Tavasz – Kert – Mezőgazdaság – Metszés - Reflex24

A kiskertekben és a nagyüzemekben is a legfontosabb tevékenység az ültetvények gondozásának elkezdése. Pontosabban a gyümölcsösök, a gyümölcsfák, szőlőtőkék megmetszése. Sokan bizonytalanok, hogy hogyan és mit is kellene tenni. Ez főleg a kezdő gazda számára nehéz, de a szakembereknek is okozhat gondot. Ezért célszerű, hogy ismereteit mindenki bővítse, új tapasztalatokat gyűjtsön. Egy gyümölcsfát olyan sokféleképpen és sok időpontban lehet megmetszeni, hogy már ez a kérdés sem egyszerű. Számtalan elmélet kering arról, hogy ezt a munkát mikor érdemes vagy kell elvégezni.

A fák önmaguktól szabályos körkörös formát nevelnek, így az ún. vázágakat könnyen kiválaszthatjuk.

Most a kora tavaszi metszésről beszélünk, ezt a munkát kell elvégeznünk. Ne legyen hosszú a koronaalakítás időszaka. Indokolatlanul semmit ne távolítsunk el. Ajánlatos siettetni a termőre fordítást. A fák önmaguktól szabályos körkörös formát nevelnek, így az ún. vázágakat könnyen kiválaszthatjuk. Ha túl sok van belőlük, akkor kiritkíthatjuk őket. A vázágakat neveljük tovább csúcsrügyből, hogy teherbírók és egészségesek legyenek.

Termőkorban sem célravezető túl erős metszést alkalmazni. Igyekezzünk észrevenni és a metszéssel kialakítani, elősegíteni a természetes folyamatokat. Nagyon fontos alapelv, hogy el kell távolítani a fény behatolását akadályozó, sűrítő, száraz, beteg, fertőzött, egymással konkuráló, keresztbe növő képleteket. A vezér helyzetű, domináns részeket kell meghagyni. Figyelembe vesszük a fák termésének mennyiségi és minőségi állapotának kialakulását.

Metszéssel eltávolítjuk a sűrítő, a fény behatolását akadályozó ágakat.

A facsemeték első metszése nagyon jelentős a fa életében. Ilyenkor dönthetjük el azt, hogy milyen legyen a korona alakja és a termés mennyisége és minősége. Különféle alakítási lehetőségek vannak, például karcsúorsó, ágcsoportos – sudaras korona, gyümölcssövény, katlan formájú korona.

A facsemeték első metszése nagyon jelentős a fa életében.

A szőlőt azelőtt kell metszeni, mielőtt megindul a nedvek áramlása, a „könnyezés”. A nedv áramlása március elején is megindulhat, ezért korábban kell elvégeznünk ezt a műveletet. Fagyban soha nem érdemes metszeni.

Fontos, hogy a kellő számú csapot a megfelelő rügyszámra metsszük vissza.

A kiültetés után a szőlő egész fő hajtását visszavágjuk kettő szemre az oltástól. Így tudjuk biztosítani a szőlő gyors és erőteljes növekedését. A második évben ez a hajtás több oldalhajtást növeszt. Csak két hajtást, a legerősebbeket hagyjuk meg. A harmadik évben a két hajtás közül az erősebb hajtást hagyjuk meg. Ez válik fő ággá. A negyedik évben ebből alakítjuk ki a törzset és a kart.

Bárhogy műveljük is a szőlőt, a metszési alapelvek hasonlóak. Fontos, hogy a kellő számú csapot a megfelelő rügyszámra metsszük vissza. A legfontosabb viszont az, hogy ne terheljük túl a tőkét, mert túlterhelés estén sok hajtás, lomb fejlődik, a fürtök pedig kisebbek lesznek és a beltartalmi értékük is gyengébb minőségű.

Ha a szőlőtőkéket helyesen metszük meg, akkor a tőkék nyáron is szellősek lesznek.

Metszés- és művelésmódok: Guyot művelés, Legyező alakú fejművelés, Moser-féle magas kordon, Moser típusú kordon, Javított Moser-kordon, Ernyőművelés, Egyes függöny, Kettős függöny, stb.

Ha a szőlőtőkéket helyesen metszük meg, akkor a tőkék nyáron is szellősek lesznek. Így megfelelő mennyiségű napfényhez és meleghez jutnak, bőségesen gyűjtenek cukrot, savakat, íz-, illat- és zamatanyagokat.


Dr. Ing. Palík László
a képek a szerző felvételei

Címkék: , , , ,

Olvasta már?
2020.02.15.

Növekszik az influenzás megbetegedések száma a ...

A Lévai járásban 2020 első hetétől kezdve az akut légzőszervi és influenzaszerű megbetegedések száma növekvő tendenciát mutat, tájékoztatott…

2020.01.20.

Pontifex Maximus – a „hídépítő”

Pontifex Maximus - avagy a hídépítő. Az ókori Rómában a legfőbb főpapi tisztséget jelentette ez a titulus. A…

2020.02.24.

Nagyszabású nótaest Zselízen

Ismét a nótaszóé volt a főszerep Zselízen, ahol idén is nagyszabású nótaestet szervezett a Csemadok helyi alapszervezete a…

2020.02.27.

Megvannak a Baross-19 első pályázati eredményei

"A Baross program Irányító Testülete 2020.02.26-i ülésén döntést hozott a Baross-19-KMG pályázati konstrukcióra benyújtott pályázatok forrásáról és egyes…

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb