Boldiš Simona és Mihalovič Kitti (3. A) munkája

A költészet napját 1964 óta ünnepli a magyarság, mégpedig a Baumgarten- és Kossuth-díjas nagy költő, József Attila születésnapján, április 11-én. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt.

A Szondy György Gimnázium tanulói 2019 óta újfent felidézik ezt a jeles napot. A járványügyi helyzet a tavalyi évhez hasonlóan a 2020/2021-es tanévben sem tette lehetővé az intézményi keretek közötti megemlékezést, ezért ismét a kreatív alkotás került előtérbe.

Burík Máté, Nagy Barnabás (2. A)

Az 1., 2. és 3. évfolyam tanulói azt a feladatot kapták, hogy készítsék el kedvenc magyar versük átköltését: vegyék szemügyre az eredeti szerző stílusát, gondolatmenetét, a vers szerkezetét, majd egy általuk tetszőleges téma kiválasztása után írják át a költemény szövegét.  Ezt követően nem volt más hátra, mint formába önteni az alkotásokat. A kivitelezés során nemcsak a rajz-, hanem a számítógépes technika is előtérbe került. A tanulók beszámolói által központi figyelem jutott az együttalkotás örömének, a humornak és iróniának éppúgy, mint az érzelmek hangsúlyozásának.

Gajdács Zsuzsanna, Lőrincz Pál (2. A)

Mindemellett elindítottuk a Magyar líra gyöngyszemei elnevezésű verssorozatunkat, melynek keretén belül április 8-ától minden nap egy-egy magyar költő versét osztottuk meg a gimnázium facebook-oldalán. A verstár az egyes osztálycsoportok választását tükrözte. Ezzel tettük lehetővé, hogy bárki meghallgassa olyan kiváló lírikusaink, mint Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen József Attila verseit.

A vers összeköt, mondják. Többhetes kezdeményezésünk is ezen gondolatot volt hivatott alátámasztani ebben a mindenkitől állhatatosságot és türelmet követelő, ugyanakkor kihívásokkal teli időszakban.


Petrezsil Noémi

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb