Az új koronavírus elleni küzdelem gyökeresen felforgatta mindannyiunk életét. Vajon hogy zajlott az alapiskolába való beiratkozás környékünkön, melynek időpontja éppen a krízishelyzet kellős közepére esett? Három város négy nagyobb magyar alapiskolájának igazgatója segítségével járjuk körül a kérdést…

ANDRUSKA CSILLA
iskolaigazgató, Juhász Gyula Alapiskola, Léva

Iskolánkban, a Juhász Gyula Alapiskolában ugyanúgy, mint minden évben, nagy odafigyeléssel készültünk a beiratkozásra, nehezítve a koronavírus járvány okozta körülményekkel. Az iskola honlapján már korábbi időpontban nyilvánosságra hoztunk minden beiratkozással kapcsolatos információt, és az elektronikus beiratkozáshoz szükséges nyomtatvány kitöltését egy linkre való kattintással tettük lehetővé.

Minden általunk számontartott diák számára személyes megszólító levelet küldtünk. Az érdeklődők részére állandó telefonos információval szolgáltunk és naponta 9.00 – 11.00 óra között személyes találkozást is lehetővé tettünk. Ennek ellenére a megszokott beiratkozási rendtől eltérően, személytelen volt a készülődés annak ellenére is, hogy az iskola nevelőnői szép ajándékokat készítettek a gyermekek részére. Nem volt lehetőség felmérni az iskolaalkalmasságot, az értelmi érettséget, a kommunikációs készséget, de az érzelmi-szociális készséget sem. Ezek felmérése az iskolaév kezdetén történik meg. Viszont örömmel tudattuk a szülőkkel azt, hogy a Rákóczi Szövetség által ajándékozott iskolatáskák a szeptemberben iskolába lépő diákjaink számára átvehetők lesznek. 

A szülők április 24-én és 25-én személyesen is, gyermekük nélkül, természetesen megfelelő egészségvédelmi körülmények biztosításával, leadták a szükséges dokumentációt. A 2020/2021-es tanévre a magyar óvodából 6 tanuló és 3 vidéki tanuló iratkozott be. A beiratkozás a felméréseinknek, előzetes információknak megfelelő számban történt. Minden beiratkozott vagy eddig még nem beiratkozott, érdeklődő diákot szeretettel várunk.

BÓNA ZSOLT
iskolaigazgató, Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság

Iskolánkban, mint minden Ipolyság város által fenntartott alapiskolában, 2020. április 17-én és 18-án zajlott az 1. évfolyamba való beiratkozás.

A járványhelyzetre való tekintettel, a beiratkozást a földszinti folyosón ejtettük meg. Ügyeltünk az egymástól való kellő távolság betartására és biztosítottuk az állandó szellőztetést is. Kértük a szülőket, hogy gyermek nélkül, szájmaszkkal és kesztyűvel felszerelkezve érkezzenek, lehetőség szerint saját tollat is hozzanak magukkal. A szülők választhatták gyermekük elektronikus módon való beíratását is, mely lehetőséggel a többség élt is. Ebben az esetben is befáradtak egy aláírás erejéig iskolánkba, de az itt tartózkodásuk lényegesen rövidebb volt. A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően minden szülő kiválasztott gyermeke számára egy iskolatáskát, melyet szeptemberben személyesen vehetnek át az iskolakezdők.

A beíratott gyermekek létszáma és a járványhelyzet között nem vonnék párhuzamot. A szülők már tudták a kialakult helyzet előtt, hogy hová íratják majd gyermeküket. Körülbelül mi is tudtuk, mennyien választanak majd bennünket, hisz az óvodák iskolaköteles gyermekeinek létszáma nem titkos. Igaz, jöttek szlovák anyanyelvű óvodából is, amire nem nagyon számítottunk, de nagyon örülünk neki. Inkább fájlalom azt, hogy egyre többen vannak azok, akik nem a gyermekük anyanyelvének megfelelő oktatási intézményt választanak.

MÁTÉ ANIKÓ
iskolaigazgató, Alapiskola, Zselíz

A környék óvodáival és a szülőkkel iskolánk jó kapcsolatot ápol. Az idei tanévben először megrendezett családi napok keretén belül közelebbről is megismerkedhettek a jövendőbeli elsősök, szüleik és a nagyszülők is az iskola pedagógusaival. Sajnos a kialakult helyzetre való tekintettel a hagyományos iskolába hívogató meseelőadást, melyet az alsó tagozatos tanulók adnak elő az óvodásoknak, már nem sikerült megvalósítani. Elmaradt a március 21-re tervezett nyitott nap is.

Az eredetileg április 2-ra és 3-ra kitűzött beiratkozást kénytelenek voltunk más formában megoldani. Az iskola honlapján, elektronikus úton a szülők bejelenthették gyermeküket iskolánkba. Ezzel a lehetőséggel 32 esetben éltek, amely nagyban megkönnyítette az április 27-én és 28-án zajlott személyes találkozást. Akinek gondja volt az elektronikus beiratkozással, ezeken a napokon papír alapú jelentkezésre is lehetőséget nyújtottuk. Ilyen módon további 8 gyermekkel bővült a jövendőbeli elsősök száma.  A Rákóczi Szövetség által biztosított jó minőségű iskolatáskát a szülők kiválasztották. Átadásukra a tanévkezdéskor kerül sor. A vírushelyzet következtében sajnos a számunkra legfontosabbak, a gyermekek hiányoztak a beiratkozásról.

Két gyermek számára kértek halasztást a szülők, kettő pedig Magyarországon kezdi meg tanulmányait. A jövő tanévben tehát két szép létszámú első osztályunk lesz 36 kisdiákkal. Elégedettek vagyunk, mert az előző évekhez képest emelkedett a magyar alapiskolát választó szülők száma.

Ezúton is köszönjük a szülőknek, hogy a zselízi Alapiskolát választották.

PÁLFFY DEZSŐ
iskolaigazgató, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság

A beiratkozáskor a járványhelyzet miatt bevezetett biztonsági előírásokat próbáltuk betartani. Az iskola weboldalán és facebook oldalán felhívtuk a szülők figyelmét az elektronikus bejelentkezés lehetőségére. Kértük őket, inkább ezt a módszert válasszák.

Körülbelül a szülők fele személyesen jött beíratni gyermekét, őket 2 pedagógus fogadta: az igazgatóhelyettes asszony és egy alsó tagozatos pedagógus. Az ügyintézés gyorsítva történt, a legszükségesebb nyomtatványokat töltötték csak ki.

Az alapiskolába 20 gyermeket írattak be, aminek nagyon örülünk. Közülük ketten kérnek majd halasztást.

A Rákóczi Szövetség ajándékát, a szép iskolatáskát mindenki kiválasztotta- személyesen vagy az elküldött fényképek alapján. Ezeket a táskákat és az iskola többi ajándékát amint lehetséges, eljuttatjuk a gyerekeknek, de legkésőbb a szeptemberi tanévnyitón megkapják majd… 

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb