Ipolyság. 2023. március 3-án tartotta meg Minden, ami irodalom! c. előadását Morva Mátyás szerkesztő, író, az SZMÍT tagja a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola gimnazista diákjainak.

Rövid bemutatkozás után Morva Mátyás a kreatív írás irodalomórai felhasználásával kapcsolatos gondolatait fejtette ki, majd bemutatta az Előretolt Helyőrség Felvidék c. kulturális-irodalmi mellékletet, melyről azt is elmondta a diákoknak, hogy az Iránytű c. rovatban a szerkesztőség örömmel fogadja és közli a pályakezdő, szárnypróbálgató írópalánták verseit, novelláit. Hozzátette, hogy

sok alkotó csupán a fiókjának, esetleg szűk családi körének mutatja meg műveit, ettől azonban nehezen jön meg bárkinek is a kedve komolyabban venni az irodalom művelését – éppen ezért remek lehetőség az Iránytű c. rovat.

Előretolt Helyőrség Felvidék 2. évfolyam 10. szám

Ezt követően szó esett azokról a további lehetőségekről, amelyeket az SZMÍT a fiatal tehetségeknek kínál: bemutatásra került a Fiatal Írók Tábora, illetve a Text-túra, melyek során a fiatalok mentori feladatok elkészítése, illetve társaik és gyakorlott írók, költők által kapott visszajelzések segítségével fejlődhetnek. Nem elhanyagolható a táborozásokkal járó közösségi élmény motivációs ereje sem. A legambiciózusabbak pedig különböző alkotói pályázatokon mérettethetik meg legjobb műveiket, ilyen például az éves szinten meghirdetett Pegazus szépíró pályázat.

A következő szekcióban Morva Mátyás felolvasta a hallgatóságnak egykori diákja, Ocskay Lilla Farsang 365 c. művét, amely a már említett Iránytű rovatban jelent meg. Továbbra is a kreatív írás oktatása maradt a terítéken, az előadó bemutatott egy feladatot, amely során egy festmény (Edward Hopper: Éjjeli baglyok) alapján kellett novellát írni. Száz Emesének ez olyan jól sikerült, hogy írása ugyancsak megjelent az Iránytű rovatban.

Előretolt Helyőrség Felvidék 2. évfolyam 9. szám

A képregény, mint műfaj talán közelebb áll a 2000-es évek után született generációkhoz, éppen ezért remek lehetőség, hogy az Előretolt Helyőrség Felvidék utolsó hasábján rendszeresen megjelenő képregény akár fiatal pályakezdők művei alapján is készülhet:

nem kell más, csak egy kerek kis történet a végén kiadós csattanóval.

Előretolt Helyőrség Felvidék 3. évfolyam 8. szám

Az előadás végén említésre kerültek még az SZMÍT által kínált tehetséggondozó mentorprogramok, ilyenek a Grendel Lajos Mentorprogram, melynek égisze alatt nemrég megjelent a Szélvész c. antológia 7 szélvészként érkező felvidéki fiatal novelláival, verseivel, illetve a Tollforgatók mentorprogram, mely elsősorban a diákoknak lehet remek ugródeszka az irodalom világába.

Az előadás végén a diákok megtudhatták, érdeklődés esetén hogyan tudják felvenni a kapcsolatot az SZMÍT-val és a kíváncsiak magukkal vihették az Előretolt Helyőrség Felvidék korábbi példányait.

nyitókép: Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb