A hét elején hatályba léptetett enyhítések lehetővé tették, hogy országszerte újrainduljon a sportélet. Bizonyos sportágak még nem tudtak visszatérni a megszokott munkarendhez, ugyanis 800m2-en mindössze 6 sportoló és 1 edző tartózkodhat, ilyen például a futball. Ami a teniszt illeti, a létszámkorlátozás nem befolyásolja az edzéseket, hiszen gyakorlás közben sincs egy pályán 3-4 sportolótól több. A részletekről Urblík Norbert labdarúgásedzőt, továbbá Szőllősy-Lőwy Judit és Martin Hudec teniszedzőket kérdeztük.

Mindkét említett sportág terén nagyjából hathónapnyi edzés maradt ki a vírushelyzet miatt. Most úgy tűnik, újra megindulhat a munka. Urblík Norbert kiemelte, valójában az a legfontosabb, hogy a keze alatt dolgozó fiatal focisták (az U11-es korosztálytól egészen az U19-esig) újra mozoghassanak, nem pedig a versengés. Viszont, ha tovább javul a helyzet és a mérkőzések sem maradnak el a szezon során, nincs mitől tartani: a 6 hónapos kényszerpihenő az összes csapatra vonatkozott, egyenlő eséllyel indul mindenki.

„Több, mint hat hónapja várunk a napra, hogy elkezdhessünk edzeni. Nagy a visszaesés, ennyi ideig talán csecsemőkorukban álltak utoljára a focistáink. Persze behozható a lemaradás. Hétfőtől kiscsoportokban kezdtünk edzeni, a rendelkezés alapján legfeljebb 4×6 gyerek lehet velünk a stadionban. Viszont ez is hatalmas előrelépés. Reméljük, rövid időn belül megengedik azt is, hogy együtt játszhasson az egész csapat.”

Urblík Norbert

Azt, hogy a kötetlen létszámú edzések mikor kezdődhetnek, nem tudni: lehet május is vagy június. Az mindenesetre biztos, hogy addig a bajnokság sem indulhat el.

„A teniszt érintő tiltást eredetileg is nehéz volt megemészteni, mindenki láthatja, milyen messze vagyunk a gyerekektől, ők egymástól. Egyébként sem arról szólnak az edzések, hogy 10-20 gyerkőc legyen jelen egyszerre. Egy edző, plusz legfeljebb 4 sportoló. Tehát a tenisz alapvetően télen is működhetett volna a tornatermekben, csak azok is be voltak zárva”

– nyilatkozta Szőllősy-Lőwy Judit.

Ami a hathónapos kimaradást illeti, meglátszik a gyerekek mozgásán, fizikai kondícióján, főleg, ha észben tartjuk, a teniszezéshez mennyire specifikus mozdulatok kapcsolódnak. Ettől függetlenül már az elején úgy tűnik, nem telik majd sok időbe, hogy Judit tanítványai visszalendüljenek a ritmusukba.

Szőllősy-Lőwy Judit

„Egy edzésen 6+1 személy tartózkodhatna a pályák egyikén, persze esetünkben ilyen nem is fordul elő, mert nem effektív. Annak ellenére, hogy ideiglenesen három pályánk használható – a negyediket éppen felújítják –, minden edzőnk úgy tud működni, mint a vírus előtt. Ilyen szempontból a létszámkorlátozás nem érint minket. Nagyon bízunk abban is, hogy a versenyek elindulnak a nyáron, főleg azoknak lesz szükségük a komolyabb megmérettetésekre, akik versenyszerűen teniszeznek.”

Martin Hudec edző elmondása szerint is nyomot hagyott a féléves kimaradás: a keze alatt edző fiatalok és gyerekek nincsenek formában, kevésbé bírnak, lecsökkent a biztos ütések száma.

Martin Hudec

„A legfontosabb, hogy az első pár alkalom során megnyugodjanak, szerezzenek némi önbizalmat, mert jelenleg félve jönnek az edzésre: attól tartanak, nem tudják majd a hálón túlra ütni a labdát. Éppen ezért a legkönnyebb gyakorlatokkal kezdünk.”

Arra a kérdésünkre, hogy nyárig, amikor majd a versenyek elindulnak, lehetséges-e behozni a lemaradást, Martin azt felelte, teljes mértékben nem. Amennyiben jó idő lesz és semmi sem akadályozza majd a rendszeres edzést, olyan 70-80%-os forma hozható. Talán őszre juthatnak vissza oda, ahol tavaly októberben tartottak.

„Fantasztikus volna, ha a tavalyiakhoz hasonló eredményeket sikerülne elérni idén nyáron is. Persze azt nem tudjuk, más csapatok mennyit edzettek. Mivel nincs tornatermünk, már október óta nem edzettünk. Bizonyos helyeken még december környékén is volt lehetőség a teniszre, tehát ott némi előnnyel indulnak. Persze az elkövetkezendő szezon során a legfontosabb az, hogy kint lehetünk és játszhatunk”

– zárta az esélylatolgatást Martin Hudec.


fotók: REflex24/Morva Mátyás

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb