Noha az utóbbi időben az oktatás is a feje tetejére fordult, az első osztályba való beiratkozás azért mégsem maradhat el. Lássuk, miért ajánlják minden kisdiáknak a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolát az alsó tagozatos tanító nénik.

Píri Éva

Ha tőlem kérdezik, miért jó „fegyvernekis” diáknak lenni, ezt emelném ki: a mi három intézményből álló iskolánk – óvoda, alapiskola, gimnázium – hosszú időre biztosítja a gyermekek oktatását. Az ismerős környezet, pedagógusok és osztálytársak tulajdonképpen az óvodától az érettségiig kísérik a gyermeket, odafigyelve magyarságunk és keresztény hitünk erősítésére.

De egyáltalán nem kell félni akkor sem, ha ennek az útnak bármely szakaszán egy másik környezetből új gyermek érkezik a már megszokott társaságba – nálunk barátságos, elfogadó közösségre talál. Én ezt nagyon szeretem a mi iskolánkban. Számunkra minden diák egy külön személyiség és egyéniség, akit mi pedagógusok nagy szeretettel oktatunk és szorosan együttműködve a szülőkkel formálunk.

Lomen Zsuzsanna

Az itt töltött évek során jöttem rá, hogy a jó Isten ajándékul adta ezt az iskolát nekem és gyermekeimnek. Több, mint 20 éve lettem az egyházi iskola alsó tagozatos tanító nénije. Egy olyan közösség, olyan csapat tagja, ahol az odafigyelés, törődés, egymás iránti tisztelet és szeretet mindennapi létszükséglet. Ahol a jó szó, a biztatás szívből jön diákjaink és szüleik felől. Mint egy óvodás és egy iskoláskorú gyermek édesanyja, több szempontból is előnyös helyzetben vagyok. Tanárként látom a kollégák odaadó munkáját, szülőként pedig a felzárkóztatás mellett az eredményes tehetséggondozást, lelki törődést, szeretetet.

Nagycsoportos fiam szeptembertől első osztályos lesz. Sok más szülőhöz hasonlóan izgatottan várom a szeptemberi tanévkezdést. Ám szülőként és tanárként is tudom, örökmozgó kisfiam a lehető legjobb közösségben kezdi meg tanulmányait, ahol megerősítik benne hitét, tudását és az anyanyelv szeretetét.

Bučko Tünde

1994-től vagyok az iskola pedagógusa. Ez idő alatt több kollégával volt szerencsém megismerkedni, együtt tanítani. Mára már egy nagyon összeszokott csapat alakult ki, együtt dolgozunk hosszú évek óta. Ezt a csapatot tanítónők, nevelőnők és néhány éve speciális pedagógusok, asszisztensek alkotják. Mindenkit egy cél vezet: a mi kis gyerekeinket megtanítani minden szépre és jóra ez alatt a négy év alatt, amit az alsó tagozaton töltenek.  Minden osztálynak külön napközis csoportja van, külön asszisztens segíti a munkát. Együtt szervezzük az iskolai rendezvényeket, programokat.  Legyen az bármi, összetartunk és segítjük egymás munkáját. Legyen az osztályban, kiránduláson, online tanításon, bárhol. Egy a célunk: az iskolánkban a lehető legtöbbet megtenni a ránk bízott gyerekekért, megfelelő tudást biztosítani a legjobb körülmények között.   

Icso Judit

Szeptembertől dolgozom a Fegyvernekiben, mint speciális pedagógus, így hosszú idő tapasztalatairól nem tudok beszámolni. Azt azonban elmondhatom, hogy már az első munkanapomon úgy éreztem, itt a helyem, itthon vagyok. Az itt dolgozó tanítók és munkatársak szeretete, elfogadása kellemes élmény volt számomra. Ezt a szeretetet nemcsak felém, de a tanulók felé is közvetítik. Az iskola hangulatát és értékrendjét meghatározza még a hit, az egymásra figyelés, az együttműködés és a jó problémamegoldó készség. A gyerekek szívesen töltik itt a hétköznapokat, szüleik bátran bízzák ránk őket – itt egy szerető, gondoskodó család várja a kis elsősöket.

Pálffy Zsuzsanna

Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola – amikor az ember közel 20 éve ebben az intézményben tanít, egy fogalom kezd fokozatosan kialakulni, meghatározóvá válni: szeretet + iskola = szeretetiskola.

A „szeretetiskolában” mindenki a megoldást keresi az épp aktuális élethelyzetre.  Megtanítja a gyermeket talpra állni, önállósulni – ötvözve a családcentrikus közeget a tanító néniktől kapott szeretetcsomaggal. Szomorú helyzetben együtt sírni a társakkal, felhőtlen boldogságban együtt örülni…

Itt a gyermek mindent megkap, amire szüksége lehet, hogy szellemi fejlődésben és tudásban gyarapodjon. Ezt az életérzést továbbíthatja családjának minden nap tanulás és persze leckék nélkül: „A szeretet önmagában is elég ahhoz, hogy értelmet adjon egy egész életnek.”

Jusztin Czaudt Éva

Nagy ajándék, ha egy tanár egyházi iskolában taníthat. Amikor a mindennapjaiba beleszőheti hitét, amikor a tanítványaival bármikor beszélhet Istenről, amikor az adventi időben jócselekedeteket gyűjthetünk és gyertyagyújtással, énekekkel várhatjuk a Megváltó születésének ünnepét. Amikor a nagyböjti időben is a jócselekedetek odaadó végzésére, a közös imára buzdíthatjuk a gyerekeket, várva az év legnagyobb egyházi ünnepét, a húsvétot!  Amikor a nagyobb gyermekeink az országos hírű Magnificat iskolai kórusban énekelhetnek, zenélhetnek Isten dicsőségére és az emberek örömére! Amikor a tanévnyitón Isten áldását kérhetjük az új iskolai évre, és a tanévzáró szentmisén hálát adhatunk mindenért.

Amikor orgonaszó kíséretében a magyar Himnusszal fejezhetjük be ezeket a különleges ünnepeinket… Amikor a gyerekek örömmel, lelkesedéssel és csillogó szemmel járnak iskolába… Amikor tanárként érezzük a szülők szeretetét és tiszteletét!  Akkor bátran kijelenthetem, hogy érdemes fegyvernekis diáknak, szülőnek és tanárnak lenni!



Fotók és szöveg: FFKIKI

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb