Mint ismert, az Európai Bizottság a 2021. január 15-én nyilvánosságra hozott közleményében világossá tette a Minority SafePack-kel kapcsolatos álláspontját, miszerint teljes egészében elutasítja a kisebbségvédelmi javaslatcsomagot, annak kilenc eleme közül egyik vonatkozásában sem indítja meg az uniós jogalkotási eljárást. A Bizottságnak ezzel sikerült szembe köpnie az Európai Unió őshonos nemzeti kisebbségeihez tartozó közel 50 milliónyi polgárát.

(fotó: facebook.com/Saag-Ipolyság-Šahy)

Három nappal később a felvidek.ma portálon Papp Sándor, Kalonda korábbi polgármestere felhívást tett közzé a felvidéki magyar polgármesterek, önkormányzati képviselők, pártok, civil szervezetek és polgárok felé, melyben a kezdeményezők rámutatnak az Európai Unió döntéshozói által gyakran alkalmazott kettős mérce alkalmazásának megnyilvánulására is.

A bizottságot valójában nem érdeklik az őshonos nemzeti közösségek, csak azok a csoportok, melyek főleg ellenőrizetlenül, gazdasági bevándorlóként érkeztek pár éve Európába, illetve a magukat LMBTQ-közösség tagjaiként meghatározó kisebbségek.

– fogalmaz a közlemény.

A kezdeményezők rendhagyó, ámde hatásos és figyelemfelkeltő módját választották a tiltakozásnak, melyhez minél több felvidéki magyar önkormányzat csatlakozását várják.

Január 22-én, a magyar Himnusz születésének a napján vegyék le 1 napra az EU zászlaját az önkormányzati hivatalok homlokzatairól!

– olvasható a felhívásban.

Ipolyságon Zachar Pál önkormányzati képviselő állt a kezdeményezés mellé. (fotó: facebook.com/Saag-Ipolyság-Šahy)

A felhívásnak eleget téve Zachar Pál önkormányzati képviselő – Kürthy Gábor, az ipolysági MKP elnökségi tagja segítségével – eltávolította az Európai Unió zászlaját az ipolysági városháza homlokzatáról az Európai Bizottság elutasító döntése ellen tiltakozva.

Örülök, hogy Kürthy Gábor megszólított azzal, hogy Ipolyság is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Úgy érzem, ezzel a döntéssel csődöt mondott a demokrácia, ugyanis több mint 1 millió ember kérését vették semmibe, söpörték le az asztalról mindenféle mérlegelés nélkül. Nekünk nincs más lehetőségünk, mint ilyen szimbolikus módon tiltakozni az európai uniós döntéshozók mérhetetlen arroganciája ellen

– nyilatkozta kérdésünkre Zachar Pál képviselő.

Minority SafePack elutasítása ellen Európa-szerte tiltakoznak, a felhívással egy időben elindult petíció aláírásával bárki kifejezheti tiltakozását az Európai Bizottság döntésével szemben.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb