A Szondy György Gimnáziumban idén is megemlékeztünk a magyar költészet napjáról, amelyet 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplünk. Ebből az alkalomból a Zvara Krisztina tannárnő vezette diákönkormányzat egy költőszoba kialakításával varázsolta szebbe audiovizuális termünket.

Az árprilis 12-ei megemlékezést Bóna Sára (3.A) nyitotta meg köszöntő beszédével. Ezt követően Pásztor Lili (3.A) szavalta el Arany János A walesi bárdok c. balladáját. A fantasztikus produkció után – külön meghívásuknak eleget téve –  a Kicsi Hang elnevezésű verséneklő együttes tartott nekünk egy fergeteges koncertet, amely elsöprő sikert aratott a diákság körében.

Ezt követően értékeltük ki a kreatív irodalmi pályamunkákat, a 2022/2023-as tanévben ugyanis ismét a kreatív alkotás került előtérbe. Az 1., 2. és 3. évfolyam tanulói azt a feladatot kapták, hogy készítsék el a Csigabiga, gyere ki c. mondóka ún. dramatizált változatait, mégpedig Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre és a slam poetry stílusában. Ehhez tanulmányozták az előbb említett szerzők költeményeit, a slam poetry stílusjegyeit, szemügyre vették az eredeti szerző stílusát, gondolatmenetét, a vers szerkezetét, majd átírták a mondóka szövegét. 

Ezt követően nem volt más hátra, mint formába önteni az alkotásokat. A kivitelezés során nemcsak a rajz-, hanem a számítógépes technika is előtérbe került. A tanulói beszámolókból kiderült, hogy a munka során központi figyelem jutott az együttalkotás örömének, a humornak és az iróniának éppúgy, mint az érzelmek hangsúlyozásának vagy az új ismeretek megszerzésének. Az 1., 2. és 3. helyezettek oklevélben és könyvjutalomban részesültek.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

1. hely: hely: Pásztor Lili és Nagy Evelyn (3.A)

2. hely: Marczal Viktória és Súth Sára (1.A)

3. hely: Pásztor Tamás és Tóth Tamás (3.A)

Minden diákunknak szeretettel gratulálunk! A diákok oklevélben és könyvjutalomban részesültek, melyeket Gajdács Mónika igazgatónő és Petrezsil Noémi, a megemlékezés koordinátora adott át a nyerteseknek. Az emelkedett hangulatú ünnepség végén Gajdács Mónika igazgatónő szólt a jelenlévőkhöz, megköszönte a szervezők munkáját, s gondolatait egy idézettel zárta:

„A dolgok változnak. A vers örök.”

fotó: Szondy György Gimnázium

Verskedvelő tanulóink nemcsak a gimnázium által szervezett költészet napi megemlékezésből vették ki részüket, hanem a Ma7 médiacsalád által meghirdetett online szavalóversenybe is bekapcsolódtak. Hamarosan megérkeznek a szakmai zsűri általi rangsorolás és a közönségszavazás eredményei is. Szorítsunk nekik!


Petrezsil Noémi

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb