A második részben Szőllősy Péter, a TK SAAG elnöke mesél arról, mi történt a klubbal az utolsó két évtizedben, illetve hol tart a csapat jelenleg.

Az első részt a 90-es évek végén zajló rövid hullámvölgy említésével fejeztük be, amikor Ipolyság teniszpályái magánkézre kerültek. Nemsokkal később ismét a város tulajdonába jutott a stadion melletti terület, közben felnövekedett egy újabb generáció, amely átvette a klub jövőjének egyengetését a veteránoktól – a vezetőségváltás a 2000-es évek elején történt.  

Az évek során több alkalommal gazdát cserélt az elnöki poszt, nem volt semmiféle belső viszály, csupán mindig máshová szólította az élet az aktuális vezetőt.

Ugyanakkor nehezítő körülményként megváltozott a sportág területi felosztása: Ipolyságnak olyan ellenfelekkel kellett volna felvennie a versenyt, akik ellen esélye sem volt. Tehát nem csak Zselíz vagy Párkány, hanem egész Nyugat-Szlovákia, pl. Nagytapolcsány és Szakolca. A vezetőség úgy döntött, hogy csapatokat ilyen feltételek mellett nem érdemes indítani. A tenisz működött, amatőr szinten voltak tornák, de edző nem volt, aki az ifjúsággal foglalkozott volna. Tekintettel arra, hogy valójában jó pár év kihagyás után indult újra a tenisz-élet, ez nem meglepő. Tönkrementek a pályák, a kerítés és bizonyos részeket újból le kellett betonozni.

Szőllősy Lőwy Judit 2003-ban kezdett el foglalkozni a fiatalsággal, 2005-ben hivatalosan is edzővé vált. Valamivel később csatlakozott – szintén edzőként – Hudec Martin, aki immár 9 éve foglalkozik a fiatal teniszezőkkel. A két edző egyébként nagy szó – jelentősebb városokban sincs így. Ketten 50-60 gyerek edzését is el tudják látni, rajtuk kívül van még 25 felnőtt tagja a csapatnak.

Szőllősy Péter Ivan Gajdács és Marczal Eduard korábbi elnökökkel.

Szőllősy Péter 2010-ben vette át a TO SAAG vezetését, Ivan Gajdács leköszönő elnöktől.

„Azt kell mondjam, nagyon jó kollektívát tudtam átvenni – egy remek csapatot. Mai napig mindenki velünk van az akkoriak közül. Minden évben összegyűlünk, a csapat vezetése a párbeszéden alapul. Abszolút flexibilis vagyok, nyitott mások ötletei és javaslatai felé, de először mindig meg kell teremteni a feltételeket…”

Fontos megjegyezni, hogy az átvételkor maga a közösség volt jó állapotban, az infrastruktúra nagyja még teljesen hiányzott.

A nyárikonyha az első részből ismert legendás zöld bódéval.

A teniszpályák karbantartására nem lehetett panasz, illetve ott volt a két Strojstavról adományozott “bódé”, de nem voltak rendes öltözők, sem WC-k.

„Akkoriban én azzal a feltétellel vettem át a vezetést, hogy azt mondtam a fiúknak: ezt a két búdét két éven belül nem fogjuk itt látni, és lesz helyette egy tisztességes épület. Akkor ezt egy kicsit utópisztikus kijelentésként kezelték – éppen volt a gazdasági válság. Ettől függetlenül hosszútávra terveztünk, spóroltunk és 2012-től 2017-ig felépült az iroda, amely magába foglalja az öltözőket és a mellékhelységet. Mindezt elsősorban önerőből, de nem szabad megfeledkezni a szponzorok segítségéről sem.”

Azért volt vízválasztó az infrastruktúra megléte, mert amíg nem állt rendelkezésre, hiába voltak remek pályák, szakképzett edzők és tehetséges fiatal játékosok, nem lehetett komolyabb eseményeket szervezni – a vendégjátékosokat szégyen szemre a fűbe kellett elküldeni kulturált mellékhelység helyett. Az építkezés befejezésével viszont már nem volt akadálya, hogy Ipolyság újra felkerülhessen Szlovákia tenisz-térképére.

Az irodaház, mely magába foglalja az öltözőt és a toalettet is.

Az épület mára már kibővült egy terasszal, egy szertárral és egy nyárikonyhával. Ezt követően fúrattak egy kutat, ami a nemrég elkészült automata öntözőberendezést táplálja. Az infrastrukturális fejlesztés túlnyomó része tehát a csapat érdeme, de említésre méltó a város támogatása is, mellyel magát a sporttevékenység végzését segíti. Egyébként a terület a városé, az épület a teniszklub tulajdona.

Egyéni szinten komoly tehetségekkel büszkélkedhet a klub, igaz ők még egészen fiatal játékosok. Szőllősy Péter középső lánya az egyik, aki tavaly 23 tornán vett részt, köztük számtalan nemzetközi megmérettetésen, és 21 alkalommal díjat is hozott.

Konklúzióként elmondható, hogy jelenleg felfelé ível a csapat sorsa. 2019-ben meghívást kaptak a Szlovák Teniszszövetség által évente megrendezésre kerülő közgyűlésére, ahova az ország 250 szakosztálya közül mindig a 70 legjobbat hívják meg. Így hatalmas meglepetés és elismerés is volt ez a meghívás.

„Én azt hittem, hogy tévedésből kaptuk a meghívót. Telefonáltam máris, hogy valahogy ez idekerült, de biztos nem nekünk szánták. Mondták, hogy de, nagyon is hozzánk tartozik, az utóbbi évek eredményei alapján örülnének, ha részt vennénk…”

A közgyűlésen való részvétel és kapcsolatépítés egyik pozitív hozadéka a sok közül a Tenisz az iskolában elnevezésű projekt létrejötte, amely keretén belül minden ipolysági iskolában tenisz felszerelést osztott szét a klub – így népszerűsítve a sportágat.

A tenisz iránt érdeklődőknek a legközelebb július 18-án lesz érdemes kilátogatni a pályára, ugyanis az futballbírók és a küldöttek versenye következik majd.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb