Hirdetés

Az utóbbi időben talán kevesebbet vagyunk odakint, de minden jóérzésű ipolysági lakos tudja, milyen szörnyű érzés a teleszemetelt Kálvária dombon, Ipoly-parton vagy a Sóderoson sétálni. Néhány fiatal elhatározta, hogy nem csak szörnyülködik és szóban mond ítéletet a szemetelők felett, hanem a tettek mezejére lép. Fullo Patrik szervező alig ért haza a tegnapi szemétszedésről, máris megválaszolta néhány kérdésem. Az interjúból kiderül a kezdeményezés története, fogadtatása és megtudhatjuk a szervezők milyen üzenetet szeretnének közvetíteni a világ felé… 

„Május 9-én szombaton, sikerült összeszedni 20 zsák hulladékot.” Balra: Patrik Fullo, jobbra: Norman Annus

Mikor kezdődött az általad szervezett önkéntes szemétszedések sora? Milyen állomásokon vagytok túl ez idáig?

Egy vasárnap délután találkoztunk Norman barátommal, épp arról beszéltünk, jó lenne elkezdeni valami hasznosat csinálni a szabadidőnkben. Aztán Norman mondta ki: „szedjünk szemetet!” Máris eszembe jutott a Kálvária, ahol nemrég jártam. Megdöbbentem, mikor láttam a sok eldobott műanyagzacskót, flakonokat és az eldobált italosüvegeket.

Január 18-án össze is takarítottunk a Kálvárián, hisz városunk fontos része és öröksége, több tisztelet érdemel.

Így született az első helyszínről az ötlet: a Kálvária. Január 18-án össze is takarítottunk ott, hisz városunk fontos része és öröksége, több tisztelet érdemel.

Aztán a második akció a Sóderoson volt, ami február 15-én zajlott. Ez nagyon fontos volt nekünk, szinte a fél gyerekkorunkat ott töltöttük. Már januárban, az első szemétszedésnél kiterveltük és alig vártuk, hogy nekifogjunk.

Jó érzés volt látni: a Sóderoson rend van, mint gyerekkorunkban.

A Sóderoson rengeteg volt a szemét, városunk még nem kapta vissza és több mint 10 éve magántulajdonban van. Az akción négyen vettünk részt, eléggé nehéz feladat volt: közös erőbedobással is fél napig takarítottunk, rengeteg szemétzsákot töltöttünk meg, annyit, hogy össze sem tudtuk számolni. A végén, mikor már elhordtuk a szemetet, még egyszer visszamentünk.

Jó érzés volt látni: a Sóderoson rend van, mint gyerekkorunkban.

Aztán márciusban belekezdtünk egy nagyobb önkéntes akció megszervezésébe, ami hirdetve is volt. Ez a Csipi-tónál zajlott volna, ami Pereszlény és Ipolyvisk között található. Közben jött a járványhelyzet és le kellett mondani – az állam megtiltotta a gyülekezést. Ehhez a tervhez még visszatérünk, reméljük minél hamarább.

Egy zsák szemét az Ipoly-parton. ELŐTTE ¬– UTÁNA

Az utolsó két akciónk szorosan az Ipoly-menti területeken történt, rengeteg zsákot sikerült összegyűjteni. Az első alkalommal legyalogoltunk kb. 14 kilométert, ami túrának sem csekélység. Másodjára, május 9-én szombaton, sikerült összeszedni 20 zsák hulladékot a Tesmaghoz tartozó Ipoly-parton.

Kik a segítőid?

Norman és én jelen vagyunk mindig. A többiek akkor csatlakoznak, ha idejük engedi. A világjárvány miatt természetesen nem áll módunkban tömegeket megszólítani, de korábban a Csipi-tóhoz szervezett eseményre meglepően sokan reagáltak. Voltak köztük szép számmal pereszlényiek is, ami csak azt bizonyítja, hogy fontos nekik a környezetük. Közösen vittük volna el a szemetet oda, ahova való. Ahogy már említettem, ha vége lesz a járványnak, akkor ismét meghirdetjük és lehet csatlakozni.      

Milyen visszajelzéseket kaptál a helyiektől?

Rengeteg a pozitív visszajelzés. Szemétszedés közben találkoztunk sokakkal, akik dicsérnek minket: milyen jó az, amit csinálunk. Viszont volt olyan eset is, hogy amikor megláttak a zsákokkal, azt hitték, éppen hozzuk a szemetet és nem visszük. Kellemesen meglepődtek, amikor elmagyaráztuk nekik, miről van szó. Előfordul, hogy nem értik mi is motivál bennünket.

Valahol mi ezt egy hobbinak tekintjük, mint egy sport. Az ember mozog, szedi a szemetet és rakja a zsákokba…

Jó lenne megkérdezni önmagunktól, miért is jutottunk ide?

Mi lesz, ha Ipolyság környékén felszámoltok minden illegális szemétlerakatot?

Ez egy csábító jövőkép, de nem vagyok ennyire optimista. Nem gondolom, hogy lehetetlen lenne megtálalni az összes ilyen illegális szemétlerakatot, de mialatt mi szedjük, félek, hogy egyesek ismét terítik, széthordják a hulladékot.

Jó lenne megkérdezni önmagunktól, miért is jutottunk ide? Miért is hordjuk szét csakúgy minden bokorba, a folyóinkhoz és az erdőinkbe a szemetet? Talán nem tudjuk, mit csináljunk a hulladékkal? Hova hordjuk, vagy hogyan osztályozzuk? Adjuk fel önmagunknak ezeket a kérdéseket és gondolkodjunk el, miért is vannak illegális szemétlerakatok Ipolyság környékén!    

Mit szeretnétek üzenni a szemétszedő-akciókkal a világnak?

Üzenni szeretnénk az embereknek, a fiataloknak, minden generációnak, tiszteljék és óvják a környezetüket, a természetet. Remélem, minél többen csatlakoznak hozzánk es a következő generációnak, ha nem is egy kristálytiszta világot, de mindenféleképpen egy tisztább és szemétmentesebb környezetet hagyjunk magunk után. Nem is hangzik olyan rosszul, ugye?     


Köszönjük a fotókat Fullo Patriknak és a szervezőknek!

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.18.

Egy jól megválasztott frizura csodákra képes! – Sóder Veronikával a hajtrendekről csevegtünk

Az ipolysági Sóder Nemcsok Veronika nap mint nap csodaszép frizurákat készít. Maximálisan odafigyel a vendégeire, mindenki személyre szabott…

2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.18.

Ipolyságon keresztelték meg Százdi Sztakó Zsolt új kötetét

2020. szeptember 17-én került sor az ipolysági születésű író Életem történetei c. kötetének bemutatójára és keresztelőjére az Ipolysági…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!