2020. április 30-án ült össze legutóbb az ipolysági testület, hogy megvitassák a jelenlegi helyzet kezelésének a lehetőségeit. Nemcsok István szerint a legfőbb feladat a komoly pénzügyi válságba került helyi vállalkozások és cégek nemrég megnövekedett adóterheinek enyhítése lett volna, ám ez a döntés nem született meg. Csökkent viszont a polgármesteri fizetés és a képviselő-testület is egyhangúan lemondott a tiszteletdíjáról.

(fotó: REflex24/Kapusník Csaba)

Beszámolója elején egészen 2019 decemberéig tekint vissza Nemcsok István. Karácsony előtt hozta meg a képviselő-testület az adóemelésekről szóló döntést. A javaslat egyébként nem a képviselőktől származott…

„Egyszerű többség kellett a módosítás elfogadtatásához, tehát a jelenlévő képviselők 50%-ának támogatása, plusz 1 fő. Előzetes információk alapján tudomásom volt arról, hogy 7 képviselőtársam a javaslat mellett áll. Így már a szavazás előtt eldőlt minden. Végül Bakai Péter és én nem jelentünk meg, Baráti Tamás, Marián Zolcer és Zachar Pál nemmel szavazott, a többiek igennel”

– emlékszik vissza a képviselő.

A lényeg tehát, hogy a javaslat átment és a különböző adóterhek megdöbbentően jelentős mértékben emelkedtek egyik pillanatról a másikra. Beszélhetnénk akár a szemétadó vagy a házadó esetéről is, de ezeket évente egyszer kell befizetni. Annak ellenére, hogy indokolatlanul megugrottak ezek is, a lakosok nem igazán lázongtak, meséli István. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a decemberi döntés még olyan időszakban született, amikor senkinek nem volt tudomása a közelgő járványhelyzetről. A kettő nem függ össze.

Nemcsok István független képviselő (fotó: facebook.com)

„Az adóemelést már akkor is túlzott mértékűnek tartottam, amikor még szó sem volt egy esetleges gazdasági krízissel járó világjárványról. A jelenlegi helyzetben viszont ez a legkevesebb, amivel segítenünk kellene a helyi vállalkozásokat és cégeket. Számos megkeresés érkezett a képviselők felé, többek közt engem is megszólított egy mezőgazdasági nagyvállalkozó és a Fragicslov vezetősége. Az még talán elviselhető, hogy a szemétadó 27-ről 33€-ra növekedett, de a nagyvállalkozások és cégek esetében tízezer eurókban mérhető a különbség, ami most elviselhetetlen terhet jelent számukra”

– elemzi Nemcsok István a helyzetet.

Adócsökkentésről tehát nem született döntés. Az ellenzők arra hivatkoztak, hogy a törvényből kifolyólag lehetetlen: menet közben nem lehet belenyúlni az ilyen ügyekbe, majd csak év végén. A teljesség kedvéért azért fontos megjegyezni, hogy a befizetés halasztására elméletileg mindenki jogosult, illetve az időben be nem fizetett adókötelesség nem von majd bírságot maga után. Mindez a kialakult helyzet súlyosságával összemérve mégis elégtelen, zárja a képviselő a témát.

Döntés született a polgármesteri fizetést illetően is. A nemrég 40%-kal emelt tiszteletdíj, amely egyébként Hudec Pál képviselő javaslatára került elfogadásra, most ugyanannyival csökkent. A krízishelyzet után nem fog automatikusan emelkedni, ismét szükség lesz valamelyik képviselő javaslatára.

„A polgármesteri fizetés mérséklése mellett – a helyzetre való tekintettel – egyhangúan úgy döntött a képviselő-testület is, hogy teljes mértékben lemond az apanázsról. Ez nyilván csak szimbolikus jellegű segítség, de a legkevesebb, amit a becsületünk diktál…”

– zárja beszámolóját Nemcsok István.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb