2020. augusztus 29-én került megrendezésre a helyi teniszklub házi kupa döntője Ipolyságon. Szőllősy Péter elnök meghívása apropóján volt szerencsém részt venni az egésznapos programon: nem csupán a fotózásra fektetve a hangsúlyt, hanem a személyes beszélgetésekre. Sikerült kérdezni szülőtől, edzőtől, versenyzőtől, városi képviselőtől és természetesen a klub elnökétől is….

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Martin Hudec a házi kupa főszervezője, edző a hagyományosan megrendezett torna történetéről és az idei verseny alakulásáról mesélt. Az elődöntők során a teniszklub összes tagja lehetőséget kapott, hogy megmutassa mit tud. A, B és C ligába lettek sorolva a játékosok, nemet és kort figyelmen kívül hagyva, kizárólag teljesítmény alapján. A selejtezők a nyár folyamán zajlottak, első körben mindenki játszott mindenki ellen, a legjobbak egyenes kieséses rendszerben mérettettek meg újra, így jutott két-két játékos a három liga döntőjébe.

Az A ligába a legjobbak tartoznak, akik a csapat hivatalos versenyzői is egyben. A B ligában sorakoztak fel az amatőrök, akik jól tudnak játszani, de nincs olyan sok edzésük, versenyeken is ritkán vesznek részt. Idén első alkalommal szállhattak síkra a C ligában versenyző legkisebbek, illetve azok, akik nemrég kezdtek el játszani. Korcsoportokban és nemi alapú felosztásban azért sem érdemes gondolkozni, mert például a B liga döntőjében egy 9 éves lány mérkőzött egy 15 éves fiúval, és a 9 éves lány nyert. Negyedik ligaként a páros mérkőzéseket lehet említeni, ahol minden páros játszott minden páros ellen.

„A résztvevők zöme ipolysági. Egy fiú van, aki éppen most játszik kékben, ő Csehországból jött, itt tölti a nyári szünidőt. Harmadik nyarát tölti nálunk…”

– avatott be a részletekbe a főszervező, miközben még javában zajlottak a páros meccsek.   

A házi kupa hagyománya 2013-ig tekint vissza, akkor szervezte meg az első hasonló tornát Martin. 2018-ban időszűkében volt a csapat, akkor sajnos elmaradt, így idén 7. alkalommal került megrendezésre a szezonzáró esemény – összesen 101 meccsel.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Csókási Zoltán mindkét kislánya rendszeresen jár edzésekre, pedig még csak három-, illetve hatévesek. Elmondása szerint mindenképpen szerették volna egészen kiskortól úgy nevelni a gyerekeket, hogy az életük része legyen a sport. Természetesen közösen választották ki a teniszt, hisz amellett, hogy helyben van és egész évben lehet űzni, az is fontos szempont volt, hogy a lányokat érdekelje.

„Kisebbik lányunk épphogy kezdő, mivel még csak hároméves. A nagyobbik lányunk már második éve jár, egyre jobban megy neki – persze mint szülő, elfogult vagyok. Remélem, hogy még nagyon sokáig fogja űzni a teniszt. Végül is nem kimondottan az a cél, hogy bajnokot neveljünk belőle. Legyen a levegőn, sportoljon télen-nyáron…”

– nyilatkozta Zoltán.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Hudec Pál városi képviselő szülőként és nagyszülőként is jelen volt a rendezvényen. Kiemelte, hogy nagyon pozitívnak látja nem csak a konkrét tornát, hanem az egyesület egészéves áldozatos munkáját.

„A tenisz egy régi ipolysági tradíció, jelenleg néhány önfeláldozó helyi fiatal egyengeti a klub útját, és ahogy én látom, sikerül sok fiatalt magukhoz vonzaniuk. Ennek az eredménye, hogy a házi kupához fogható sportnapokat tudnak nekünk szervezni…”

– értékelte a rendezvényt a képviselő.

Azt is elmondta, hogy a teniszklub és a város közti együttműködést is pozitívnak véli. Amivel csak lehet, támogatják a csapatot, bár minden segítség hiába volna, ha a vezetőség nem dolgozna olyan lendülettel, ahogy jelenleg is.  

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Szőllősy Ella 9 évesen lett a B liga bajnoka. Mindent összevéve elmondta, hogy volt rossz napja és jó napja is a kupához vezető meccsek során, ám végül mégis mindig sikerült felülkerekednie ellenfelein.

„A döntő napja, azaz a mai, sem volt a legjobb napom, de végül megnyertem. Egy 15 éves fiú volt az ellenfelem. Az elején még féltem, hogy el fogom veszteni, de aztán összekaptam magam: mindkét szettet sikerült hozni. Annyira nem is volt szoros, de voltak hosszú menetek…”

– mesélte Ella.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Végül Szőllősy Péter elnök értékelte nemcsak a szombati tornát, hanem az egyesület munkáját.

„A teniszklub működése több tényezőn múlik. Tulajdonképpen három részre tudom osztani. Az első részbe tartozik minden, amit maga az egyesület tesz hozzá: létrejöhessen, működjön, legyen. A másik része a két edzőnk munkája. A sportág oktatásán túl beleadják azt a plusz pozitívumot, amely nagyobb kluboknál sokszor elképzelhetetlen. Oldott, családias hangulatú edzéseket tartanak, kicsikkel és nagyokkal baráti viszonyt ápolnak. A harmadik rész pedig a szülők és a gyerekek munkája, igyekezete. Belőlük lesz a jövő. Ezért mondom mindig, hogy ha mi egyszer be is fejezzük, azért az ipolysági tenisznek nem kell megszűnnie – ha jól végezzük a dolgunkat, akkor nem…”

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb