Hirdetés

Szeptember 14-e az ipolysági cserkészek számára jelentős napnak számított, ugyanis Papp Román, elsőkötetes szerző látogatott el a városba. Az Ipolysági Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón nagy számban vettek részt a 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat tagjai is. A közönség soraiban felfedezhetőek voltak azok a cserkészek is, akik 30 évvel ezelőtt az első őrsben is tevékenykedtek, majd a 29 évvel ezelőtti csapatalapításkor is támogatták a mozgalmat.

De miért is számított ilyen fontos eseménynek az a bemutató? A válasz kézenfekvő: Papp Román megírta az első magyar kalandregényt a cserkészetről. Jelenleg más, ehhez hasonló feldolgozás, ráadásul magyar nyelvű, nincs a könyvesboltok polcain.  A regény, amely “A viharlámpa Fénye” címet viseli, egy fiatal cserkészfiú élményein keresztül mutatja be a cserkészeten belüli vezetőképzés sok izgalmát, valamint a mozgalom struktúráját.

Az Ipolysági Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón nagy számban vettek részt a 27. számú Szent Imre Cserkészcsapat tagjai is.

A szerző, aki maga is több évtizedes cserkészmúlttal rendelkezik, nagyon figyelt arra, hogy a könyvben minden olyan fogalmat megmagyarázzon, amivel általában csak a cserkészek találkoznak. Így bárki is olvassa a regényt, könnyen érthető, pergő, kalandokban bővelkedő alkotást forgat majd a kezében.

Az író a 10-12 éves korosztályt célozta meg, de a 90 éves örök fiatal ugyanolyan élvezettel merülhet el a történetben, mint egy nyolcéves kisgyermek. Mondhatni, hogy a mű közelebb hozza egymáshoz a korosztályokat.

A szerző a könyvbemutatón feleségével jelent meg, együtt elevenítették fel a regény születésének körülményeit, a karakterek fejlődésének folyamatát, valamint említést tettek kisfiuk segítségéről is.  Ezt a könyvet valójában hármasban írták, ahogy ezt az első oldalak egyikén fel is tüntetik. 

A könyvbemutatót a témához kapcsolódóan az ipolysági cserkészcsapat korabeli, tehát 29-30 évvel ezelőtti alakulásának bemutatása követte Klukon Tibor alapító csapatparancsnok által. Mind a könyvbemutató, mind az azt követő beszámoló alatt magvas beszélgetések alakultak ki az írókkal és az előadókkal, amely kötetlen programként a rendezvény után is folytatódott.  

Papp Román és Klukon Tibor

Kis cserkésznek, nagy cserkésznek, valamint minden olvasni szerető érdeklődőnek szívből ajánlom A viharlámpa fénye című kalandregényt, melyet tavaly augusztusi megjelenése óta több mint 900 példányban értékesítettek.


Fotók és szöveg:
Klukon Gergely

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.10.22.

Hamarosan lévai frekvencián is hallgatható a felvidéki Mária Rádió

A Mária Rádió Mirjam október 26-án, déli 12:00 órakor indítja el egész napos műsorfolyamát a lévai FM 100,6-os…

2021.10.21.

Jóváhagyva: a kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A szlovák mellett egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon – következik a…

2021.10.25.

Szőllősy Péter: Nyílt levél Ipolyság város képviselőihez

Tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselő urak! Engedjék meg, hogy az Ipolysági Vállalkozói Társulás nevében ez úton is szóljak…

2021.10.23.

Október 23. – Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb