2023. április 20-án az Ipolysági Városi Könyvtár, a Vámbéry Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezésében megvalósuló hármas könyvbemutatón felvonultatott kötetek Morva Mátyás vezetésével kerültek bemutatásra. Az Ipolysági Városi Könyvtár jelenleg is zajló felújítási munkálatai miatt az eseményre Ipolyság városházának esketőtermében került sor.

Ravasz József Időképlet című kötetét Kovács Balázs, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagja mutatta be. A verseskötet szerzője is tiszteletét tette a bemutatón. Veres János Válogatott verseit tartalmazó kötetét Póda Erzsébet ismertette, akinek segítségére volt a költő fia is, aki szintén jelen volt a könyvbemutatón. Koncsol László Túlsó Part című kötetét az est házigazdája, Morva Mátyás mutatta be.  

Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a Társaság szándékosan mindig más városban, illetve településen szervezi meg a rendezvényeit.

„Minden évben megemlékezünk a költészet napjáról, amely kapcsán könyvbemutatókat szervezünk. Egyik állomásunk így esett Ipolyságra. Napközben az iskolákat jártuk, ahol megtapasztalhattuk a diákok példaértékű hozzáállását. Több, nagyon jól kiforrott írást halhattunk, számos tehetséges fiatallal is találkoztunk. Összességében elmondhatjuk, hogy az irodalom nincs nagy bajban. Azok az emberek vannak nagy bajban, akik nem olvasnak irodalmat.”

A délelőtt folyamán rendhagyó irodalom órát tartva a helyi iskolákban is sor került a könyvbemutatókra. Ravasz József az ipolysági Szakközépiskolában, Kovács Balázs a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskolában, Póda Erzsébet a Pongrácz Lajos Alapiskolában tartott könyvbemutatót. Hodossy Gyula a Szondy György Gimnáziumban tett látogatás keretén belül beszélt a SZMÍT nyújtotta lehetőségekről.

„Jelenleg 67 fiatallal működünk együtt. Számos pályázat és publikációs lehetőség várja a fiatalokat. A célunk, hogy az első kötet megjelenéséig elkísérjük a mentoráltakat. Több olyan fiatal is van, akik a mentorprogramnak köszönhetően mára már több kötetes szerzőkké váltak. Aki komolyan veszi az irodalmat és komolyan akar vele foglalkozni, annak lehetőséget biztosítunk

– tette hozzá a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke.

Hodossy Gyula nyitóbeszédében Veletek egyedül című kötetéből olvasott fel, melyben 38 szerzőről emlékezik meg versben, akiket szeret, illetve akiket mesterének tart.  Így hangzott el az Amikor az idegen visszatér című verse, amely az osztrák impresszionista költőhöz, Rainer Maria Rilke-hez kapcsolódik.

A költészet napi hármas könyvbemutatót Kovács Balázs kezdte meg, aki Ravasz József Időképlet című kötetét ismertette. Az Apácaszakállasról származó Ravasz Józsefet szerteágazó tevékenysége miatt sokan ismerik. Politikai és kulturális szervezetek alapítása köthető a nevéhez, Roma Demokratikus Unió Párt társalapítója, Déli Hírlap főszerkesztője. A Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet alapító elnöke. Strasbourg-ban az Európai Unió Parlamentjében évekig ő volt a Romák Európai Fórumának szlovákiai szakértője. A Szent Erzsébet Főiskola docense és a Csallóközi Roma Néprajzi Múzeum alapítója. Mindezek mellett számos vers és tanmese szerzője, jelent meg szakirodalmi jellegű könyve a csallóközi romák identitástudatáról, illetve a dunaszerdahelyi prímásokról és zenészdinasztiákról. Az Időképlet c. verseskötet a sorban a 16. eddig megjelent önálló kötete.

„Ravasz József Időképletének meghatározó eleme az a kettős identitástudat, magyarjakú romaként, az ambivalencia, egyszerre jellemző rá az elégedettség, illetve az elvágyódás, még inkább a visszavágyódás”

–fogalmazott Kovács Balázs. Az Időképlet című versét a költő maga olvasta fel.

A higany sokkal súlyosabb, mint amilyennek látszik. Az ember nem számít a súlyára, ha csak a méretét látja. Ha megemeli, akkor meglepődik. Ezzel a szimbólummal vezette be Morva Mátyás Koncsol László Túlsó Part című kötetét.

„Mentálisan hasonló párhuzamba tudnám állítani a higany-hasonlatot a kötettel. Terjedelmét és méretét tekintve egy kisméretű könyvről van szó, mégis egy súlyos élethelyzetet mutat be. A költő szeretett feleségének hosszantartó rákos megbetegedéséről, szenvedéséről és haláláról ír. A kötet egy olyan élethelyzet krónikája, amely mellbe vágja az embert”

fogalmazott Morva Mátyás. A Túlsó Part 11 szabadverset és 4 szonett, összesen tehát 15 verset tartalmaz.

Koncsol László 2023 tavaszán, 87 éves korában hunyt el. Pályája ígéretesnek indult, de a 80-as évekre ellehetetlenítették a politikai állásfoglalása miatt.  A műkritikusi és alkotói pályája megbicsaklott, helytörténészi szerepbe került, amelyből kibontakozott az irodalmi szolgálat.

„Itt mindenkinek szolgálnia kell, s ezt a szerepet az ember, ha tetszik, ha nem, akár tudja miként csúszott bele, akár nem, elfogadja. Tanítás, szerkesztés, kritika, nyomda, műfordítás, szótár, verstant, helytörténet: ez mind szolgasors. Szolgálat a főgondnokság is: három évig hordoztam püspöktestvéremmel a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gondjait, s láttam bele még mélyebben a felvidéki magyar közösségek fájdalmaiba és kevés örömébe. Könyveket, unokákat és emlékeket hagyok magam után. Azt hiszem szolgálatom hasznos volt, ezért nyugodtan veszem majd fekete kalapomat, ha az Úr visszaszólít magához

– fogalmazott Koncsol László még 2007-ben.

Veres János Válogatott versei című kötetét Póda Erzsébet mutatta be. Veres János költő, író; kultúraszervezőként tevékenykedett. 1930-ban Vörös Zoltán néven született Tornalján.1962-ben megalapította a Tompa Mihály Klubot, amely kulturális rendezvényeket szervezett, lokálpatriótaként aktív tagja volt a Csemadoknak. Köztiszteletben álló személyiség volt, aki irodalmi színpadot vezetett.

„Kezdetben sematikus verseket írt, ám költészete az évek során egyéni hangvételűé vált. Sokat foglalkozott a gömöri tájjal és a magyarsággal”

fogalmazott Póda Erzsébet. Kilenc megjelent kötetében megjelent verseiből válogatta össze a családja a Válogatott versek című kötetet, melyben korábban meg nem jelent írások is helyet kaptak. A Válogatott versek magánkiadásban jelent meg, családja úgy döntött, hogy tartoznak édesapjuk emlékének azzal, hogy szellemiségét megőrizzék. Póda Erzsébet a kötetben lévő 9 fejezetet egyenként értékelte és mutatta be.

A költő fia, Veres Attila családi történeteken keresztül beszélt édesapjáról, és mutatta be életének egyes mozzanatait. Veres János jó barátai között tudhatta Koncsol Lászlót, Fábry Zoltánt, Ján Smreket, akinek verseit előszeretettel fordította is. Ján Smrek volt az egyetlen szlovák, aki Rimaszombatban fáklyás felvonulást kapott a Tompa Klubban való fellépésekor. Korábban csupán Petőfi Sándor, Móricz Zsigmond és Blaha Lujzát érte ez a megtiszteltetés a város részéről.  

A hármas könyvbemutató dedikálással zárult. A könyvek kikölcsönözhetők az Ipolysági Városi Könyvtárból.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb