A kialakult helyzet kétségkívül a vendéglátásban okozta a legnagyobb kiesést. Ezen a héten három környékbeli étterem vezetőjét kérdeztük meg arról, hogyan sikerült átvészelniük a Covid-19 első hullámát…

Máté Patrik
a „Pattomatto” olasz étterem – pizzéria tulajdonosa, Palást

El kell mondjam, esetünkben egy nagyon frissen nyitott étteremről beszélünk. Tavaly októbertől igyekszünk elkényeztetni vendégeinket, és mint minden ilyen esetben, az első év általában a legkritikusabb időszak. Ilyenkor körvonalazódik, hogy valójában van-e létjogosultsága az általunk képviselni kívánt szegmensnek ezen a piacon. Egyszóval szükségük van-e az itt élő embereknek arra, amit mi kínálunk.

Nagyon kecsegtetően alakultak a nyitásunk utáni hónapok. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mindamellett szépen alakult ki a törzsvendégeink köre is. Minden adott volt ahhoz, hogy jöjjön a vendéglátósok várva várt tavaszi-nyári időszaka. Itt szólt közbe a koronavírus! Minden előzetes tervünket sutba vághattuk.

Szerencsére az emberek az előtt is kihasználták a házhozszállítás lehetőségét, ami ebben az esetben az egyetlen opció maradt számukra és számunkra is, hogy a kedvenc ételeikkel megörvendeztessük őket.

Nem mondom, hogy az első pillanattól kezdve, de szépen lassan növekedtek a megrendeléseink. Ennek ellenére, a legnagyobb sajnálatomra, gazdasági megfontolásból júniustól  meg kellett válljak egy kollégánktól.

Hazudnék, ha azt mondanám, zökkenőmentes időszak volt, mert még javában tart, és érezhető az embereken az anyagi bizonytalanság jelenléte, ami arányosan megmutatkozik az étterembe járás gyakoriságával.

Mindent összevetve, úgy vélem, ebből a helyzetbő is sok tanulságot vonhatunk le a jövőre nézve. Fontos, hogy előre tekintsünk és fentartsuk vendégeink érdeklődését folyamatosan változó kínálatunkkal. Hiszem, hogy minden nehézség után egy új „nap” virrad!

Petrežélová Marika
az ipolynyéki pizzéria társtulajdonosa

Az első pillanattól kezdve csökkent a forgalom. Nem értettem, mivel előtte is elég sok pizzát sütöttünk elvitelre. Megijedtek az emberek és nem jártak ki még a faluba sem. Szerintem a média kicsit túlzásba vitte a tájékoztatást a vírusról, és feleslegesen stresszelte az embereket.

A férjemmel együtt vezetjük a pizzériánkat, mint tulajdonosok. Ez a kereseti forrásunk, így a mai napig nem kerestünk meg annyit, ami a kiadásokat fedezte volna. Két munkatársunk van, akiket nem küldtünk el.

Remélem, változni fog a helyzet: az emberek visszamennek dolgozni és lesz pénzük az életre, mert akkor talán mi is visszazökkenünk a régi kerékvágásba…

Apa Attila
Laki Pizzeria & Bar társtulajdonosa, Zselíz

A Laki pizzeria & bár egy rövid ideje működő kis étterem. Mikor Szlovákiában kezdődött a járvány, fokozottan követtük a híreket és vártuk, hogy milyen „szabályokkal” kell majd szembenéznünk a jövőben. Amikor kiderült, hogy be kell zárni az étterem belterét, kicsit összerándult mindenki gyomra, mind arra gondoltunk, hogy is lesz tovább. Az alkalmazottak féltettek a munkájukat.

Mivel az étterem benti része nem működhetett, teljes gőzzel a kiszállításra kellett koncentrálunk. A munka egy percig sem állt meg. Mindenki tette a dolgát. Voltak olyan munkatársak is akik a pandémia ideje alatt családi okokra hivatkozva fizetés nélküli szabadságot vettek ki, de ez teljesen érthető volt. Elbocsátásra nem került sor, nem volt egyszerű összehangolni a munkabeosztást. Végül megtaláltuk a közös nevezőt.

Hosszadalmas volt ez a pár hónap. Sokan feltették a kérdést: mikor nyitunk ki ismét? A választ igazából senki nem tudta pontosan. Aztán eljött a nap, mikor enyhültek a korlátozások, és többen fellélegezhettünk, felcsillant mindannyiunk szeme. Mindenki azt mondta: VÉGRE.

Igaz akkor még mindenki maszkot, kesztyűt viselt és betartotta a kétméteres távolságot. Még mindig jobb volt, mint az üres asztalokat bámulni. Ebben a hónapban remélhetőleg lassan visszaáll minden a régi kerékvágásba. Az én véleményem az, hogy minden vendéglátós számára nagy küzdelem volt ez a pár hónap. Várni és túlélni…

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb