A jó idő közeledtével újra előtérbe kerülnek papucsok, szandálok, így a lábak is. Sokak szerint pedikűröshöz járni felesleges időpocsékolást jelent. Pénzkidobásként tekintenek rá, hiszen otthon is el lehet végezni a lábápolást. Valójában a pedikűrös szolgáltatásainál különbséget teszünk esztétikai pedikűr és gyógypedikűr között. Az utóbbi esetben sokan már csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor az otthoni praktikák már nem használnak, vagy már elviselhetetlené vált a fájdalom.

Mi motivált arra, hogy a pedikűrös szakmát válaszd?

A cukorbetegek lábát a gombás köröm, vastag köröm és a repedezett sarok jellemzi. Anyósom cukorbeteg lévén kért meg arra, hogy nyírjam a körmeit, tartsam rendben a lábát. Féltem, hogy sérülést okozok, hiszen egy cukorbetegnek sokkal nehezebben gyógyulnak a sebei, fertőzés esetén pedig a lábujját is elveszítheti. Anyósom biztatott arra, hogy tanuljam ki a szakmát.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2018 óta vagy a szakmában. Hol és milyen tanfolyamokat végeztél el?

2018-ban Budapesten vettem részt egy négy napos tanfolyamon. Itt szerettem igazán meg a szakmát. A gyűgyi Smaragd Hotelben szerettem volna elhelyezkedni, oda viszont komolyabb szakmai képzést vártak el. Nyitrán végeztem az akkreditált pedikűrös tanfolyamot. Mivel jelenleg is sok vendég érkezik benőtt körömmel, ez motivált arra, hogy a tudásomat a gyógypedikűr terén is bővítsem. Kolléganők ajánlottak tanfolyamokat Nagyszombatban, ahol benőtt körmök kezeléséről és reflexmasszázsról is tanultam. Mivel a magyarországi oktatás közelebb áll hozzám, ezért kétszer is részt vettem egy több napon át tartó táborban, többek között Egerszalókon. Ezeken kívül folyamatosan online iskolázásokon is képzem magam.

Megkülönböztetünk esztétikai pedikűrt és gyógypedikűrt. Mi a különbség a kettő között?  

A gyógypedikűr érinti a benőtt, gombás körmöt, de ide tartozik a tyúkszem, szemölcs kezelése is. Míg az esztétikai pedikűr esetén talpkezelés, körömkezelés, körömfestés, géllakozás történik.

Melyik kezelésre járnak többen?

Sok a problémás vendégem. A legfiatalabb egy 11 éves kislány, aki már négyszer volt sebészeten a benőtt körmével. A körmöt kivágták és azt tanácsolták neki, hogy forduljon pedikűröshöz.

Hiszen hiába vágják ki újra meg újra, a körmöt folyamatosan körömszabályozni kell, mert hajlamos visszanőni a sarokba.

Mi volt a legnagyobb kihívás a szakmád során?

Egy 18 éves fiú körmét leszakították a sebészeten. Kezdett újra benőni, közben pedig a gombásodás is elkezdődött. Sok rábeszélés után, nagy félelemmel jött el hozzám. Egy év alatt rendbe tettük neki a gombás körmét, csodaszép új egészséges köröm nőtt a helyén.

De ehhez az kellett, hogy rendszeresen járjon, csinálja azt, amit tanácsolok neki.

Többségében nők vagy férfiak járnak hozzád kezelésre?

Vegyesen járnak nők, férfiak, fiatalok és idősek. Sokan ajándékutalványként kaptak hozzám egy kezelést, és azóta is visszatérő vendégeim.

Mi mindent látsz meg egy lábfejen vagy egy talpon pedikűrösként?

A talpunkon reflexzónák vannak. A talp zónáinak masszírozásával hatással tudunk lenni a velük kapcsolatban álló szervekre, és fordítva is, hiszen egy szerv helytelen működése észrevehető a talpon.

Migrénre, fejfájásra, a bélrendszer működésére, női problémákra utaló jelek a talpon is megtalálhatóak.

Ezeket látva tudom tanácsolni a vendégemnek, hogy kérjen a körzeti orvosától egy alapos kivizsgálást. Egy pedikűrös a cukorbetegségre utaló apró jeleket is könnyen felismeri, amiket egy laikus még nem tudna beazonosítani. Egy profi pedikűrös számára elég akár 20 másodperc, hogy kiolvasson mindent a vendég lábából. Úgy gondolom én még ilyen profi szinten nem tartok. 

Milyen terveid vannak a jövőt illetően akár képzések, akár szolgáltatások terén?

Példaképemnek a szakmából Pásztorné Jánosi Katalin tartom, aki szívből csinálja a munkáját. Oktatóm volt, és a tanfolyamok végeztével is jó kapcsolatot ápolunk. A következő tanfolyamán májusban fogok részt venni, amely Győrben fog megvalósulni, illetve nyáron pedikűrös táborba készülök szakmai továbbképzésre. Hosszútávú terveim között szerepel egy kétéves iskola elvégzése is, amely a gyógypedikűrrel kapcsolatos.

Minden második embernek a vérkeringésével gondok vannak. Ez meglátszik a lábon is. Terveim között szerepel egy Bemer-gép megvásárlása, amely a vérkeringést gyorsítja fel. A vérkeringés javítását nem a nagy ereken végzi, hanem a legapróbbakon. Ezért aztán a sejtek, szövetek vérkeringését javítja. Ezáltal az embereknek több energiájuk lesz, a sebek, a körömgomba is gyorsabban gyógyul.

Két kezelés között mit tud tenni a vendég? Hogyan tud figyelni a lábára? Milyen termék használatát javaslod?

Ha valakinek nincs problémája, első és legfontosabb a vízivás. Nagyon sokan nem isznak elegendő folyadékot, amely fejfájást, kiszáradt bőrt, emésztési problémákat von maga után. Ezek mind meglátszódnak a lábon is. Otthoni lábápolás részeként a fürdősókat és a krémek rendszeres használatát javaslom.

Milyen termékekkel dolgozol?

A magyarországi forgalmazású Zeomineral termékeit használom. A vendégeimnek otthoni használatra is ezt ajánlom. Egy terméket több dologra is fel lehet használni.

Nagyon szeretem, hiszen csak természetes anyagokat tartalmaz.

Csak az ipolysági szalonodban találhatnak meg téged a leendő vendégeid?

Helyileg csak Ipolyságon a Fő tér 16. szám alatt, de igény esetén házhoz is megyek, főleg idősekhez, akik nem tudnak eljutni hozzám.

Mi motivál a hétköznapokon a szakmában?

Motivál, hogy minél több embernek tudjak segíteni. Az eredmények összehasonlítása érdekében fotókat készítek, amelyeken látjuk a változásokat. Így a vendégeim is látják, hogy nem hiába járnak hozzám.

Előtte-utána

Sok emberrel találkoztam, akik nem mertek eljönni a gombás lábuk miatt.

Ne féljenek, mert ez nem szégyen. Az a szégyen, ha nincs kezelve és elhanyagolja.

Köszönöm a családomnak, hogy a kezdeti nehézségek idején mellettem álltak, és azt is, hogy mai napig támogatnak, így szívből és teljes elszántsággal tudom végezni a munkám.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb