2023.10.23-25. Az ipolysági alapítású és székhelyű Honti Kaszinó négy programelemből álló rendezvénysorozatot bonyolított le az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés céljából. Ipolyság két magyar nyelvű középiskolájában, a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolában (10.23.) és a Szondy György Gimnáziumban (10.25.) „Az 1956-os forradalom és szabadságharc felvidéki szemmel” c. előadást hallgathatták meg a diákok, amely Ft. Danis Lajos (1914-1976) püspöki tanácsos az események idejében íródott naplóbejegyzései köré szerveződött. A másik két programelem az egész város magyarságát, illetve minden emlékezni kívánó polgárt volt hivatott megszólítani, október 23-án 16:30-kor koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés zajlott az ipolysági temetőben, a Megbékélés kapujánál. Ezt követően Dr. Bajcsi Ildikó történész „Az 1956-os forradalom visszhangja a (cseh)szlovákiai magyarság körében” c. előadására került sor a Városháza esketőtermében.

(fotó: REflex24)

Az eseménysorozat legtöbb programeleme október 23-án valósult meg. Aznap délelőtt Morva Mátyás 10:00-kor mutatta be az 1956-os eseményeket Ft. Danis Lajos naplóbejegyzésein keresztül a katolikus iskola középiskolás diákjainak. Az előadást követő órában az érettségi előtt álló diákok társaságában még az aktív közéleti szerepvállalás lehetőségeiről, akadályairól, kapcsolódó motivációiról beszélgetett Morva Mátyás az Aktív Ifjúság elnevezésű Erasmus + projekt kapcsán, melyről megtudtuk, hogy a Honti Kaszinó partnereivel, a Fiatalok a Nemzetért Alapítvánnyal és a Vigyázó Egyesülettel, arra keresi a választ, hogyan lehetne aktívabb közéleti részvételre buzdítani az ifjúságot.

Aznap délután, 16:30-kor kezdődött a megemlékezés és koszorúzás. Az esemény ünnepi alaphangját Csákvári Bence, a Pongrácz Lajos alapiskola diákja előadásában az „56 él” c. dal adta meg, akit Kelemen Kristóf és Mácsik Bence Marcell kísért gitáron. A rendezvény szónoka Dr. Bajcsi Ildikó volt, aki már ünnepi beszédében is említést tett a forradalom és szabadságharc felvidéki vonatkozásairól. A felszólalást követően Adorján András „Mi volt 1956?” c. versét Murin Dániel, a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola diákja szavalta el.

(fotó: REflex24)

A Megbékélés kapujánál Ipolyság városa nevében Zachar Pál polgármester és Nagy Tímea alpolgármester helyezett el koszorút. A Pongrácz Lajos Alapiskola nevében Bóna Zsolt igazgató és Kmetyo Anita igazgatóhelyettes koszorúzott. A Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola nevében Pálffy Dezső igazgató és Bukor Erzsébet, illetve Murin Éva igazgatóhelyettesek koszorúztak. A Szondy György Gimnázium nevében Gajdács Mónika igazgató és Tóth Tibor koszorúzott. A Csemadok Ipolysági Alapszervezete nevében Matyis Edit vezetőségi tag és Melicher Marianna helyezett el koszorút. A Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre nevében Tóth György elnök és Mészáros Ildikó titkár rótta le tiszteletét koszorúval. A Szövetség helyi alapszervezete nevében Oros Zoltán és Kürthy Gábor koszorúzott. A 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat nevében Gálik Dorka és Krizsan Viktória koszorúzott. Az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola koszorúját Bugyi István igazgató és Mészáros József helyezte el a Megbékélés kapujánál.

Az ünnepi megemlékezés végén a megjelentek közösen énekelték a Himnuszt.

(fotó: REflex24)

Az est záróakkordjaként került sor Dr. Bajcsi Ildikó történész „Az 1956-os forradalom visszhangja a (cseh)szlovákiai magyarság körében” c. előadására, amelyre ugyancsak szép számban érkeztek a téma iránt érdeklődők. Dr. Bajcsi Ildikó a témakör kontextusba helyezése után egészen konkrét esetekről is beszámolt, amelyek a forradalom korában élő ipolyságiakhoz, palástiakhoz kapcsolhatók. Az előadást követő beszélgetés során az is kiderült, hogy a jelenlévők közül néhányan ismerték is a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos kijelentéseik miatt meghurcoltokat.

(fotó: Szondy György Gimnázium)

Az utolsó esemény 2023. október 25-én valósult meg a Szondy György Gimnázium audiovizuális termében, ahol Morva Mátyás ismét megtartotta „Az 1956-os forradalom és szabadságharc egy felvidéki szemével” c. előadását.

Mindkét iskolában szeretettel és érdeklődéssel fogadtak. A Honti Kaszinó célja az volt idén, hogy térben is közeledjen Ipolyság 1956-hoz, ebbe az elgondolásba tagolódik bele Dr. Bajcsi Ildikó előadása, illetve az is, hogy éppen Ft. Danis Lajos püspöki tanácsos Egegen kelt naplóbejegyzései által próbáltuk közelebb hozni 1956-ot a diákokhoz. A Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolában Danis Lajos egyik ma élő rokona is részt vett az előadáson, rövid hozzászólásával még közelebb hozva kiváló szellemiségét a hallgatósághoz. A Szondy György Gimnáziumban pedig hamar kiderült, hogy maga a Püspöki tanácsos úr is a gimnázium falai közt végzett az 1932/33-as tanévben. Így mindkét iskolában a vártnál is erősebbek voltak a kapcsolódási pontok. Az előadásokat követő műhelymunka és beszélgetés során meglepő érettségről, tájékozottságról és műveltségről tettek tanúbizonyságot a diákok ötletei, hozzászólásai és példái. Mindenképpen hasznos információkat sikerült begyűjteni az »Aktív Ifjúság« névre hallgató projektünkhöz

– nyilatkozta Morva Mátyás, a Honti Kaszinó projektmenedzsere az iskolai látogatások kapcsán.
(fotó: Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola)

Mészáros Attila, a Honti Kaszinó elnöke elmondta, hogy idén valóban az volt a rendezvénysorozat célja, hogy valamilyen módon minden korosztályhoz szólni tudjon, illetve, ne csak az időbeli síkban hozza közelebb 1956-ot az ipolyságiakhoz, hanem térben is.

A megemlékezésen és Dr. Bajcsi Ildikó előadásán készült fotók megtekinthetők ide kattintva.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb