Európai uniós támogatásnak köszönhetően újul meg az ipolysági Pongrácz Magyar Ház infrastruktúrája. Az Ipoly menti városban működő civil szervezetek közös otthona a határ menti terület vonzerejének  növelésére irányuló pályázatnak köszönhetően válik korszerű és vonzó létesítménnyé.

A pályázat képviselői az ipolysági Pongrácz Magyar Ház közösségi termében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint Mészáros Attila projektmenedzser a sajtótájékoztatón kifejtette: a határon átnyúló projekt vezető partnere az ipolysági székhelyű Saag Scouting Polgári Társulás, magyarországi partnere pedig az Együtt Európáért Alapítvány.  A projektből infrastrukturális fejlesztés mellett különféle képzésekre kerül sor. Mint elmondta, a két partner között immár két évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés, a sikeres projekt megvalósulását pedig nagyban befolyásolta a járvány. Több hónapos késést követően idén nyáron már mindkét partner megszervezi a projekteseményeket.

A projektmenedzser megjegyezte: céljuk volt az Alsó-Ipoly mente turisztikai vonzerejének a fokozása, a közösségi élettér kialakítása. Ezt szolgálják a Pongrácz Magyar Házban megvalósítandó fejlesztések.

A pályázat összköltsége meghaladta az 58 ezer eurót. Az ipolysági székhelyű partner több mint 36 ezer euróból gazdálkodhat, míg a magyarországi partner 21 ezer eurót kap.

Mészáros Attila, a projekt menedzsere (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kis léptékű fejlesztéseket elősegítő Interreg pályázatok igen sikeresek Nyitra megyében, hangsúlyozta Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, a Duna–Rába–Vág társulás képviselője. „2019-ben kezdődött el a kisprojektes pályáztatás, jelenleg a sikeres pályázatok megvalósítása zajlik. Összes 119 pályázatot bíráltak el pozitívan, ebből a legtöbb Nyitra megyét érinti” – hangsúlyozta az alelnök.

Hozzátette, Nyitra megyéből összesen 59 sikeres pályázat érkezett, emellett partnerkeresésben is ez a megye volt a leghatékonyabb.

„Az utóbbi pár év legsikeresebb pályázati kiírása volt, a Lévai járásból is több mint tucatnyi pozitívan elbírált projekt van” – emelte ki Csenger. A kisprojekt alap pénzügyileg segítette a térségben működő civil szervezeteket, intézményeket, valamint az önkormányzatokat.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke

A kisprojekt alap teljes pénzcsomagja meghaladta az 5 millió eurót, ebből Nyitra megyének közel másfél milliót sikerült elnyernie – tudtuk meg.  A tervezett beruházás hasznos lesz a civil szervezetek számara – szögezte le Csenger Tibor.

A Saag Scouting civil szervezet a helyi cserkészcsapat mellett jött létre. Fő feladatuk az ifjúság nevelése, ám a lakosságot bevonó projektekkel is foglalkoznak. „Több éve bonyolítunk le sikeres pályázatokat, a most bemutatott pályázat a legnagyobb volumenű szervezetünk számára” – tudatta Zachar Pál, a polgári társulás elnöke. A magyarországi partnerrel már sok éve együttműködnek.

A megpályázott összeg legnagyobb részét a Pongrácz Magyar Ház épületének belső átalakítása alkotja. Az épületnek komoly jelentősége van az ipolysági civil szervezetek életében.

Többek között ebben az épületben működik a Szövetség a Közös Célokért ipolysági területi irodája, emellett több civil szervezet otthona is. A tartós sikeres működtetéséhez nélkülözhetetlen a fejlesztés, az ingatlan korszerűsítése. A fejlesztésnek köszönhetően egy méltó közösségi tér jön létre a történelmi városközpontban, melyet az ipolysági civil szervezetek különféle kisebb rendezvények lebonyolítására hasznosíthatnak majd.

Zachar Pál, az ipolysági vezetőpartner képviselője

A pályázatnak köszönhetően megvalósul a fűtés korszerűsítése, új szociális helyiségeket alakítanak ki, az egyes helyiségek új padlóburkolatot kapnak. Mindamellett új nyílászárókkal is gazdagodik a Pongrácz Magyar Ház – sorolta a fejlesztéseket a főpartner vezetője. A munkálatok július közepén kezdődnek el, várhatóan augusztus végére el is készülnek. A ház külső homlokzatának felújítása, valamint a belső udvar megszépülése még várat magára. Ehhez is keresik a pályázati forrásokat.

A felújítás mellett különféle rendezvények is megvalósulnak a pályázatból. Egy honlapot is indítanak, mely a képzésekről és a rendezvényekről ad tájékoztatást, s az adott térségben működő civil szervezetek igényeit felmérő tanulmány is készül, ezzel támogatva a civil szervezet kisebb rendezvényeinek a megvalósítását – sorolta Mészáros Attila.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A projekt keretei között szervezik meg a jelentős múlttal rendelkező Szent István Napokat is augusztus 20-a és 22-e között.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb