldről térnek haza, 14 napos kötelező karanténba kell vonulniuk.

– A Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel nem rendelkezők, illetve a külföldiek nem léphetnek az ország területére.

– Azok a személyek, akik állandó lakhelye nem Szlovákia, de a határ mentén élnek, beutazhatnak szlovákiai munkahelyükre, de szükségük lesz a munkáltató által kiállított igazolásra vagy a vállalkozói igazolványukra.

– A Szlovákia  területén állandó lakhellyel rendelkező személyek elutazhatnak külföldi munkahelyükre, de nem térhetnek vissza Szlovákiába, ezért ajánlatos  Szlovákia területén maradniuk.

– A karantén nem vonatkozik a teherforgalmat biztosító sofőrökre.

Valamennyi információ megtalálható a SZK Közegészségügyi Hivatalának weboldalán www.health.gov.sk, és az országos média is tájékoztatja a lakosságot. A lakossági kommunikációt segíti a www.uvzsr.sk weboldal. Vészhelyzetben hívjuk a 158-as vagy a 112-es segélyhívót. Ne terheljük azonban túl irreleváns hívásokkal, hiszen ezek nem tudakozók. A segélyhívókkal való visszaélés bűncselekménynek minősül!


REflex24

Címkék: , , , , ,

Olvasta már?
2019.12.11.

Gyarapodó számú útszéli keresztek

A Deménd és Alsószemeréd között feltűnő útszéli keresztek száma is arról tanúskodik, hogy egy különösen veszélyes útszakaszról van…

2020.01.28.

Síelni tanultak a Fegyverneki Ferenc Közös ...

Egyhetes kurzus folyamán volt lehetősége elsajátítani a síelés alapjait a katolikus iskola 7. osztályos és elsős gimnazista tanulóinak…

2020.03.26.

Súlyosan ittas sofőr hajtott egy parkoló ...

A harmincötéves, súlyosan ittas, Fiat Marea gépkocsit vezető sofőr hajnali háromkor hajtott bele Peszektergenye területén egy leparkolt Škoda…

2020.03.10.

Mi a koronavírus, hogyan védekezzünk ellene?

Az új koronavírus akut légzőszervi megbetegedést okoz – vírusos tüdőgyulladást. Egy cseppfertőzésről van szó. A vírusos megbetegedés általános…

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb