A növénytermesztés biztonsága a talajminőség javítása, megkímélése révén érhető el. A talaj minőségét a fizikai, a biológiai állapot és a termékenység összhangja jellemzi. Mindegyik tényező hatással van a többire. Bármelyik kedvezőtlen hatására az összhang, a termés mennyisége és minősége csökken.

(fotó: Biocentrum)

A búza kedvezően termeszthető területeinken. Termésének nagysága lényegesen függ a talaj típusától, az időjárás alakulásától és a választott termesztési módszer szakszerű alkalmazásától. Az éghajlatunk is megfelelő a búza termesztésére. Száraz ősz esetén a hiányosan kelt vetés okozhat gondot vagy a téli hótakaró nélküli -15°C-nál hidegebb hőmérséklet.

Először az elővetemény a domináns. Kiváló a repce, a júliusig feltört lucerna.  Jó a napraforgó, szemes- és a silókukorica. Ne legyen elővetemény október 1-je után betakarított növény. Előfordulhat, hogy önmaga után vetjük, de ez csak egyszer lehetséges.

(fotó: Biocentrum)

A tapasztalatok alapján az alapozó talajmunkákra kevésbé igényes, de a magágy készítésére nagy figyelmet fordítunk, mert ez fontos követelmény. Viszont a magágy készítése szempontjából az előző munkálatok folyamatát is fontosnak tartjuk.

A szántásos tarlóhántás jobbnak bizonyul a tárcsával elvégzett tarlóhántásnál. Természetesen a szántással végzett tarlóhántást lezárjuk cambridge hengerrel a talajnedvesség megőrzése érdekében. Az előző termény betakarítása után kell ezt elvégezni azonnal. Ha később történik, akkor a szántásos tarlóhántás kockázatos lehet a talaj kiszáradása miatt, és ebben az esetben a tárcsával végzett tarlóhántás a kedvezőbb.  A tarlóhántás sekély, a lezárása fontos, hogy elősegítsük a gyommagok és az elpergett kultúrnövénymagvak kicsírázását.

Ökológiai őszi búza és ősgabona fajtatesztek a zselízi Biocentrum Ökogazdaságban

"A régi típusú búzák (pl. alakor, tönke) termesztése jóval egyszerűbb, gyomelnyomó hatásuk van, betegségekkel szemben ellenállóak, a szárazságot is jobban viselik" – árulta el Palik László az ÖMKI riportvideójában. Hogy pontosan mit kell tudni az ősbúzák termesztéséről, az a hamarosan megjelenő cikkünkből kiderül!

Uverejnil používateľ Reflex24 Utorok 16. júna 2020
forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Amikor a gyomok még nem kötöttek magot, a hántott tarlót ápoljuk sekély kombinátoros vagy tárcsás műveléssel, melyet szintén azonnal lezárunk vagy sima, vagy cambridge hengerrel. 

Ezek után következik a magágykészítés. Minden esetben középszántással kezdődik. Fontos a forgatás által elért talajrétegek cseréje, a tarlómaradványok, trágyák aláforgatása, a gyomirtás (talajba fojtás) és a talajjavítási mód érdekében nedves talajon is előnyös. Esetenként célszerűnek tartjuk a középmély lazító alkalmazását. A vetés előtt az utolsó talaj-előkészítés a vetés mélységéig történő, 5-7 cm-es kombinátorozás. Szárazság esetén a kombinátorozást megelőzheti a compaktor használata, mely a száraz, nagyobb talajmaradványokat megfelelően összeaprítja.

(fotó: Biocentrum)

Vetésre a legalkalmasabb az olyan vetőgép, amelyik a magot egyenletesen veti el. A jó beállítás érdekében a vetés előtt próbaforgatást végzünk a vetőgépen, mert a vetőmag alakja és nagysága változó. A vetőmagot nem csávázzuk. A vetés után cambridge hengerrel zárjuk le a magágyat az egyenletes és minél előbbi kelés érdekében.  A kelés után azonnal kén és réz kombinációját permetezzük a talajra – növényre a kedvező egészségi állapot elérése érdekében.

Hosszú ősz esetén gyomfésülést végzünk, ha a talaj nedvességi állapota lehetővé teszi. A gyomfésű nemcsak a gyomok eltávolítására, hanem a talaj és a növény szellőztetésére is alkalmas. A téli felfagyás után hengerezünk, majd a lehetőségek alapján 2-3 alkalommal végzünk gyomfésülést – talajszellőztetést.

(fotó: Biocentrum)

Az egyenletes tápanyagellátást istállótrágyával biztosítjuk, melyet az elővetemény alá juttatunk ki.

A kártevők, kórokozók leküzdésére fontos a megelőzés. Megfelelő vetésforgó, tápanyagmennyiség és a gyomfésű használata (szellőztetés) célszerű. Szükség alapján kén- és réztartalmú szerek, de legújabban a narancsolaj (PREV-B2) használata fontos.

(fotó: Biocentrum)

A betakarítást a fajtának megfelelően végezzük. A szalmát minden esetben bálázva behordjuk a tábláról és tető alatt tároljuk, majd az állattenyésztésben használjuk fel. A megfelelő tárolás érdekében célszerű a termést letisztítani, átszellőztetni és a későbbiek folyamán is steril raktárhelységekben többszöri forgatással tárolni.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb