A 37 éves Csomor Szimona jelenleg kétlaki életet él a családjával. Ipolyság szívében csupán októberben nyitotta meg szalonját, viszont akik eddig megfordultak nála, azok tapasztalhatták a Bécsből hozott vendégszeretetet, kedvességet és rugalmasságot.

Mikor döntötted el, hogy fodrász leszel? Hogy kerültél Bécsbe?

Mint a legtöbb kislányt, engem is érdekelt mindig a hajformázás. Tizennyolc évesen Balassagyarmaton végeztem el a tanulmányaimat, és váltam végül okleveles fodrásszá. Sokáig nem dolgoztam a szakmámban különböző okok miatt. Pár évvel ezelőtt Bécsbe mentem dolgozni. Annak ellenére, hogy szerettem volna fodrászként elhelyezkedni, gondot okozott a német nyelv hiánya. Elsődleges volt tehát a nyelv elsajátítása, ezért minden munkát elvállaltam, ami ezt elősegíthette. Idővel megtanultam németül és elhelyezkedtem egy jól működő szalonban. Fantasztikus főnököm volt, aki mindenre megtanított.

Miért döntöttetek a kétlaki élet mellett?

Bécsben hárman vagyunk: a férjem, a gyermekünk és én. Segítség híján esélyem sem volt visszamenni dolgozni. Az óvodás gyermekem nem tudtam kire hagyni, főleg nem betegség esetén. Itthon a nagyszülők örömmel fogadták a döntésünket, én pedig hatékonyan tudok dolgozni.

Honnan jött az ötlet, hogy Ipolyságon elindítsd a vállalkozásod?

Nagyon hirtelen jött az ötlet, szinte egyik pillanatról a másikra. Az én szalonomba előzetes időpont foglalása nélkül lehet jönni, s ezt a döntést saját negatív tapasztalatból hoztam meg.

Korábban, amikor hazalátogattunk Ipolyságra, és szerettem volna elmenni fodrászhoz, annak ellenére, hogy Ipolyságon rengeteg a fodrász, egyszerűen sehova se tudtam bejutni.

Akkor jött az ötlet, hogy nincs mire várnom. Bizonyára rajtam kívül mások is találkoztak ezzel a problémával.  Egy hétvégén kitaláltam mindent. A rá következő héten már meg volt a helyiségem Ipolyság szívében, ami számomra feltétel volt. Az ismerőseim, a barátaim, de legfőképpen a szüleim segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a C-S szalon Ipolyságon.

Hogy fogadták az emberek a szalonod megnyitását?

Sokan gondolják úgy, hogy minek, hisz annyi szalon van már Ipolyságon. Ez így igaz. Viszont én olyan élményt kínálok a vendégeimnek, amelyet korábban Ipolyságon én sem tapasztaltam. A legtöbb vendég mikor belép a szalonomba, már a miliőn meglepődik. Bécsben tanultam azt a fajta vendégszeretetet, amellyel itthon eddig én sem találkoztam a fodrász szalonokban. A vendégeimmel beszélgetek, kávéval, frissítővel, cappuccinoval kínálom őket. A szolgáltatásaim alapját képezi a fejmasszázs is. Továbbá, akár a borbélyok, én is késsel borotválom a vendégeimet, és nem géppel. Nekem ez automatikus, így tanultam meg. A vendégeim itthon meglepve néznek rám, mikor meglátják kezemben a kést. A férfi nyírás a specialitásom, az ár tartalmazza a nyírást, fejmosást, fejmasszázst és a zselézést is.

Akik eljöttek hozzám a nyitás első hetén, azóta is visszajáró vendégeim lettek. Számomra ez azt bizonyítja, hogy jól csinálom.

Mit tartasz a szakma nehézségének?

Egy fodrász nem tud versenyezni más fodrásszal. Mindenki valamiben kimagasló, és van, amiben kevésbé. Senki sem tud mindent egyformán. A szakma nehézségének a vendégkör kiépítését tartom, mindenkinek meg kell találni azt a stílust, légkört, rugalmasságot, mentalitást, ami megfelelő. Így azt a szalont is, ahová szívesen jár.

Mi jelent kihívást számodra a szakmában?

Alkalmi frizurák közül a kontyok elkészítése számomra mindig kihívás, hiszen minden haj más. Számos tényezőtől függ egy szép frizura elkészítése, ilyen például a haj minősége, sűrűsége, állapota. Ezért kihívást jelent számomra. Mindig izgatott vagyok, hogy tetszeni fog-e a vendégnek az, amit készítek. Főleg azért is, mert Bécsben a hölgyek nem adnak az alkalmi frizurákra. Sima, egyszerű fazonra vágott hajat kérnek, és ennyiben ki is merül egy alkalmi frizura.

Legyen meg az alap higiénia, ne legyen túlfestve, túl kinyírva, inkább a természetes vonalat helyezik előtérbe. 

Míg itthon más a kultúra. Nagyobbak és változatosabbak az igények e téren. Én pedig ennek igyekszem megfelelni.

A béreket összehasonlítva Bécsben vagy Ipolyságon éri meg jobban fodrászhoz menni?

Egy férfi nyírás Bécsben 15 euró, Ipolyságon 9 euró. Kint az emberek keresete magas, megtehetik, hogy fodrászhoz járjanak. Ezzel szemben itthon a kereset alacsony, mégis hihetetlen számomra, hogy egy adott szalonban elkérnek, és a vendégek szemrebbenés nélkül kifizetnek 80-90 eurót egy-egy munkáért. Annak ellenére, hogy Ipolyság egy kisváros, a hajszalonokra, körmös és kozmetikai szolgáltatásokra mindig nagy igény lesz. Bécsben az egyszerűségre törekednek az emberek, míg itthon nem kis összegeket fizetnek ki a vendégek egy-egy borbély vagy kozmetikus nyújtotta szolgáltatásokért. Az én szalonom célja nem az, hogy egy-egy munkát túlárazva számlázzak ki.

Milyen termékekkel dolgozol?

Korábban a bécsi szalonban is a Schwarzkopf termékeivel dolgoztam, és a vendégim szerették. A C-S szalonban is ezeket preferálom.

Mit lehet tudni a jövőbeli terveidről?

Elsősorban a bővülés. Januártól újdonságokkal készülök a vendégeim számára. Ezen felül magam fejlesztését tartom fontosnak, nem csak a hajformázás terén.

Mit gondolsz, mitől lesz valakiből jó fodrász?

Elsősorban a rengeteg gyakorlástól. Sokat rontottam én is, de úgy gondolom, sok gyakorlás és akarat kell ahhoz, hogy valaki elég jó legyen. Ez egy lekötések nélküli szép és kreatív szakma. Az emberekkel való munka és a változatosság lendületessé tesz.

Ne várjon mindenki az időpontra, ha nem muszáj! E szellemiségben nyitottam meg Ipolyság új fodrászszalonját, ahová sok szeretettel várok minden kedves vendéget!

A C-S szalon Ipolyságon, a Fő tér 8. szám alatt található.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.09.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Fotó: Rákóczi Szövetség Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb