Hirdetés

Korábban négyszer töltötte ki képviselői mandátumát; Zolcer Marián lemondását követően ismét a testület tagjává vált. Oros Zoltánt az általa kiemelten fontosnak vélt ügyekről, az Ipolyság előtt álló legnagyobb kihívásokról és jövőbéli szerepvállalásáról kérdeztük.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Miért döntött úgy, hogy a ciklus maradékában vállalja a szerepet?

Először eltökélt szándékom volt visszautasítani a lehetőséget; kiesett három év, és ez idő alatt felületesebben figyeltem az eseményeket, mint korábban képviselőként. A végső döntés meghozása előtt azonban visszagondoltam arra, hogy három éve több mint 700 ember szavazott nekem bizalmat – nem hagyhattam őket cserben.  

A legutóbbi testületi ülés egyszerre volt az első az ön számára a kurrens ciklusban, illetve a 2022-es évben. Mik a tapasztalatai és benyomásai?

Úgy vettem észre, képviselőtársaim többsége pozitívan fogadta, hogy felvettem a mandátumot. Nem volt olyan napirendi pont, aminek hatására kiélezett helyzet alakulhatott volna ki; nem nyúlt hosszúra az ülés. Az eskü letétele után a Polgármester úr a helyettesére bízta az ülés vezetését, biztos valamilyen fontosabb elintéznivalója volt.

Tudna-e említeni néhány olyan ügyet, amelyek kiemelt fontosságúnak tart, az érdekükben minden követ megmozgat majd?

Nemzetiségi kérdésektől függetlenül egyetlen dolog vezérel csupán:

tegyük élhetőbbé a várost!

Minden ideköthető ésszerű döntést támogatni fogok. Korrigálni kellene például a jelenleg elviselhetetlen vállalkozói közterheket; láthatjuk, mennyi eladó és kiadó üres épület van a Fő tér környékén –

jelöljünk ki egy olyan irányvonalat, ami a vállalkozási kedvet is ösztönzi és szebbé teszi a Fő teret.

Kiemelt téma még számomra a város történelmi egyházainak támogatása, ami az elmúlt hét év alatt nem igazán alakult kedvezően. Abban a posztcovidos időszakban, amiben élünk, sokan keresik önmagukat, sokan egyre mélyebbre süllyednek, olyan lelkiállapotba, amin a történelmi egyházak aktívabb szerepvállalása segíthet. Anyagi és erkölcsi támogatásuk a város részéről elengedhetetlen ehhez a szolgálathoz.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A 2019-es ugrásszerű adóemelést 2021-ben sikerült korrigálnia a testületnek. Az ügyet Štefan Gregor polgármester összekötötte annak bejelentésével, hogy 2022 őszén nem indul újra. Hogyan értékeli a kialakult helyzetet?

A politikán belül állandó az instabil talaj, nem mindig az történik, amit a látszat diktálna. Az egyetlen dolog, ami az elmúlt hét év alatt egyáltalán nem tetszett, hogy

elmaradt a közösségépítés.

Hiába van templomunk, ha nem tudjuk megtölteni lelkekkel – arra használni az adott közeget, amire hivatott. Ez az elmúlt időszak legnagyobb mulasztása, hiányzott az emberek közötti kommunikáció, ami tíz vagy száz éve még megvolt.

A polgármester úr döntésében véleményem szerint benne van, hogy karrierjében előbbre lépjen a nagypolitika irányába. Én csak támogatni tudom, ha komolyabb tényezővé tud válni kerületi vagy országos szinten, akkor is el fog kélni a segítsége Ipolyságon.

Mire számít 2022 őszén? Esetleg van-e bármilyen személyes terve a választásokat illetően?

A politikában az ember soha nem mondhatja azt, „hogy kész, végeztem!” A megfelelő időben én is dönteni fogok, szem előtt tartva, hogyan segíthetem a legjobb tudásom szerint ezt a közösséget. Várjuk ki a tavaszt, koranyárra már körvonalazódni fog, merre indul majd a szekér. Én annyit kívánok ennek a városnak, hogy mindenki, aki pozícióba kerül, kongassa a harangot és próbálja a közösség javát szolgálni.

Ne faluvá degradálódjon Ipolyság, hanem őrizze meg központi szerepét regionális szinten!

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Mit tart a legnagyobb kihívásnak, amellyel városunk közösségének szembe kell néznie hosszútávon?

Óriási hiányként élem meg a

generációkiesést:

az elmúlt harminc évben a fiatalok aktív bekapcsolódása – nem csak a politikába, hanem – a mindennapi életbe gyakorlatilag nincs jelen. Egyszerűen nincs kinek átadni a stafétát. Ennek hatásait testközelből tapasztalom azokban a szervezetekben is, amelyekben szerepet vállalok.

Szegényes a felhozatal munkahelyek terén a környéken, ezt mindenki tudja. A rátermett és tehetséges fiatalok manapság szeretnének minél hamarabb horgonyt vetni, családot alapítani úgy, hogy biztosítva legyen a jövőjük. Mindazáltal azt hiszem, hogy a vidékünk egyre élhetőbbé válik, Budapest itt van a kertek alatt, aztán Pozsony, Kassa és Bécs is egy nap alatt elérhető autóval-vonattal.

A nagyváros inkább a szórakozásról szól, a nyugodt kisvárosi környezet viszont egyre inkább felértékelődik, legalábbis ami a családalapítást, az élhetőségi faktort illeti. Ehhez hozzájárul az is, ami Nyugat-Európában zajlik: két részre szakad a társadalom a bevándorlás miatt. Mondhatom én magam világpolgárnak és liberálisnak, de azért egy bizonyos értékrendhez mégis kötődni kell.

Ipolyság rengeteget veszített az elvándorolt fiatal értelmiséggel az elmúlt húsz-harminc év alatt, közülük kevesen jöttek vissza.

Az élhető és normális környezet egyre inkább szemponttá válik, amikor valaki a lehorgonyzást fontolgatja; ez fordíthatja pozitív irányba a folyamatot, ennek megteremtésén kell dolgoznia közösségünknek.  

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb