Lassan túl vagyunk a járványhelyzet első hullámán, egyre enyhülnek a korlátozások, de vírus utóhatásai még akkor is sokáig velünk lesznek, ha a jövőben nem ugrik meg ismét a fertőzöttek száma. Vajon milyen hatással van mindez a kistermelők életére, akik a piacon vagy online rendszeresen értékesítették termékeiket? Három olyan személyt kérdeztünk meg, akik közvetlenül vagy közvetve érintettek…  

JÁMBOR MÓNIKA
a Palóc Kistermelői Piactér elnevezésű facebook csoport alapítóadminisztrátora, Ipolyság

Ismerem az Ipolyság körzetében élő kistermelők egy csoportját és elsősorban Kendy Éva ötletét valósítottam meg, hogy a vírus ideje alatt online piac létrehozásával hozzá tudjunk járulni a kistermelők további munkájához. Eredetileg a palóc Felvidéket igyekeztünk felkarolni, de nagyon kiszélesedett a kezdeményezés: már több, mint ezer tagunk van, szerte az országból és Magyarországról is.

Az online árusítás azért jó, mert kinyílik a “világ” a termelő és a vásárló számára is. Megismerjük azokat, akik eddig kicsit háttérben voltak, dolgoztak, most pedig láthatóvá váltak. Eleinte nem is nagyon mertek megnyilvánulni, aztán lassan beindult, felrakták a fotókat, a termékeket, mit, honnan, mennyiért kínálnak.

Magam is ilyen módon tudtam meg, hogy a közelemben valaki pl. tortákat és süteményeket készít vagy palántákat termeszt. Ez nagy öröm számomra, hisz ez a cél, hogy ismertté váljanak, hogy a vírus ideje alatt is legyen, akitől vásárolni tudunk, elsősorban minőségi terméket, akár házi szappanról van szó, akár paradicsom palántáról…

Évával lepődtünk meg a legjobban, amikor négy nap után már 376 tagunk volt, pedig olyan lassan indult, azóta pedig tarol a csoport, meghívás nélkül kérik felvételüket keletről, nyugatról, csodálatos dolog, remélem, kitart a vírus után is.

Akár futárszolgálattal, postán is elkerülhet a termék a vásárlóhoz, ez a járvány idején fontos szempont volt, de később is segítség, ha valaki messzebb lakik a termelőtől…

A Palóc Kistermelői Piactér csoport elérhető itt.

MUDRÁK JÓZSEF
palánta kistermelő, Tesmag

Elég nehéz volt a szezon eleje, hiszen tilalmak sora jött. Féltünk, mert azt hittük, amivel decembertől dolgozunk, az mind kárba vész majd. Végül a helyzet mégiscsak kedvezett a kistermelőknek. Rengetegen kerestek minket virág és palánta vásárlás céljából, már korábban, mint arra számítottunk. Március végétől jöttek a vásárlók a szebbnél szebb virágokért, ebben keresték a vígaszt és az örömet. Húsvét után már az ipolysági piacra is elkezdtünk kijárni. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves vásárlónknak a bizalmat!

ROCSKAI ANETT
cukrász kistermelő, Lontó

A jó minőség, a befektetett munka és a vevő tisztelete most sem maradt jutalom nélkül.

Háztáji kézműves-cukrászként magam is tapasztaltam némi visszaesést a torták, ill. a sütemények rendeléseben, de a legtöbb esetben csak időpont-módosítás történt.

Ezt az időt használtam ki arra, hogy új dolgokat próbáljak ki: a mentes, ill. a hagyományos édességek világából. Rengeteg új kreációt állítottam össze, amelyekkel még színesebbé szeretném tenni a lakodalmak, születésnapok, keresztelők asztalait.

Bizakodva állok a jövő előtt, hiszem és továbbra is bízom abban, hogy ennek a vírusnak nem csak negatív hatásai vannak. Megtapasztalhattuk, milyen finom is az otthon készített kenyér, és milyen jó tud lenni a természetben töltött idő.

Szelektáltunk… fontos és kevésbé fontos dolgok között az életünkben. Ráhangolódottunk arra, hogy az anyagi javak nem jelentenek minden esetben gazdagságot.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb