Hiába a krízishelyzet, nem csökkentik az adókat Ipolyságon - Nemcsok István beszámolója a képviselő-testület legutóbbi üléséről - Reflex24

2020. április 30-án ült össze legutóbb az ipolysági testület, hogy megvitassák a jelenlegi helyzet kezelésének a lehetőségeit. Nemcsok István szerint a legfőbb feladat a komoly pénzügyi válságba került helyi vállalkozások és cégek nemrég megnövekedett adóterheinek enyhítése lett volna, ám ez a döntés nem született meg. Csökkent viszont a polgármesteri fizetés és a képviselő-testület is egyhangúan lemondott a tiszteletdíjáról.

(fotó: REflex24/Kapusník Csaba)

Beszámolója elején egészen 2019 decemberéig tekint vissza Nemcsok István. Karácsony előtt hozta meg a képviselő-testület az adóemelésekről szóló döntést. A javaslat egyébként nem a képviselőktől származott…

„Egyszerű többség kellett a módosítás elfogadtatásához, tehát a jelenlévő képviselők 50%-ának támogatása, plusz 1 fő. Előzetes információk alapján tudomásom volt arról, hogy 7 képviselőtársam a javaslat mellett áll. Így már a szavazás előtt eldőlt minden. Végül Bakai Péter és én nem jelentünk meg, Baráti Tamás, Marián Zolcer és Zachar Pál nemmel szavazott, a többiek igennel”

– emlékszik vissza a képviselő.

A lényeg tehát, hogy a javaslat átment és a különböző adóterhek megdöbbentően jelentős mértékben emelkedtek egyik pillanatról a másikra. Beszélhetnénk akár a szemétadó vagy a házadó esetéről is, de ezeket évente egyszer kell befizetni. Annak ellenére, hogy indokolatlanul megugrottak ezek is, a lakosok nem igazán lázongtak, meséli István. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a decemberi döntés még olyan időszakban született, amikor senkinek nem volt tudomása a közelgő járványhelyzetről. A kettő nem függ össze.

Nemcsok István független képviselő (fotó: facebook.com)

„Az adóemelést már akkor is túlzott mértékűnek tartottam, amikor még szó sem volt egy esetleges gazdasági krízissel járó világjárványról. A jelenlegi helyzetben viszont ez a legkevesebb, amivel segítenünk kellene a helyi vállalkozásokat és cégeket. Számos megkeresés érkezett a képviselők felé, többek közt engem is megszólított egy mezőgazdasági nagyvállalkozó és a Fragicslov vezetősége. Az még talán elviselhető, hogy a szemétadó 27-ről 33€-ra növekedett, de a nagyvállalkozások és cégek esetében tízezer eurókban mérhető a különbség, ami most elviselhetetlen terhet jelent számukra”

– elemzi Nemcsok István a helyzetet.

Adócsökkentésről tehát nem született döntés. Az ellenzők arra hivatkoztak, hogy a törvényből kifolyólag lehetetlen: menet közben nem lehet belenyúlni az ilyen ügyekbe, majd csak év végén. A teljesség kedvéért azért fontos megjegyezni, hogy a befizetés halasztására elméletileg mindenki jogosult, illetve az időben be nem fizetett adókötelesség nem von majd bírságot maga után. Mindez a kialakult helyzet súlyosságával összemérve mégis elégtelen, zárja a képviselő a témát.

Döntés született a polgármesteri fizetést illetően is. A nemrég 40%-kal emelt tiszteletdíj, amely egyébként Hudec Pál képviselő javaslatára került elfogadásra, most ugyanannyival csökkent. A krízishelyzet után nem fog automatikusan emelkedni, ismét szükség lesz valamelyik képviselő javaslatára.

„A polgármesteri fizetés mérséklése mellett – a helyzetre való tekintettel – egyhangúan úgy döntött a képviselő-testület is, hogy teljes mértékben lemond az apanázsról. Ez nyilván csak szimbolikus jellegű segítség, de a legkevesebb, amit a becsületünk diktál…”

– zárja beszámolóját Nemcsok István.

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.05.19.

Komoly leépítés a Fragicslovnál – 72 ember marad munka nélkül Ipolyságon

2020. május 18-án 72 ember vesztette el az állását a Fragicslov kft. ipolysági székhelyét érintő leépítés során. A…

2020.05.23.

ANKÉT: Hogyan befolyásolja a koronavírus a kistermelők helyzetét? – Válaszol: Jámbor Mónika, Mudrák József és Rocskai Anett

Lassan túl vagyunk a járványhelyzet első hullámán, egyre enyhülnek a korlátozások, de vírus utóhatásai még akkor is sokáig…

2020.05.20.

Akik 24 órára átlépik az országhatárt, formanyomtatványra lesz szükségük

2020. 5. 21-én reggel 7:00 órától lépnek érvénybe a bevezetett szigorú óvintézkedések enyhítései, többek közt a rövid ideig…

2020.05.18.

Tavasz a Garam és az Ipoly mentén IV. – Ipolyviski tavasz

Tavaszi fotógaléria-sorozatunk befejező részét közöljük, Baka Anita remek fotóival. Köszönjük olvasóinknak a felhívásunkra beküldött nagyszerű felvételeket!

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb