Hirdetés

2020 őszén újabb fázisa fejeződött be a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola felújításának, mely elsősorban az alapiskola épületének belterét érintette. A revitalizációhoz szükséges forrásokat – mintegy 10 millió forintot – a Bethlen Gábor Alap által kiírt „A magyar kultúráért és oktatásért” pályázaton sikerült elnyerni. A végeredményről Pálffy Dezső iskolaigazgató számolt be portálunknak.

A felújítás nemrég befejeződött szakasza az alapiskola belterét célozta meg, a költségterv öt tételre lett osztva: először is szinte teljes egészében megújult a földszinti folyosó – többek közt az álmennyezet és a modernebb világítótestek beszerelése okán, – az épület fenntartása is takarékosabbá vált. A mellékhelyiségek is megújultak: vizesblokkokat, WC-csészéket, világítótesteket cseréltek, festettek és csempéztek, illetve a nyílászárók modernizációja zajlott, de két helyütt új kabinokat építettek be, a pedagógusoknak fenntartott mosdót is felújították. Harmadik tételként az ablakok cseréjét jelölték meg, ami részben, az udvar felőli ablakok estében sikerült is: modern, faablakok kerültek a régiek helyére.

„E téren még nem fejeződött be a munka, az új nyílászárók beépítése a közeljövőben is folytatódni fog” – nyilatkozta Pálffy Dezső.

Utána következett a tantermek megvilágításának korszerűsítése, elsősorban az alapiskola épületében, de a gimnáziumban is akadt néhány érintett osztályterem.

„Végül sikerült az új beltéri ajtókat is beépíteni: összesen kilenc helyen, a legtöbb esetben ajtómellékkel együtt. Több mint százéves, öreg ajtókat kellett kicserélni, amelyek már rosszul záródtak, lefesteni sem lehetett őket a repedések miatt. Helyettük teljesen új fa ajtókat kapott az épület.”

Noha nagy előrelépés történt az intézmény felújítását illetően, az iskolaigazgató szerint még van mit csinálni. Persze a jelenlegi eredményekre is büszkék, főleg, ha azt vesszük, hogy a több száz sikeres pályázat közül csak három pályázónak sikerült elnyernie a maximális – 10 millió forintos – keretet: köztük az ipolysági és a palásti katolikus iskoláknak.

„Szeretnénk folytatni a korszerűsítési munkálatokat. A következő lépések közt lesz az alapiskola külső átfestetése. Ha ez sikerül, illetve a maradék nyílászárót is lecseréljük, a komplett épület megújul.”

fotók: REflex24/Morva Mátyás

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.01.23.

„A járványhelyzet egy eddig nem tapasztalt, jelentős stresszforrás”

Tanulmányait 1997-ben fejezte be Hradec Královéban, a Károly Egyetem Általános Orvostudományi Karán, 1998-tól Ipolyságon praktizál, 2004-től a lekéri…

2021.01.19.

Önkormányzatok félidőben – interjú Antal Nyustin Ágnessel, Ipolyvisk polgármesterével

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2021.01.20.

Esterházy-emlékév Isten szolgája Esterházy János születésének 2021-ben sorra kerülő 120. évfordulójára

Az Esterházy János Zarándokközpont a Pázmaneum Társulással közösen 2021-re Esterházy-emlékévet hirdet a mártírgróf születésének 120. évfordulója alkalmából és…

2021.01.22.

Lekerült az európai uniós zászló az ipolysági városháza homlokzatáról

Mint ismert, az Európai Bizottság a 2021. január 15-én nyilvánosságra hozott közleményében világossá tette a Minority SafePack-kel kapcsolatos…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb