Volt valamikor Ipolyságnak egy tornaterme, amit mindenki csak T-18-nak hívott. Igaz, hogy kevés sportág befogadására volt alkalmas, de legalább volt. Aztán a tetőszerkezet egyre romló állapota miatt lezárták…

A T-18 ma (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Nemcsok István szerint is teljesen nyilvánvaló, hogy az épület eredeti hivatását már semmiképpen sem tudja betölteni, de azért nem kell, hogy az enyészet martalékává váljon.

„Miért ne lehetne egy vaskonstrukció segítségével – belülről megerősítve és alátámasztva a tetőszerkezetet – megmenteni, és egészen más funkcióval ruházni fel? Egészen konkrétan egy fedett piactér kialakítását javaslom”

– vázolja az ötletét a képviselő.

A tornaterem helyén volna a fedett piac, egy akkora kapuja is lehetne, amin az árusok autói beférnének – így könnyítve a ki- és berakodást. A szebb napokat is látott edzői irodákban kisboltok nyílhatnának: hentes, zöldséges és egy büfé, amely kiszolgálná mind az árusokat, mind a vásárlókat. Természetesen a nyilvános WC is alapvetés volna, illetve az öltözők helyén a piachoz és a boltokhoz tartozó raktárakat lehetne kialakítani.

„Hiszem, hogy a 2021-es költségvetésbe – ahol tízmilliós nagyságrendekről beszélünk – beleférne ez a néhányszázezer euróból fedezhető revitalizációs projekt. Az épület még áll, a tetőszerkezet megerősítésén kívül természetesen új nyílászárók kellenének, illetve az alapvető felújítási munkálatokkal is számolni kell. Akár egy 30-40 autót befogadni képes parkolót is ki lehetne alakítani a fedett piactér előtt, úgy, hogy az ott lévő fák is megmaradnának.”

Miközben az esélyeket latolgatjuk Istvánnal, példaként hozza a város északi határán lévő egykori autószerelőhangárt, mely szerkezetileg hasonló a hajdani tornateremhez. Annak már majd egy évtizede teteje sem volt, mostanra mégis vadiúj csarnokot alakítottak ki belőle – nemsokára műszaki és emissziós vizsgákat végeznek majd ott.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)
(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Egy biztos: ha azt az épületet meg lehetett menteni, akkor a T-18 sorsán is érdemes elgondolkoznunk.

„Ne várjunk arra, hogy összedőljön, hanem kezdjünk vele valamit!”

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb