Ezekben a hetekben a hat és hétéves gyereket nevelő családok többségénél tetőfokára hág az izgalom: hova fog járni a gyerek szeptembertől iskolába? Ahova az apja, anyja járt? Ahova a testvére? Amit a barátok ajánlottak? Ahova az ovis legjobb barátja megy?

Fotó: facebook.com/Pongrácz Lajos Alapiskola

Ezerféle szempont lehet egy családban, miközben az ismerősök, a nagyszülők, az újságok, a közösségi média, meg persze maguk az iskolák is mondják a magukét, és próbálják meggyőzni a szülőket egyik vagy másik iskola, intézménytípus, pedagógiai program vagy nevelési elv mellett.

Kedves Szülő! A gyereknek választod az iskolát. Nem magadnak, nem a rokonoknak, nem az internet népének, hanem a saját gyerekednek. Tehát senki másnak nem is kell megfelelned, és senkinek nem is tartozol elszámolással, csak neki. A gyermeked fog naponta több órát eltölteni az intézményben, fontos, hogy kényelemben és jól érezze magát. Arról már rengeteg írás született, hogy magyar anyanyelvű gyermek a magyar iskolában fogja jól érezni magát, ahol az anyanyelvén tanulhat.

A magyar gyermek számára tehát a legjobb választás a magyar iskola.

Fontos szempont lehet az iskola kiválasztásakor az iskolai környezet. Nálunk a tantermek tágasak és világosak, a vadonatúj szaktantermek korszerűek és jól felszereltek, az iskolai könyvtárban saját házimozi rendszer működik, az ebédlő hangulatos, tornateremből pedig kettő is van.

Cimbora Olimpia az iskola tornatermében (fotó: facebook.com/Pongrácz Lajos Alapiskola)

Számunkra fontos, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat, ezért az alsó tagozat osztályait a földszinti, a felső tagozat osztályait pedig az emeleti folyosón helyeztük el. A kicsik és nagyok a felújított mosdókban sem találkoznak. A padok és székek után sor kerítünk valamennyi osztály bútorzatának teljes cseréjére, a 2021/2022-es tanévben már új bútorok várják a gyermekeket. Valamennyi osztályban korszerűre cseréltük a mennyezeti lámpákat és felszereltük őket kivetítőkkel, hangfalakkal, alsó tagozaton pedig interaktív táblákkal.

Az iskola udvara is fokozatosan szépül. A többfunkciós műfüves sportpálya mellett az elmúlt években játszóteret alakítottunk ki a legkisebbeknek, felső tagozatos tanulóink számára pedig tornagépeket helyeztünk el az udvaron. Kiépült egy tanösvény is, melyet fokozatosan bővítünk majd. Egyik legnagyobb büszkeségünk a kinti osztályterem, mely egyszerre 20-25 tanuló befogadására alkalmas és kiváló helyszíne a szabadban megtartott tanítási óráknak, szabadidős tevékenységeknek.

Amikor hét évvel ezelőtt elindult iskolánkon az egész napos iskola program, sokan idegenkedve fogadták. Mára viszont teljesen elfogadottá vált. Az egész napos iskola program lényege, hogy első és második osztályban a gyermekek délután is alsó tagozatos pedagógussal tanulnak. Emelt óraszámban oktatjuk a magyar nyelvet, ezért jut elég idő arra, hogy a gyermekek mindent megtanuljanak az iskolában, s otthon már ne kelljen gyakorolni, leckét írni. Az iskolatáska egész héten az iskolában marad, csupán pénteken viszik haza a gyerekek. Kivételek természetesen mindig vannak. Amennyiben a szülő igényli a mindennapos otthoni gyakorlást, akkor a gyermek a hagyományos iskolákhoz hasonlóan minden nap viszi haza a tankönyveit, füzeteit.

Játszóház az alsó tagozaton (fotó: facebook.com/Pongrácz Lajos Alapiskola)

Amennyiben a pedagógus úgy érzi, hogy szükség van az otthoni gyakorlásra, mert nehezebben megy az írás vagy olvasás, a szülővel megegyezve otthon is gyakorol a gyermek. Lassított tanterv szerint, a gyerekek igényeihez igazodva folyik az oktatás, osztályozás pedig első osztályban nincs. A gyermekek szöveges értékelést kapnak évek óta, ezáltal kerüljük ki a negatív érzések kialakulását a kicsikben.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek tanuláshoz való viszonya pozitív legyen és szeressenek iskolába járni. Hiszünk abban, hogy eredményeket csak a szülővel közösen, szorosan együttműködve tudunk elérni.

Az egész napos iskolában nem zárjuk ki őket az oktatásból, csupán igyekszünk számukra megkönnyíteni az első éveket. Harmadik osztályban térünk át a hagyományos oktatásra, de a napköziben a tanulók elkészítik a házi feladatokat is. Ugyancsak harmadik osztályban kezdődik meg az idegen nyelv oktatása heti több órában (második osztályban heti egy játékos angol órájuk van a tanulóknak). Természetesen odafigyelünk a szlovák nyelv oktatására is. Az első években a játékosságra fektetünk nagy hangsúlyt és több interaktív programot is használunk.

Számunkra minden gyermek érték, minden gyermek fontos.

Honti gyermekjátékok (fotó: facebook.com/Pongrácz Lajos Alapiskola)

Több más iskolához hasonlóan mi is bekapcsolódunk a különböző tanulmányi versenyekbe. De tisztában vagyunk azzal is, hogy nem minden gyermek ér el kiemelkedő eredményeket. Vannak saját versenyeink és alkotói pályázataink, ahol azok is lehetnek sikeresek, akik az országos versenyeken nem.

Büszkék vagyunk tanulóinkra, akik jó hírét keltik iskolánknak városunkban, járásunkban, országunkban vagy külföldön. A szabadidő hasznos eltöltésére is nagy gondot fordítunk. Szakköreink közül minden gyermek megtalálja a kedvére valót, legyen szó atlétikáról, táncról, képzőművészetről, színjátszásról vagy újságírásról.

További élményeket az iskolai rendezvényeken is szerezhet a gyermek, amennyiben a járványügyi helyzet is engedi. Bízunk benne, hogy a következő tanévben sok kerülhet a Honti gyermekjátékokra, a Töklámpás ünnepségre, a karácsonyi és anyák napi műsorra, a CIMBORA olimpiára, a farsangi és szülői bálra, az angol hétre vagy a nagyszabású családi napra. Reméljük és bízunk benne, hogy elmehetünk majd kirándulni, elmehetünk színházba, szervezhetünk erdei iskolát, úszótanfolyamot, sítúrát.

Családi Nap (fotó: facebook.com/Pongrácz Lajos Alapiskola)

A Pongrácz Lajos Alapiskola pedagógusainak nevében arra buzdítok minden óvodás szülőt, hogy forduljanak hozzánk bizalommal. Még ebben a kilátástalan helyzetben is.

Kérdezzenek, üzenjenek, mindenkinek szívesen válaszolunk. Keressenek meg minket a közösségi hálón, lapozgassanak weboldalunkon a fényképek és hírek között, így könnyebben képet kaphatnak a nálunk folyó munkáról. Szeretettel várunk mindenkit, s addig is: vigyázzunk egymásra!


Bóna Tímea, a PLA pedagógusa

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb