Augusztus 19. és 21. között immár hatodik alkalommal került megrendezésre a Szent István Napok Ipolyságon.

A Honti Kaszinó polgári társulás háromnapos rendezvényének nyitónapján a közéleti kérdéseké volt a főszerep, az Ukrajnában zajló konfliktusról, annak hátteréről lapunk főszerkesztője, Kapusník Csaba és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélgetett.

A szombati napon a Glamour gyermekzenekar interaktív előadását tekinthették meg az érdeklődők a Városháza színháztermében.

Az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából tartott megemlékezésre a hagyományokhoz híven a vasárnapi szentmise után került sor a templom előtti téren, mely alkalmával Gubík László, a Via Nova elnöke, az esemény szónoka beszédében így foglalta össze augusztus 20-a üzenetét:

“Augusztus 20-a hamu alatt szunnyadó parázs, az örökké izzó, kiolthatatlan zsarátnok. A magyar megmaradás törvényének engedelmeskedő konok, megtörhetetlen akarat. Hiába próbálták erőszakkal átalakítani, nem sikerült. A kommunista megszállók sem az új kenyér, sem az alkotmány, sem a népköztársaság hazug leplével nem tudták eltakarni augusztus 20-a üzenetét: Meg kell maradnunk!”

A szónoklat után került sor Szent István szobrának megkoszorúzására. A megemlékezést az ipolysági magyar iskolák tanulóinak (Varga Emese Anna, Máté Nikolett, Gajdács Zsuzsanna) előadásai tették színesebbé és emelkedettebbé.

A rendezvény Keresztes Ildikó és zenekara esti koncertjével ért véget.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.22.

Honismereti túrát szerveztek Zselíznél a Garam menti hátságon

Fotó: Csonka Ákos A zselízi Sacher Polgári Társulásról és a Csemadok helyi alapszervezetéről közismert, hogy nem csak a…

2024.05.22.

Nótaesttel ünnepelte alapításának 75. évfordulóját a Csemadok Zselízi Alapszervezete

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949-ben alapították meg Zselízen is a Csemadok helyi alapszervezetét, amely időszak alatt…

2024.05.21.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz közös pályázatából fejlesztik tovább az Esterházy-kastélyt

(Fotó: Nászaly Gábor) A Magyar Nemzeti Múzeum és a zselízi Esterházy-kastély közösen nyert az INTERREG Szlovákia–Magyarország-program pályázatán, a…

2024.05.22.

Európa jövőjéről diskuráltak női szemmel Garamszentgyörgyön

(Fotó: Csonka Ákos) A Csemadok és a Magyar Szövetség garamszentgyörgyi alapszervezetei gazdag tevékenységük mellett igyekeznek időnként közéleti témákról…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb