Hirdetés

Európai uniós támogatásnak köszönhetően újul meg az ipolysági Pongrácz Magyar Ház infrastruktúrája. Az Ipoly menti városban működő civil szervezetek közös otthona a határ menti terület vonzerejének  növelésére irányuló pályázatnak köszönhetően válik korszerű és vonzó létesítménnyé.

A pályázat képviselői az ipolysági Pongrácz Magyar Ház közösségi termében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint Mészáros Attila projektmenedzser a sajtótájékoztatón kifejtette: a határon átnyúló projekt vezető partnere az ipolysági székhelyű Saag Scouting Polgári Társulás, magyarországi partnere pedig az Együtt Európáért Alapítvány.  A projektből infrastrukturális fejlesztés mellett különféle képzésekre kerül sor. Mint elmondta, a két partner között immár két évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés, a sikeres projekt megvalósulását pedig nagyban befolyásolta a járvány. Több hónapos késést követően idén nyáron már mindkét partner megszervezi a projekteseményeket.

A projektmenedzser megjegyezte: céljuk volt az Alsó-Ipoly mente turisztikai vonzerejének a fokozása, a közösségi élettér kialakítása. Ezt szolgálják a Pongrácz Magyar Házban megvalósítandó fejlesztések.

A pályázat összköltsége meghaladta az 58 ezer eurót. Az ipolysági székhelyű partner több mint 36 ezer euróból gazdálkodhat, míg a magyarországi partner 21 ezer eurót kap.

Mészáros Attila, a projekt menedzsere (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kis léptékű fejlesztéseket elősegítő Interreg pályázatok igen sikeresek Nyitra megyében, hangsúlyozta Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, a Duna–Rába–Vág társulás képviselője. „2019-ben kezdődött el a kisprojektes pályáztatás, jelenleg a sikeres pályázatok megvalósítása zajlik. Összes 119 pályázatot bíráltak el pozitívan, ebből a legtöbb Nyitra megyét érinti” – hangsúlyozta az alelnök.

Hozzátette, Nyitra megyéből összesen 59 sikeres pályázat érkezett, emellett partnerkeresésben is ez a megye volt a leghatékonyabb.

„Az utóbbi pár év legsikeresebb pályázati kiírása volt, a Lévai járásból is több mint tucatnyi pozitívan elbírált projekt van” – emelte ki Csenger. A kisprojekt alap pénzügyileg segítette a térségben működő civil szervezeteket, intézményeket, valamint az önkormányzatokat.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke

A kisprojekt alap teljes pénzcsomagja meghaladta az 5 millió eurót, ebből Nyitra megyének közel másfél milliót sikerült elnyernie – tudtuk meg.  A tervezett beruházás hasznos lesz a civil szervezetek számara – szögezte le Csenger Tibor.

A Saag Scouting civil szervezet a helyi cserkészcsapat mellett jött létre. Fő feladatuk az ifjúság nevelése, ám a lakosságot bevonó projektekkel is foglalkoznak. „Több éve bonyolítunk le sikeres pályázatokat, a most bemutatott pályázat a legnagyobb volumenű szervezetünk számára” – tudatta Zachar Pál, a polgári társulás elnöke. A magyarországi partnerrel már sok éve együttműködnek.

A megpályázott összeg legnagyobb részét a Pongrácz Magyar Ház épületének belső átalakítása alkotja. Az épületnek komoly jelentősége van az ipolysági civil szervezetek életében.

Többek között ebben az épületben működik a Szövetség a Közös Célokért ipolysági területi irodája, emellett több civil szervezet otthona is. A tartós sikeres működtetéséhez nélkülözhetetlen a fejlesztés, az ingatlan korszerűsítése. A fejlesztésnek köszönhetően egy méltó közösségi tér jön létre a történelmi városközpontban, melyet az ipolysági civil szervezetek különféle kisebb rendezvények lebonyolítására hasznosíthatnak majd.

Zachar Pál, az ipolysági vezetőpartner képviselője

A pályázatnak köszönhetően megvalósul a fűtés korszerűsítése, új szociális helyiségeket alakítanak ki, az egyes helyiségek új padlóburkolatot kapnak. Mindamellett új nyílászárókkal is gazdagodik a Pongrácz Magyar Ház – sorolta a fejlesztéseket a főpartner vezetője. A munkálatok július közepén kezdődnek el, várhatóan augusztus végére el is készülnek. A ház külső homlokzatának felújítása, valamint a belső udvar megszépülése még várat magára. Ehhez is keresik a pályázati forrásokat.

A felújítás mellett különféle rendezvények is megvalósulnak a pályázatból. Egy honlapot is indítanak, mely a képzésekről és a rendezvényekről ad tájékoztatást, s az adott térségben működő civil szervezetek igényeit felmérő tanulmány is készül, ezzel támogatva a civil szervezet kisebb rendezvényeinek a megvalósítását – sorolta Mészáros Attila.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A projekt keretei között szervezik meg a jelentős múlttal rendelkező Szent István Napokat is augusztus 20-a és 22-e között.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb