2020. október 9-én szereltek be két cseh gyártmányú professzionális korongdobó gép a felsőtúri lövöldébe az Ipolysági Sportlövész Klub jóvoltából. A tagok október 11-én, vasárnap lőhettek újra agyaggalambra.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A gyakorlat a biztonsági előírások és lőtérhasználati szabályok átismétlésével indult. Szóba került többek közt, hogy mindenki a maga fegyveréért felel, hogy mindenképpen ajánlott füldugót, vagy zajvédőt használni, illetve arra is figyelmeztettek, hogy a puskával nem lövünk, amíg rajta a szíj.

Ezt követően a klub vezetőségével szemben felsorakozott a tagság. Sinka László alelnök köszönetet mondott az eddig elvégzett munkáért, melynek egyik mérföldköve éppen az újonnan beszerelt korongdobó rendszer, emellett mindenkit biztosított arról, hogy a lövölde fejlesztése folytatódni fog.

A hivatalos megnyitót követően a sportlövészek és vadászok sorban próbára tehették ügyességüket: a különböző szögekben elhelyezett lövészállásokból tesztelhették mindkét korongvető gépet, akár párhuzamosan is.

A klub vezetőségével szemben felsorakozott a tagság. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

„A Falcon típusú gépek Csehországból érkeztek. Piacvezető technika, direkt a vadászok számára kifejlesztve, de például az Olimpián is ugyanezeket használják. Teljesen automata, távvezérlésű, 250 korong fér egy gép kosarába. A korong kilövését megelőzőleg felvillan egy piros lámpa, abban a pillanatban, ahogy a gép kezelője parancsot ad.

Jövőre komoly versenyeket szervezünk majd, olyan versenyeket, amelyeket ez idáig lehetetlenség lett volna. A mindennapokban pedig nagyon sokat segít majd az ilyenfajta gyakorlás a vadászoknak, emiatt is fontos”

– szögezte le Sinka László.

Megtudtuk még, hogy az agyaggalamb lövészethez alapvetően a hagyományos, kétcsövű sörétes puska használatos. Persze a gyakorlás során is akadtak félautomata puskákat használó kollégák, melyek szintúgy megfelelnek a célnak.

Teljesen automata, távvezérlésű, 250 korong fér egy gép kosarába. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

„A sportág kezdetén az elő galambokra lőttek ugyanígy Angliában. Az állatvédők nyomásgyakorlása miatt azonban más alternatívát kellett keresni, így fejlesztették ki a korongdobó gépeket. Akkoriban még olyan gömbökre lőttek, melyekben toll volt – jól látszott a találat. Manapság a korongok rikító színe megoldja ezt a problémát. Fontos még, hogy ökotermék. Ha éri találat, ha nem, lebomlik.”

Az egyre jobban eleredő eső nem tántorította el a lelkes tagságot attól, hogy leteszteljék a klub új szerzeményét.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb