Ipolyság. 2023. március 3-án tartotta meg Minden, ami irodalom! c. előadását Morva Mátyás szerkesztő, író, az SZMÍT tagja a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola gimnazista diákjainak.

Rövid bemutatkozás után Morva Mátyás a kreatív írás irodalomórai felhasználásával kapcsolatos gondolatait fejtette ki, majd bemutatta az Előretolt Helyőrség Felvidék c. kulturális-irodalmi mellékletet, melyről azt is elmondta a diákoknak, hogy az Iránytű c. rovatban a szerkesztőség örömmel fogadja és közli a pályakezdő, szárnypróbálgató írópalánták verseit, novelláit. Hozzátette, hogy

sok alkotó csupán a fiókjának, esetleg szűk családi körének mutatja meg műveit, ettől azonban nehezen jön meg bárkinek is a kedve komolyabban venni az irodalom művelését – éppen ezért remek lehetőség az Iránytű c. rovat.

Előretolt Helyőrség Felvidék 2. évfolyam 10. szám

Ezt követően szó esett azokról a további lehetőségekről, amelyeket az SZMÍT a fiatal tehetségeknek kínál: bemutatásra került a Fiatal Írók Tábora, illetve a Text-túra, melyek során a fiatalok mentori feladatok elkészítése, illetve társaik és gyakorlott írók, költők által kapott visszajelzések segítségével fejlődhetnek. Nem elhanyagolható a táborozásokkal járó közösségi élmény motivációs ereje sem. A legambiciózusabbak pedig különböző alkotói pályázatokon mérettethetik meg legjobb műveiket, ilyen például az éves szinten meghirdetett Pegazus szépíró pályázat.

A következő szekcióban Morva Mátyás felolvasta a hallgatóságnak egykori diákja, Ocskay Lilla Farsang 365 c. művét, amely a már említett Iránytű rovatban jelent meg. Továbbra is a kreatív írás oktatása maradt a terítéken, az előadó bemutatott egy feladatot, amely során egy festmény (Edward Hopper: Éjjeli baglyok) alapján kellett novellát írni. Száz Emesének ez olyan jól sikerült, hogy írása ugyancsak megjelent az Iránytű rovatban.

Előretolt Helyőrség Felvidék 2. évfolyam 9. szám

A képregény, mint műfaj talán közelebb áll a 2000-es évek után született generációkhoz, éppen ezért remek lehetőség, hogy az Előretolt Helyőrség Felvidék utolsó hasábján rendszeresen megjelenő képregény akár fiatal pályakezdők művei alapján is készülhet:

nem kell más, csak egy kerek kis történet a végén kiadós csattanóval.

Előretolt Helyőrség Felvidék 3. évfolyam 8. szám

Az előadás végén említésre kerültek még az SZMÍT által kínált tehetséggondozó mentorprogramok, ilyenek a Grendel Lajos Mentorprogram, melynek égisze alatt nemrég megjelent a Szélvész c. antológia 7 szélvészként érkező felvidéki fiatal novelláival, verseivel, illetve a Tollforgatók mentorprogram, mely elsősorban a diákoknak lehet remek ugródeszka az irodalom világába.

Az előadás végén a diákok megtudhatták, érdeklődés esetén hogyan tudják felvenni a kapcsolatot az SZMÍT-val és a kíváncsiak magukkal vihették az Előretolt Helyőrség Felvidék korábbi példányait.

nyitókép: Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb