A minap tűnt fel a mojapeticia.sk aláírásgyűjtő portálon egy Ipolyságot érintő kezdeményezés „Občianska iniciatíva za zníženie daní v meste Šahy” néven. Villáminterjúnkban a főszervezőt, Szőllősy Pétert kérdeztük.

fotó: REflex24/Morva Mátyás

A reális helyi adókért vívott küzdelem hosszú ideje tart, nemcsak a helyi sajtótermékek hasábjain, de országos szinten is volt visszhangja. Miért éppen most jött el a pillanat, amikor online petíció formájában aláírásgyűjtést kezdeményeznek?

Igen. Immár másfél éve szorgalmazzuk a 2019-ben irreálisan 75%-kal megemelt adók korrekcióját, hogy Ipolyság ne legyen a régió legdrágább városa. Sok cikk és videó jelent meg ez alatt az idő alatt, ami megmutatta a polgároknak a reális helyzetet. Most viszont elérkezett a végjáték!

December 9-én ül össze a képviselő-testület, ahol döntenek majd az adókról. Ehhez szükséges a polgárok véleménye.

Technikai szempontból mit érdemes tudniuk az érdeklődőknek? Hogyan érhető el a petíciós ív; milyen adatokat kell megadni; mit jelent az, hogy anonim módon is alá lehet írni?

Több csatornán keresztül értesítjük a polgárokat az online petícióról. Megkapják pl. nyomtatott formában is. Ha a szórólapról beolvassák okostelefonjukkal a QR kódot, máris tudnak csatlakozni. Elérhető természetesen a facebookon is (facebook.com/szollosypeter), illetve legegyszerűbben talán a következő hivatkozásra kattintva: http://bit.ly/zarealnedanesahy. A csatlakozáshoz szükséges megadni a támogató nevét és a települést, ahol él, a pontos címét nem, illetve egy email címet a visszaigazolás miatt.

Természetesen, anonim jelleggel is kitölthetjük. Így a támogató adatai nem lesznek nyilvánosak.

fotó: REflex24/Morva Mátyás

December 9-én 12:00-kor zárul a polgári kezdeményezés, ugyanaddig lehet támogatni online. Mi történik majd, miért pont aznap?

Az nap van napirendre tűzve az adók ügyének tárgyalása a városházán. Mi ott leszünk, és visszük a polgárok véleményét is! Reméljük, hogy addigra sikerül összegyűjteni a kitűzött 800 szavazatot. Úgy gondoljuk, hogy ilyen formában is hatni tudunk a városvezetésre.

Gondolkozzunk egy kicsit szkeptikusabban, a közügyek iránt közömbös polgártársaink fejével: „Mi értelme aláírni? Úgysem változik majd semmi!” – vélekedhetnek. Nos, mit üzenne nekik, mi értelme aláírni?

A jó ügy érdekében mindig van értelme harcolni! Csak akkor nem változik majd semmi pozitív irányba, ha tétlenül ülünk! Mi természetesen tudjuk, hogy nem mindenki figyeli a közügyeket napi szinten, és ezt nem is ezt kérjük a polgároktól. Amiről viszont most beszélünk az egy nagy horderejű kérdés, ami befolyásolja majd a lakosok életét az elkövetkező években. Ne Ipolyság legyen a régió legdrágább városa, ezért kérjük, hogy írja alá kezdeményezésünket!

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb