Hirdetés

A magyar nemzeti ünnepek sorából kiemelkedik augusztus 20-a, az államalapító Szent István király ünnepe. Ezen az ünnepen történelmünk legnagyobb sorsfordulójára, a keresztény magyar állam megalapítására is emlékezünk. Ez alkalomból augusztus 20. és 22. között immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Szent István Napok Ipolyságon. A kedvezőtlen vírushelyzet miatt a tavalyi évben a szervezők csupán szűkített rendezvénnyel számolhattak, idén újra gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket.

A három napos rendezvény első napján, pénteken Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó Tréfamesék című előadását hallgathatták meg a jelenlévők a városháza színháztermében. Másnap ugyanezen a helyszínen a Kolompos zenekar szórakoztatta az összegyűlt gyereksereget.

A vasárnapi megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött az ipolysági Nagyboldogasszony-templomban, melyet Hlédik László atya mutatott be. A szentmise után a római katolikus templom bejáratához közeli  Szent István-szobor körül gyűltek össze a megemlékezők. Ünnepi beszédet Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke mondott.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke

Csenger beszédében  kiemelte, hogy felvidékiként magyarként is rendkívül fontosnak tartja, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, hiszen a Szent István-i államalapítás már túlnőtt a mai kicsinyes politikai felfogáson, túlnőtt a feketén-fehéren értelmező nemzetképeken. Hozzátette: legnagyobb királyunk egy olyan országot hozott létre, mely ezer évvel ezelőtt is megelőzte az Európai Uniós elképzeléseket, ráadásul keresztényi szellemben, az egyetemes jézusi tanok viszonyrendszerében.

„Szent István szellemisége, felvilágosultsága és józansága kell, hogy szemünk előtt lebegjen. Túllépve kicsinyességünkön végre közösségben  és egységben gondolkozzunk. Észrevenni azokat a dolgokat, amik összekötnek minket, nem kategorizálni egymást, hanem példát mutatni. Éreztetni és kifejezni az egybetartozás lényegét Kárpát-medence szerte. Bárki bármit is mondjon. Ragaszkodnunk kell ahhoz az úthoz, amit Szent István ezer éve kijelölt számunkra”

fűzte hozzá Csenger.

A beszéd után a megemlékezésen részt vevő civil, kulturális és politikai szervezetek, illetve a magyar iskolák, valamint a városi önkormányzat képviselői elhelyezték Szent István szobránál a megemlékezés koszorúit. Az ünnep hangulatát Korpás Éva és Madarász András előadása, illetve a magyar iskolák tanulóinak szavalatai tették meghitték. Az esemény a magyar himnusz eléneklésével zárult.

A Szent István Napok záróprogramja a Varga Mikós Band vasárnap esti koncertje volt. A koncert előtt Forró Krisztián, az MKP országos elnöke osztotta meg a közönséggel ünnepi gondolatait. 

Forró Krisztián beszédében Szent István életművét méltatta, emellett megjegyezte, hogy a magyar népnek története során több alkalommal meg kellett küzdenie a szabadságáért, az önállóságáért.

Forró Krisztián, az MKP országos elnöke

Beszédében hangsúlyozta: „Népünk történelmének fontos pillanataiban sosem a megalkuvást vagy a behódolást választotta. A sok megpróbáltatás után, mi felvidéki magyarok még mindig itt vagyunk: magyarként a Felvidéken. Sorsunk a mi kezünkben van. Anyaországunk az elmúlt tíz évben megmutatta, nekünk, külhonban rekedt magyaroknak, hogy fontos támaszunk és segítségünk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy elsősorban magunkra kell, hogy támaszkodjunk.”

„Szent István ezer évvel ezelőtt a Szent Korona alatt egyesítette a nemzetet, a példa ott van előttünk. Egyesülnünk kell, ha azt akarjuk, hogy gyerekeink és unokáink is magyarok maradhassanak szülőföldjükön”

– zárta gondolatait az MKP elnöke.


fotó: REflex24

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb