Hirdetés

FRISSÍTVE: 2020. 9. 13.

Mint ismeretes, városunkban is felütötte fejét a koronavírus, az ipolysági belgyógyászaton kezelt egyik beteg tesztje lett pozitív. Ezután nemcsak az említett kórházi osztály dolgozói, de a fertőzött pácienst korábban kivizsgáló neurológus szakorvos is karanténba vonult. A fertőzött beteget azóta átszállították a nyitrai kórházba. Számos városi pletyka kering az esettel kapcsolatban, ezért az ügyben közvetlenül érintett MUDr. Póczik Gábor neurológust kértük meg arra, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

MUDr. Póczik Gábor neurológus. (archív fotó)

Doktor úr, ha jók az információink, Ön utalta be az ipolysági kórházba azt a beteget, akiről a kivizsgálások során kiderült, hogy koronavírussal fertőzött? Mi történt pontosan?

Hétfőn volt nálam egy 70 év körüli beteg, aki elpanaszolta, hogy fáradt, nem bír, már két hete gyengének érzi magát. Egy szívbeteg, asztmás, több betegséggel együtt élő páciensről volt szó, ezért beutaltam az ipolysági kórházba egy alaposabb kivizsgálásra. Mivel a beteg több alapbetegséggel is rendelkezett, nem gyanakodtam arra, hogy koronavírus-fertőzés állhat a háttérben. Két nappal később, szerdán hívott a doktornő a Regionális Közegészségügyi Hivataltól, aki közölte, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje annak a betegnek, akit hétfőn beutaltam a kórházba.

Ebből az következett, hogy fel kellett függesztenünk a szakrendelést, illetve nekem és a nővérkének is karanténba kellett vonulnunk, amíg nem tisztázódik a helyzet.

Megnyugtató választ megfelelő kivizsgálások elvégzése után kaphatunk. Az Ön esetében végeztek koronavírus-tesztet?

A kontaktustól számított ötödik napon, ma fog sor kerülni a kivizsgálásra, így legkésőbb vasárnap vagy hétfőn lesz eredmény. Ha mindkettőnknek negatív, akkor már kedden vagy szerdán folytathatjuk is a munkát, nem kell két hétig karanténban lennünk.

És mi a helyzet a családdal? A karantén csak Önre, vagy minden családtagra vonatkozik?

A hatályos előírások szerint esetünkben a karantén a családomra nem vonatkozik, de igyekeztünk felelős döntést hozni, így feleségem is önkéntes karanténba vonult, illetve a fiaim se járnak egyelőre óvodába és iskolába.

Az Ön rendelőjébe nem egyszerű bejutni, gondolok itt arra, hogy mindig rengeteg ember várakozik kivizsgálásra. Mennyire kell tartani attól, hogy esetleg a váróteremben továbbterjedhetett a vírus a páciensek között?

Fokozottan ügyeltünk arra, hogy mindenki betartsa az előírásokat, odafigyeltünk a szájmaszkviselésre, a kézfertőtlenítésre, nemcsak a rendelőben, de a váróteremben is. A héten ezzel probléma nem volt, de korábban előfordult, hogy a folyamatos ellenőrzés és figyelmeztetés ellenére néhány páciens nem vette komolyan az előírásokat, és a váróteremben levette a maszkot. Amint észleltük a hiányosságot, minden esetben azonnal közbeléptünk, és figyelmeztettük az illetőt – sajnos, az ilyen eseteket nem lehet 100%-osan kivédeni.

Mi mindent megtettünk azért, hogy a fertőzésveszélyt minimalizáljuk.

Tart attól, hogy megfertőződött?

Nem tartok tőle, mert a kivizsgálások alatt is maximálisan betartottuk az előírásokat.

Hogyan éli meg a család újra a karantént?

A karantén eleve egy nem jó dolog, de igyekszünk hasznosan eltölteni az időt. Legalább együtt lehetünk a családdal, beszélgetünk, tegnap például grilleztünk, minden nap tanulunk a gyerekekkel, mint máskor – nem állt meg az élet, nem okoz lelki megterhelést senkinek. Bízunk a legjobbakban!

Köszönöm szépen, hogy időt szánt a beszélgetésre. Talán most nem kívánok mást, csak jó egészséget!

FRISSÍTSÉS: Információink szerint a mai napon megérkeztek az eredmények, a doktor úr és a nővér koronavírus-tesztje is negatív lett.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba – FRISSÍTVE

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.24.

Bemutatjuk a Pattomatto olasz étterem tulajdonosát és konyhafőnökét

Palást. Máté Patrik (33) Ipolyságon született, ugyanitt járt alap- és középiskolába, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-…

2020.09.22.

„Leltározás közben jött az ötlet…”

Heimlich Norbert (28) Ipolyságon él, mentősként dolgozik. Az elmúlt néhány hétben több zsák használtruhát vitt a környékbeli rászoruló…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!